Kļaviņš: Katastrofas ar Rīgas atkritumu saimniecību mums nav, bet nekā laba arī nav

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas pašvaldība plāno sakārtot sadzīves atkritumu apsaimniekošanas sistēmu un meklē iespējamos risinājumus, intervijā aģentūrai LETA sacīja Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes priekšnieks Askolds Kļaviņš.

Kļaviņš norāda, ka pašvaldībai pašlaik ir jāpilda gan Satversmes tiesas spriedums, gan jāņem vērā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas viedoklis par to, ka atkritumu apsaimniekošanas situācija Rīgā ir jāmaina. «Ja man vienā teikumā būtu jāraksturo situācija ar atkritumu saimniecību Rīgā, es teiktu tā - katastrofas nav, bet nekā laba arī nav,» pauda Kļaviņš.

Viņš skaidro, ka Rīgā iepriekš privatizēja atkritumu saimniecību, rezultātā visa atkritumu saimniecība, izņemot Getliņu poligonu, pašlaik atrodas privātās rokās.

«Mums ir brīvs tirgus ar nežēlīgu konkurenci, un faktiski pašvaldībai ietekmes pār šo procesu nav.

Es, darot savu darbu, saprotams, bieži saņemu izmisušu iedzīvotāju vēstules par to, ka pilsētā nav kārtības. Jāatzīst, ka nav mums arī doti instrumenti to kārtību ieviest.»

Kā veiksmīgāko un izdevīgāko ilgtermiņa risinājumu Kļaviņš min pašvaldības atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma izveidi.

Tomēr šis variants pašlaik neesot iespējams līdzekļu un politiskās vēlmes trūkuma dēļ. Ticamākais sistēmas sakārtošanas variants esot privātās publiskās partnerības (PPP) modelis.

«Ja pašreiz pilsētas ietekme pār atkritumu saimniecību ir tuvu nullei, tad gadījumā, ja mēs īstenosim PPP modeli, pilsēta iegūs kaut kādu ietekmi šajos procesos. Tas ir tas, ko kodolīgi varu pateikt. Nianses un detaļas - vienu daļu mēs nezinām paši, bet par otru daļu ir pāragri runāt,» norādīja Kļaviņš.

Jau ziņots, ka Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja 5.martā sāka diskusiju par to, kā turpmāk Rīgā būtu organizējama atkritumu apsaimniekošana. Komiteja uzdeva Mājokļu un vides departamentam sagatavot priekšlikumus publiskai un privātai partnerībai sadzīves atkritumu apsaimniekošanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu