Koalīcijai nav viegli vienoties par prezidenta kandidātu; apspriež politiķus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Koalīcijas partneriem nav viegli vienoties par vienu kopīgu kandidātu uz Valsts prezidenta amatu, un šobrīd vairāk tiek apspriesti dažādu politiķu vārdi, šādu viedokli trešdien žurnālistiem pauda Ministru prezidente Laimdota Straujuma.

«Būtu ļoti labi, ja mēs vienotos koalīcijā, bet vienoties nav vienkārši. Prezidents tomēr ir augstākā valsts amatpersona, un viedokļi ir dažādi, patiešām nav vienkārši. Šobrīd ir vairāk koncentrācija uz politiķiem, kas ir partijās,» sacīja Straujuma.

Uz jautājumu, vai «Vienotība» valdes sēdē ir izlēmusi, kuru no kandidātiem virzīt prezidenta krēslam, premjere atbildēja noraidoši. «Valdes lēmuma nav, bet mēs runājām valdē, ja būtu ZZS piedāvājusi, tad [Solvita] Āboltiņas kundze būtu piedāvājusi Arti Pabriku,» viņa komentēja.

Straujuma informēja, ka partijas valde visus piecus «Vienotības» kandidātus skatīs kopā ar Saeimas frakciju. «Un tad lemsim, jo balsos frakcija, tā kā ir nepieciešams frakcijas viedoklis,» piebilda politiķe.

Taujāta, vai sarunas starp koalīcijas partneriem nav iestrēgušas, Straujuma atbildēja, ka vēl norit diskusijas «Vienotības» un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) iekšienē. «Ir vienošanās līdz 11.maijam nosaukt vienu kandidātu, redzēsim, kā mums ies,» viņa sacīja.

Valdības vadītāja arī pauda, ka nedomā, ka koalīcija ar īsto kandidātu varētu nākt klajā tikai otrajā prezidenta balsošanas kārtā, pirms tam rīkojot viltus balsošanu.

Jau vēstīts, ka koalīcijas vadošā partija «Vienotība» ir nonākusi līdz vienam prezidenta amata kandidātam, ko piedāvāt apspriešanai pārējiem koalīcijas partneriem, tomēr otrdien trīspusējās tikšanās laikā to vēl neatklāja, jo ZZS nav vienojusies par vienu vārdu, ko piedāvāt pārējām partijām.

Aģentūra BNS noskaidroja, ka pirmdien «Vienotības» valdes sēdē locīti partijas pārstāvju Āboltiņas, Eiropas Parlamenta deputāšu Sandras Kalnietes un Ineses Vaideres, Saeimas Ārlietu komisijas vadītāja Ojāra Ērika Kalniņa vārdi.

Tāpat jau vēstīts, ka koalīcijas partijas paudušas, ka vēlas vienoties par vienu kopīgu kandidātu. ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Brigmanis pavēstījis, ka ZZS nāks klajā ar savu Valsts prezidenta amata kandidātu. Latvijas Zemnieku savienības valdes sēdē kā prezidenta amata kandidāti izskanējuši Jāņa Dūklava, Ulda Auguļa un Jelgavas mēra Andra Rāviņa vārdi, iepriekš vēstīja LTV raidījums «Panorāma».

Savukārt aģentūras BNS rīcībā esošā informācija liecina, ka Latvijas Zaļā partija (LZP) apspriešanai pārējām ZZS ietilpstošajām partijām varētu virzīt LZP līdzpriekšsēdētāju aizsardzības ministru Raimondu Vējoni. ZZS valdes sēdē apspriedīs trīs kandidātus, kurus būs izvirzījušas partiju savienībā ietilpstošās partijas.

Parlamenta opozīcijā esošā partija «No sirds Latvijai» izvirzījusi partijas biedru un Saeimas deputātu Gunāru Kūtri prezidenta amatam, savukārt Latvijas Reģionu apvienība prezidenta krēslam virza partijas līderi Saeimas deputātu Mārtiņu Bondaru.

Nacionālā apvienība paziņojusi, ka prezidenta amatā redz tiesnesi Egilu Levitu, bet kā oficiālu kandidātu viņu nav izvirzījusi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu