Aicina «talkā» iesaistīties arī «Latvijas Valsts mežus»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītājs

Jau 7. aprīlī Vides aizsardzības kluba (VAK) vārdā rakstīju TVNET par nesakoptu piegružotu vietu AS «Latvijas Valsts meži» platībās Garkalnes novada Ādažu mežniecības 49. kvartāla 3. nogabalā, kur bija gan kaudzes ar ilgā periodā mestiem sadzīves atkritumiem un būvgružiem, gan Lattelekom būdiņu atliekām.

Pēc iepriekšējā raksta TVNET ar mani sazinājās Lattelekom darbinieki, un jau diennakts laikā tika no Lattelekom puses sakopta telefona būdiņu atlūzu izgāztuve Ādažu mežniecības 49. kvartāla 3. nogabalā, savācot arī lielāko daļu sadzīves atkritumu, kas bija vienuviet ar būdiņām.

Paldies «Lattelekom» par atsaucību un operatīvu rīcību, pilnībā savācot visas telefonu būdiņu atlūzas un ar tām kopā virs zemes esošos sadzīves atkritumus!

Šobrīd redzams, ka viena atkritumu kaudze savākta, palikusi vēl otra kaudze tajā pašā nogabalā, kur ir tikai nezināmas izcelsmes būvgruži un sadzīves atkritumi, kurus sakopt būtu pienākums AS «Latvijas Valsts meži», par tehnisko risinājumu un sakopšanas laiku lemjot atsevišķi, jo daļa sadzīves atkritumu jau pat zemē ieauguši, bet teritorija atrodas putnu mikroliegumā un strauji tuvojas putnu ligzdošanas laiks.

Foto: TVNET lasītājs

Tāpat arī tikai un vienīgi nezināmi sadzīves atkritumi atrodas «Valsts mežu» apsaimniekotā platībā Garkalnes novadā Ādažu mežniecības 44. kvartāla 7. nogabalā, tur Lattelekom būdiņu nav, ir tikai nezināmi sadzīves atkritumi.

VAK aicina solidarizēties un iesaistīties savas teritorijas sakārtošanā arī AS «Latvijas Valsts mežus», kam tas ir arī likumisks pienākums, lai kopīgiem spēkiem panāktu tīrību Latvijas dabā. VAK aicina arī ikvienu būt modram un ziņot policijai, redzot, ka kāds izgāž atkritumus mežā, jo tīrs būs ne tikai tur, kur regulāri sakopj, bet arī tur, kur nemēslo!

Foto: TVNET lasītājs

Arī VAK šogad tāpat kā citus gadus piedalās pavasara sakopšanas talkās dabā - 12.aprīlī piedalāmies talkā Jelgavā pils salā pie savvaļas zirgu aplokiem, bet 25.aprīlī Lielās Talkas laikā turpināsim iesākto, sakopjot dabas liegumu «Lielie Kangari», kur šī būs jau 4. talka un, cerams, šajā vietā pēdējā, ja vien kāds tur neturpinās piemēslošanu.

VAK uzskata, ka arī pašvaldībām un valdībai jāuzņemas politiskā atbildība un jāsakārto atkritumu apsaimniekošanas sistēma valstī, atņemot negodīgajiem cilvēkiem motivāciju mēslot dabā, tādējādi vismaz nebūs lielu izgāztuvju mežā, bet ogotāju un sēņotāju sīko atkritumu uzkrājumi izzudīs līdz ar sabiedrības morāles vērtību nostiprināšanu. Pretējā gadījumā diemžēl piemēslotās vietas var rasties tik daudz un tik strauji, ka mēs pat nespēsim tās uzskaitīt, kur nu vēl sakopt...

Sniegs nu jau nokusis, Latvijas mežos, pļavās, upīšu krastos atklājot ne visai pievilcīgo atkritumu «kultūrslāni». «Cūkmenu» ziemas veikums kā uz delnas! Ik gadu dabas mīļotāji un tie, kam pie sirds iet pastaigas brīvā dabā, ar cerībām gaida «Lielo talku». Tomēr par dabu jāatceras ne tikai talku laikā, bet ik dienu. Ja cilvēki būtu apzinīgi visa gada garumā, nekādas talkas nevajadzētu! Aicinām fotografēt piecūkotās vietas vai vēl labāk - pieķert cūkotājus notikuma vietā!

TVNET sāk jaunu lasītāju kampaņu, aicinot atklāt vietas, kas no mēslotājiem īpaši cietušas. Kopīgiem spēkiem centīsimies atrast vainīgos un varbūt ar publisku «fui» raisīt pārdomas par to, ka vide, kurā visi kopā dzīvojam, ir jāsaudzē.

TVNET aicina iesūtīt bildes un videomateriālus par piemēslotākajām vietām, norādot konkrētu vietu, kur foto uzņemts, kā arī laiku. Varbūt tev pat izdevies kādu pieķert «nozieguma vietā»? Apzināsim sakopjamās vietas un kaunināsim sušķus kopā! Materiālus sūti uz reportieris@tvnet.lv.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu