Sīrijas Jarmukas palestīniešu bēgļu nometne kļuvusi par nāves nometni

LETA/DPA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sīrijas Jarmukas palestīniešu bēgļu nometne kļuvusi par nāves nometni, ceturtdien paziņojis ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns, aicinot visas puses nekavējoties pārtraukt vardarbību. Jarmukas nometni Damaskas dienvidos ieņēmuši džihādistu grupējuma «Islāma valsts» kaujinieki.

«Šausmās, kas valda Sīrijā, Jarmuka ir dziļākais elles loks. Bēgļu nometne sāk atgādināt nāves nometni,» norādīja ģenerālsekretārs.

Starptautiskajai sabiedrībai vajadzētu izmantot savu ietekmi, lai stabilizētu situāciju uz vietas un ļautu civiliedzīvotājiem droši izkļūt no nometnes, viņš piebilda.

«Mēs vienkārši nevaram stāvēt malā un noskatīties, kā notiek slaktiņš,» norādīja Bans.

Jarmukas nometnē iesprostoti aptuveni 18 000 cilvēku, lielākoties palestīnieši, kas nonākuši krustugunīs starp «Islāma valsts» kaujiniekiem, valdības spēkiem un citiem grupējumiem. Bēgļiem trūkst pārtikas un medicīniskās palīdzības.

Bēgļi, tostarp 3500 bērni, pārvērsti dzīvajos vairogos, islāmistiem atrodoties nometnē un valdības spēkiem ārpus tās, sacīja Bans.

Bans aicināja konfliktā iesaistītās puses pārtraukt karadarbību un ļaut piegādāt humāno palīdzību.

Viņš piebilda, ka valstīm, kam ir ietekme uz Damaskas režīmu un bruņotajiem grupējumiem, jāliek tiem saprast, ka civiliedzīvotāji ir jāsaudzē.

Ar līdzīgu aicinājumu šonedēļ nāca klajā arī ANO Drošības padome, kas pieprasīja atļaut piegādāt nometnei cilvēku dzīvību glābšanai nepieciešamo humāno palīdzību un paziņoja, ka ir gatava apsvērt tālākus pasākumus palīdzības sniegšanai.

«Islāma valsts» kaujinieki uzbruka Jarmukas nometnei 1.aprīlī, vēl vairāk pasliktinot situāciju bēgļiem, kas jau divus gadus dzīvo valdības spēku ielenkumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu