Joprojām atbildīgie nesteidz pilnībā aizliegt transtaukskābes pārtikā (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No nākamā gada arī Latvija grasās kļūt par piekto valsti Eiropā, kas produktos noteiks atļauto transtaukskābju limitu. Tie būs divi procenti uz simt gramiem no kopējā tauku daudzuma. Ražotājiem tas nozīmē recepšu maiņu un pārkārtotu ražošanu. Ārsti saka – vajadzēja panākt pilnīgu slikto tauku aizliegumu un šis ir tikai kompromiss.

- Vai, kā man šitas siers garšo... Tur jau ar laikam daudz tauku? Bet man ļoti garšo, dažreiz nopērku... - gaidot savu rindu pie sirds ārsta Stradiņa slimnīcā, Valdas kundze šķirsta jaunāko recepšu žurnālu. Kopš viņai sirds asinsvadā iešūts stents, arī viņa pievērš uzmanību tam, ko ēd. Bet saldumus joprojām ļoti kāro! - Vafeles man garšo, vai, kā garšo! Īpaši tās, ar to profesoriņu virsū... Bet nezin jau, vai var ēst vai nevar.

Kardioloģe Iveta Mintāle ir viena no ārstiem, kuri iestājās par to, lai slikto tauku saturs Latvijā nopērkamajā pārtikā būtu nulle. Izdevies panākt kompromisu – divus procentus uz simt gramiem.

Mintāle: - Skaidru informāciju jau tagad iegūt nav iespējams! Raksta tik dažādi – eļļa, augu tauki, hidrogenētie tauki, un tā ir ražotāja izvēle, ko rakstīt. Transtaukskābes jau vispār neviens nepiemin!

To, cik produktos, kas ražoti Latvijā un ko ikdienā lietojam, ir transtaukskābju, noskaidroja pētījumu centrā «Bior» Zemkopības ministrijas pasūtītās analīzēs.

Pētīja 102 pārtikas produktus, no kuriem 98 bija ražoti Latvijā

Lielākais pārsteigums – ka margarīnā transtaukskābju bija salīdzinoši maz. Nepatīkamākais pārsteigums – kāda biezpiena sieriņa glazūra, kurā transtaukskābes bija 5,6%. Taču absolūts negatīvā saraksta līderis bija siera un krējuma izstrādājumi! Tur slikto tauku koncentrācija bija visaugstākā, līdz pat divpadsmit procentiem krējuma izstrādājumos un sasniedza deviņus procentus sviesta izstrādājumos. Krietni atpalika pat cepumi, tortes, bulciņas un saldējums.

Mintāle: - Biezpiena sieriņā ir ap 300 kalorijām, jūs saprotat? Tā ir liela jēra gaļas karbonāde! Kam bērnam pēc pusdienām vēl sieriņš? Sieriņš ir našķis!!!! Un viņi ir tik izplatīti, daudziem bērniem dod. Tāpat kā kausētais siers! Nav populārāka produkta Latvijā. Bet, kas tur iekšā, tas jau nevienu neinteresē!

Transtaukskābes skaidro ar to īpašībām

Uzņēmumā «Rīgas piensaimnieks» pa ražošanas lenti slīd absolūtais topa produkts – sieriņš «Kārums». Tas aizņem vislielāko daļu no Latvijā ražoto sieriņu tirgus daļas. Ražotāji saka – slikto tauku tajā nav, arī glazūru vāra paši – no kakao pulvera, sviesta un cukura. Kāpēc piena produktiem, kuros jau tā ir piena tauki, vēl tiek pievienotas transtaukskābes, te skaidro ar to īpašībām.

Inese Ladusāne, jauno produktu attīstības tehnoloģe: - Deva stingrību, derīguma termiņu, plašāku iespēju dažādot produktu, bet ne jau transtaukskābju dēļ to izvēlējās, cenas dēļ. Alternatīva ir piena tauki un tikai!

«Piensaimnieka» produkcijā augu tauki sastopami divos siera izstrādājumos, bet jau tagad tie nepārsniedzot šos divus procentus. Te lēš, ka valdības solītais

trīs gadu pārejas periods ražotājiem ir ļoti garš.

Receptes un piegādātājus var nomainīt straujāk.

No 1. janvāra pieļaujamais transtaukskābju saturs pārtikā būs 2 grami uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma. Tieši šāds pieļaujamais procents ir arī Dānijā, Austrijā, Šveicē un Islandē.

Ladusāne: - Dānijā pārtikas produktu cenas nepieauga, nē, toties iedzīvotāji ar zemākiem ienākumiem, kas pirka šos izstrādājumus, varēja iegādāties kvalitatīvāku produktu. Tas nav mazsvarīgi. Tas ir liels ieguvums.

Latvija balstās uz Dānijas pieredzi

Tur 2003.gadā no sirds un asinsvadu slimībām mira 234 cilvēki uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Ieviešot smēķēšanas aizliegumu, iesakot veselīgu dzīvesveidu un ierobežojot transtaukskābes pārtikā, mirušo skaitu izdevies samazināt gandrīz par pusi. Latvijā mirstība joprojām ir dramatiska - 2012. gadā šis skaits bija septiņas reizes lielāks nekā Dānijā – mira 801 no 100 tūkstošiem.

Sanita Kukliča, VM Sabiedrības veselības departamenta vecākā eksperte: - Galvenais riska faktors ir tieši uzturs.

Ārste Mintāle savus pacientus vienmēr aicina pievērst uzmanību tam, ko viņi ēd: - Es saviem pacientiem saku – ēdiet naturālus, dabiskus produktus. Gatavojiet no nulles. Tas nenozīmē uzvārīt cīsiņu. Tas nozīmē – jēlu gaļu, jēlu zivi.

Mintāle: - Ķermenis ir tik smalks organisms! Mums ir vislabākie mobilie telefoni, un mēs zinām, cik svarīgi liet mašīnā labu degvielu. Tad

kāpēc mēs nedomājam par to, ko liekam sevī?

Turklāt tas var pamatīgi attālināt saslimšanu pat ar slimībām, kas ieprogrammētas ģenētiski.


Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu