Mīlestība ar pluss zīmi – daudzaugļu grūtniecība

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pirms divām dekādēm vairāku augļu grūtniecības bija retums, jo pie dvīnīšiem varēja tikt tikai izredzētās ģimenes, kurām paaudžu paaudzēs, bija dzimuši dvīņi. Savukārt trīnīši bija vēl lielāks retums. 2013. gadā 262 ģimenes kļuva par laimīgajām dvīņu bērnu ģimenēm, bet par trīnīšu – divas. Patlaban pieaugoša problēma ģimenēs ir nespēja ieņemt bērniņu, tādēļ viens no risinājumiem var būt medicīniskā apaugļošana – olnīcu stimulācija. Olnīcu stimulācijas rezultātā nobriest vairākas olšūnas, kas tiek apaugļotas, tāpēc bieži vien ir lielāka iespējamība tikt pie dvīnīšiem vai pat trīnīšiem.

Dvīņu vai vairāku bērniņu grūtniecība ir īpaša, tā pieder pie augsta riska grūtniecības. Topošās māmiņas organismā izmaiņas būs daudz lielākas, jo slodze ir par vairākiem mazuļiem. Ārsti māmiņu ar bērniņiem pieskatīs un aprūpēs ļoti rūpīgi, tāpēc ieteicams apmeklēt katru norādīto vizīti, bet ļoti svarīga ir arī pašas grūtnieces apzinība gaidību periodā, tāpēc pirmsdzemdību atvaļinājumā ir jādodas laicīgi, lai process noritētu pēc iespējas labvēlīgāk un bez liela stresa.

Ģimenei ziņa par dvīnīšu grūtniecību ir ļoti iepriecinoša, bet nereti arī nedaudz biedējoša, jo rodas daudz un dažādu jautājumu par grūtniecības norisi un visvairāk par tālāko – kā mēs tiksim galā? Plašāku informāciju par grūtniecības norisi un mazuļiem var iegūt pēc 12.grūtniecības nedēļas, jo diemžēl līdz šim laikam pastāv augsts riska faktors, kādu no mazuļiem pazaudēt.

Jaunajai māmiņai dvīņu gaidības būs pilnīgi jauns piedzīvojums, jo vairāki mazuļi prasa lielāku emocionālo un fizisko spēku kā gaidību periodā, tā arī pēc dzemdībām. Arī topošajiem tētiem jābūt atsaucīgākiem un iecietīgākiem – daudz vairāk jālutina topošā dubult-māmiņa! Jāļauj pačīkstēt un paslinkot, kā arī izraudāties, ja māmiņa tā jūtās. Daudzaugļu grūtniecības periodā māmiņas organismā ir palielināta slodze visām organisma sistēmām, tāpēc noteikti ieteicams lietot ārsta rekomendētos uztura bagātinātājus un vitamīnus.

Dvīņu dzemdības ir iespējamas dabiskā ceļā, kā arī ar ķeizargrieziena palīdzību. Ja mazuļi atrodas pozīcijā ar galviņām uz leju, dzemdības ir iespējamas dabiskā ceļā. Ja viens no mazuļiem atrodas citādākā pozīcijā vai ir kādi sarežģījumi, tiek veikts ķeizargrieziens.

Mazuļiem piedzimstot, dzīve pilnībā mainīsies, tāpēc ļoti svarīgs ir vīra atbalsts kā mazuļu auklēšanā, tā arī mājas darbos. Mīlestība un laime, kā arī stress un nogurums būs dubultā. Nevajag kautrēties pieņemt radu un draugu palīdzību, arī jaunajiem vecākiem ir ļoti svarīga maza atelpa un kopā būšana divvientulībā.

Varbūt arī Tavā dzīvē ir gaidāmi dubultprieki vai tieši otrādi – Tavs dzīves piedzīvojums ar dvīnīšiem jau ir sācies? Dalies ar savu pieredzi komentāros, atbalstīsim viena otru, lai kļūtu par supermammām saviem mazuļiem!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu