Nigērijā notiek prezidenta un parlamenta vēlēšanas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nigērijā pastiprinātos drošības pasākumos šodien notiek prezidenta vēlēšanas, kurās galvenā cīņa norisināsies starp pašreizējo valsts vadītāju Gudlaku Džonatanu un bijušo militāro diktatoru Muhamedu Buhari.

Vienlaikus ar prezidenta vēlēšanām Nigērijā notiek arī parlamenta vēlēšanas.

Nigērijai ir skumja pieredze ar nemieriem pēc vēlēšanām, un abi kandidāti ir apņēmušies novērst 2011.gada scenārija atkārtošanos, kad sadursmēs pēc vēlēšanu rezultātu paziņošanas dzīvību zaudēja aptuveni 1000 cilvēku.

Ņemot vērā islāmistu teroristiskā grupējuma «Boko Haram» radītos draudus, šoreiz drošības pasākumi ir sevišķi stingri.

Naktī uz trešdienu tika slēgtas valsts zemes un jūras robežas, un, sākoties balsošanai, sestdien uz astoņām stundām tiks ierobežota kustības brīvība.

Džonatans un Buhari janvāra vidū parakstīja vienošanos par izvairīšanos no vardarbības un ceturtdien atkārtoti apliecināja uzticību mierīgam vēlēšanu procesam.

Abi līderi kopīgā paziņojumā aicināja savus atbalstītājus un visus Nigērijas pilsoņus atturēties no vardarbības un jebkādas rīcības, kas var jebkādā veidā apdraudēt brīvas un godīgas vēlēšanas.

Nigērijas ziemeļos lielākoties dzīvo musulmaņi, bet dienvidos vairums iedzīvotāju ir kristieši. Vēlēšanu rezultātu akceptēšana ir atslēga vardarbības novēršanai, un Nacionālā vēlēšanu komisija paziņojusi, ka strādā ar visām pusēm, lai apslāpētu parasti vardarbīgo retoriku.

Tomēr komisijas pārstāvis norādīja, ka tikai pēc vēlēšanu beigām būs redzams, vai kandidāti tur savus solījumus.

Priekšvēlēšanu kampaņai tuvoties noslēgumam, 57 gadus vecais Džonatans lielākajos laikrakstos publicēja pateicību nigēriešiem un uzskaitīja visus savus sasniegumus, atrodoties prezidenta amatā.

Tomēr viņš atzina, ka Buhari ir vērā ņemams konkurents, tāpat kā viņa pārstāvētā partija «Visu progresīvo kongress», kas parlamenta vēlēšanās var sakaut Džonatana partiju.

Džonatans uzsvēra, ka šīs ir svarīgākās vēlēšanas, kādas viņš atceras, un ka viņam nepieciešams tautas atbalsts.

«Man nepieciešama jūsu balss, ne tikai manis paša dēļ, bet tāpēc, lai mēs varētu nostiprināt progresu, ko esam sasnieguši,» vēršoties pie tautas, norādīja Džonatans, kurš savā priekšvēlēšanu kampaņā akcentējis sava darba turpināšanu.

72 gadus vecais Buhari savukārt uzsvēris pārmaiņu nepieciešamību, kritizējot nedrošību valstī, slikto infrastruktūru un augošo nevienlīdzību.

Buhari solījis cīnīties pret «Boko Haram» un korupciju, atjaunot armiju un drošības dienestus.

Nigērijā no 173 miljoniem iedzīvotāju dalībai vēlēšanās reģistrējušies aptuveni 68,8 miljoni.

Sākotnēji vēlēšanas bija paredzētas jau 14.februārī, bet drošības apsvērumu dēļ tās tika atliktas uz sešām nedēļām - līdz 28.martam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu