Tiesai nodod krimināllietu par fiktīvu darbinieku noformēšanu darbā (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Tiesai nodota krimināllieta par fiktīvu darbinieku noformēšanu darbā, kurā apsūdzēta valsts amatpersona, pavēstīja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga.

Viņa informēja, ka Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurore nodevusi tiesai krimināllietu, kurā apsūdzēta valsts amatpersona par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu mantkārīgā nolūkā, kas izraisīja smagas sekas, kā arī par svešas mantas iegūšanu ar viltu (krāpšana) lielā apmērā un par dienesta viltojumu,

«Saskaņā ar lēmumu par apsūdzētā saukšanu pie kriminālatbildības apsūdzētā valsts amatpersona ilgstoši - laika periodā no 1995.gada līdz 2012.gadam – fiktīvi noformēja darbā dažādos laika periodos septiņus darbiniekus, kuriem tika aprēķināta darba samaksa, kuru piesavinājās apsūdzētā valsts amatpersona,» skaidroja Šēnberga.

Pēc viņas teiktā, pirmstiesas izmeklēšanas laikā izbeigts kriminālprocess arī pret citu valsts amatpersonu uz nereabilitējošiem apstākļiem - sakarā ar kriminālatbildības noilguma iestāšanos par 1995.gadā izdarīta nozieguma atbalstīšanu.

Šēnberga arī uzsvēra, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā

Krimināllieta nodota Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesai izskatīšanai pēc būtības.

Jau vēstīts, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 2013.gada septembrī Ģenerālprokuratūru rosināja sākt kriminālvajāšanu pret Rīgas pilsētas priekšpilsētas bijušo tiesas priekšsēdētāju Ziedoni Strazdu par viņa iespējamajiem noziegumiem, fiktīvi nodarbinot vairākas amatpersonas, kas tiesā būtībā nestrādāja.

Pamatojoties uz iegūto pierādījumu kopumu, KNAB izmeklētājs atzina, ka Strazds, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā, kopš 1995.gada fiktīvi nodarbinājis vairākas personas, kuras faktiski tiesā nestrādāja, piemēram, tiesas priekšsēdētāja palīgu, tiesneša palīgu, tiesas administratoru, tiesas arhivāru, tiesas sēžu sekretāru un apkopēju. Strazds, iespējams, izmantojis šīm personām izmaksātos finanšu līdzekļus personīgām vajadzībām, tādējādi ilgstošā laika posmā izkrāpjot finanšu līdzekļus lielā apmērā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu