Circene: Ar aizliegumiem ne vienmēr veicina veselīgu dzīvesveidu (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Aizliegums ne vienmēr ir labākais veids, kā panākt vēlamo efektu, tajā skaitā veicināt veselīgu dzīves veidu, šodien, atklājot izglītojošu kampaņu skolēniem «Veselīgs. Uzturs. Dzīvesveids. Tu.», sacīja veselības ministre Ingrīda Circene. Latvijā ir jāveido veselīga dzīvesveida slavināšanas kustība, un viens no veidiem, kā to var darīt, ir organizēt izglītojošas kampaņas, teica ministre.

Šodien viņa kopā ar izglītības un zinātnes ministri Inu Druvieti un Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētāju Ināru Šuri atklāja kampaņu «Veselīgs. Uzturs. Dzīvesveids. Tu.». Tās laikā vairākās Latvijas skolās notiks lekcijas par veselīga dzīvesveida pamatprincipiem un izglītības portālā «e-klase» būs pieejami informatīvi materiāli par šo tēmu, tostarp pusstundu garš izglītojošs video, kas tapis sadarbībā ar Latvijas ielu vingrotājiem, olimpiešiem, mūziķiem, dietologiem un citiem speciālistiem.

Atklājot kampaņu, veselības ministre norādīja, ka Latvijā skolēni veselības ziņā krietni atpaliek no citām Eiropa valstīm - aptuveni piektajai daļai meiteņu un ceturtajai daļai zēnu pirmajās klasēs ir liekais svars un aptaukošanās. «Nopietnākā problēma ir tā, ka, jo ilgāks laiks paiet skolas dzīvē, jo šie rādītāji pasliktinās - brokastu neēšana, augļu un dārzeņu maza lietošana, smēķēšana un alkohola lietošana,» sacīja ministre.

Circene arī akcentēja fizisko aktivitāšu nozīmi veselības saglabāšanā, uzsverot, ka ikvienam iedzīvotājam ir iespēja realizēt fiziskās aktivitātes katru dienu, sevišķi tam netērējot ne naudu, ne laiku, piemēram, sabiedriskā transporta vietā izvēlēties pastaigu vai uzkāpt pa trepēm tā vietā, lai brauktu ar liftu.

Savukārt Latvijas Ielu vingrošanas sporta biedrības prezidents Māris Šlēziņš norādīja, ka cilvēka organismam ir nepieciešamas trīs lietas - miegs, ēdiens un kustība. Turklāt tām jābūt sabalansētām. «Jo veiksmīgāk tas tiek darīts, jo veiksmīgāka ir šī cilvēka attīstība un dzīves ritms,» teica Šlēziņš.

Tikmēr izglītības un zinātnes ministre minēja, ka ievērot veselīgu dzīvesveidu ir svarīgi, lai cilvēks labi justos visas dzīves garumā. «Mēs paši esam savas ģimenes tradīciju veidotāji. Lai arī ēšanas kultūra mūsu sabiedrībā ir visai tradicionāla un iesīkstējusi, mūsu spēkos ir to mainīt. Un tad izrādīsies, ka putra labi garšo arī bez sāls, ka burkānus var ēst svaigus, ka var noiet trīs pieturas kājām un kāpt pa kāpnēm, nevis braukt ar liftu. Ēdīsim veselīgi, kustēsimies un būsim labvēlīgi noskaņoti pret līdzcilvēkiem un pasauli!» sacīja Druviete.

    Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu