Libērijā konstatē pirmo jauno saslimšanas ar Ebolas vīrusu gadījumu mēneša laikā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PASCAL GUYOT / AFP

Libērijā piektdien apstiprināts pirmais jaunais saslimšanas ar Ebolas vīrusu gadījums vairāk nekā mēneša laikā, izdzēšot cerības, ka valsti tuvākajā laikā varētu oficiāli pasludināt par brīvu no nāvējošās slimības.

Libērija bija vissmagāk skartā valsts Ebolas vīrusa epidēmijas uzliesmojumā Āfrikas rietumos un tajā kopumā vīruss izraisījis vairāk nekā 4000 cilvēku nāvi, tomēr pēdējā laikā jauni saslimšanas gadījumi netika reģistrēti un tika gaidīts, ka līdz aprīļa vidum valsti pasludinās par brīvu no Ebolas vīrusa, tomēr galvaspilsētā Monrovijā apstiprināts jauns saslimšanas gadījums.

«Sieviete ir apstiprināta kā Ebolas vīrusa paciente,» paziņoja valdības preses pārstāvis Lūiss Brauns. «Šis ir jauns gadījums pēc tam, kad vairāk nekā 27 dienas mums nebija neviena jauna gadījuma,» viņš piebilda.

Pasaules Veselības organizācija (WHO) šomēnes paziņoja, ka Libērijā jauns nāvējošā vīrusa inficēšanās gadījums nav reģistrēts kopš 19.februāra.

Pagaidām nav skaidrs, kur jaunā paciente inficējās, jo visas personas, kas iesaistītas pēdējā zināmajā vīrusa nodošanas ķēdē, ir pabeigušas 21 dienu ilgo novērošanas periodu, kurā parādās Ebolas vīrusa simptomi, liecina WHO informācija.

Lietai pietuvināts avots, kurš vēlējās palikt anonīms, atklāja, ka sieviete ir kāda ārstēta Ebolas vīrusa pacienta sieva.

Eksperti secinājuši, ka pacients vīrusu seksuālā ceļā var nodot citai personao arī vairākas dienas pēc izārstēšanas.

Novērošanas un savlaicīgās brīdināšanas sistēma nedēļā līdz 15.martam atklāja 125 aizdomīgus gadījumus, tomēr nevienam Ebolas vīruss pārbaudēs netika atklāts.

Ebolas vīrusa epidēmijā, kas 2013.gada decembrī sākās Rietumāfrikā, mirušo skaits ir sasniedzis 10 236, bet reģistrēto inficēšanās gadījumu skaits - 24 753, liecina jaunākie WHO dati.

Kopumā upuri reģistrēti deviņās valstīs, lai gan ārpus Libērijas un tas kaimiņvalstīm Sjerraleones un Gvinejas mirušo skaits ir vien 15.

Lai valsti pasludinātu par brīvu no Ebolas vīrusa, tajā 42 dienu laikā nedrīkst reģistrēt nevienu jaunu inficēšanās gadījumu.

Arī Sjerraleonē un Gvinejā joprojām ik nedēļu tiek konstatēti jauni saslimšanas gadījumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu