Francijā varētu aizliegt pārlieku kārnas modeles

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Francijas parlamentā tiek apspriesti likuma grozījumi, kuru pieņemšanas rezultātā varētu sodīt par pārlieku kārnu modeļu izmantošanu, vēsta britu laikraksts «The Guardian».

Domājams, ka Francija atbalstīs ierosinātos grozījumus, kuros aizliegts izmantot pārmēru kārnas modeles. Tas turklāt pavērs iespēju piemērot naudas vai pat cietumsodu modeļu aģentūru vai modes namu pārstāvjiem, kas tādu modeli pieņēmuši darbā, sacīja Francijas veselības ministre Marisola Turēna.

Grozījumu pieņemšanas gadījumā Francija, kurā zeļ desmitiem miljardu dolāru vērta modes industrija, pievienosies Itālijai, Spānijai un Izraēlai, kur kopš 2013.gada aizliegta pārlieku tievu modeļu izmantošana modes skatēs un reklāmas kampaņās.

«Svarīgi, lai modeles teiktu, ka viņām vajag kārtīgi paēst un rūpēties par savu veselību. Jaunas sievietes lūkojas uz modelēm kā skaistuma ideālu,» intervijā televīzijas kanālam BFM TV teica Turēna.

Veselības ministre sacīja, ka divi grozījumi likumā, visticamāk, tikšot pieņemti.

Jaunie noteikumi paredzētu, ka modelēm regulāri jāpārbauda svars. Pārkāpumu gadījumā iespējams piespriest naudassodu līdz 75 000 eiro, bet iesaistītajiem darbiniekiem - cietumsodu līdz sešiem mēnešiem.

Modelēm vajadzēs darba devējiem uzrādīt medicīnisku sertifikātu, ka viņu ķermeņa masas indekss (ĶMI) ir vismaz 18, kas atbilst aptuveni 55 kilogramu svaram uz 1,75 metru garu augumu.

Grozījumi paredz sodus par jebkādām publiskām izpausmēm, kas iedrošina pārmērīgu kārnumu, piemēram, interneta vietnēm, kurās glorificēta anoreksija un neveselīgs dzīvesveids.

2010.gadā bijusī franču modele Izabella Karo nomira neilgi pēc pozēšanas pretanoreksijas reklāmas kampaņā. Viņa bija 28 gadus veca.

Sociālistu deputāts un ārsts Olivjē Verans, kurš ierosināja grozījumus, norāda, ka Francijā no anoreksijas ciešot 30 līdz 40 tūkstoši cilvēku, lielākoties pusaudži.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu