Elita Drāke: Ar veģetāru uzturu izārstējos no deviņām slimībām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Par veģetārismu un gaļas neēšanu diskusijas nekad nav beigušās un diez vai arī beigsies. Lielākā daļa veģetāriešu izmanto arvien labākus pārliecināšanas līdzekļus, piemēram, uztura speciāliste Ilze Jansone saka, ka, divas stundas vārot gaļu, visa māja smaržo pēc līķiem. Savukārt reanimatologs Pēteris Kļava uzskata, ka buljons ir līķu novārījums.

Uzņēmēja, jogas un dzīvesveida speciāliste Elita Drāke jau 28 gadus neēd gaļu un pēc statistikas ir viena no Latvijas pirmajām veģetārietēm, kas vēl joprojām turpina šādu dzīvesveidu. Viņa pastāstīja, kā sākās viņas ceļš uz veģetārismu, ko tas viņai ir devis un kāpēc to citiem neiesaka.

Viss sākās ar medicīnu

«Aizgāju prom no vidusskolas un sāku mācīties medicīnas skolā, lai gan man no vecāku puses bija paredzēta cita karjera, taču es pateicu nē. Gribēju saprast, kāpēc cilvēki mirst un slimo. Mikroskopā redzēju gan kā pūst gaļa, gan kas notiek ar cilvēka organisma šūnām un kāpēc mūsu novecošana ir tik ātra. Sāku par to mācīties no 14 gadiem, taču tajā laikā man nebija atbalsta, tāpēc tikai 25 gadu vecumā sāku simtprocentīgu veģetārismu. Tas ir manas filozofijas, zināšanu un sajūtu rezultāts, turklāt es izārstēju deviņas slimības,» saka Elita Drāke.

Foto: TVNET

Veģetārisms ir ļoti rūpīgi jāpārdomā

Elita atceras, ka veģetārismam pievērsās 8.martā, un tagad katru gadu tā ir kā dzimšanas diena. Tomēr ar tik nopietnām lietām nevar jokot; ja vēlas pievērsties veģetāram dzīvesveidam, ir nepieciešamas zināšanas par pārtiku, tās uzturvērtību, organismam nepieciešamajām vielām.
«Tā kā pēc profesijas esmu medmāsa un veģetārismā man ir liels stāžs, kuru es arī atzīmēšu 8.martā, iesaku ļoti sekot savai ēdienkartei, ir jāsabalansē uzturs, jo tam ir jābūt daudzpusīgam. Ar produktiem ir jāuzņem visa Mendeļejeva tabula, organismā jābūt visām nepieciešamajām vielām, ko radījis Dievs, lai mēs varētu pilnvērtīgi dzīvot uz Zemes.
Veģetārisms ir palielinājis manas dzīves kvalitāti, neskatoties uz to, ka dzīve iet uz priekšu un man vairs sen nav 18 gadu. Veģetārisms man ir iedevis brīvo enerģiju, jo, pārstrādājot gaļu un zivis, sirds un gremošanas sistēma tiek vairāk piepūlēta, līdz ar to ir lielāks darbs sirdij. Kā jau visi zina, lielākā problēma ir olbaltumvielu trūkums organismā, kas vēlāk veicina arī dzelzs, ferritīna un B12 vitamīna trūkumu. Tādēļ tā ir viena no lietām, kāpēc Ziemeļvalstīs, tātad arī mēs, nevaram jokot ar veģetārismu, un, kaut gan man ir laba pieredze, es lielākajai daļai cilvēku vairāk aizliedzu būt veģetāriešiem nekā to akceptēju. Tas nav tāpat - izdomāšu, neēdīšu. Pirmkārt, ir jāsaprot kāpēc neēdīs, otrkārt, ko ar to var iegūt, treškārt, ir jābūt zināšanām, jo, ja kaut kas dzīvē tiek ņemts nost, tad ir jādod kaut kas vietā,» savu nostāju skaidro Elita.

«Manā zāļu skapītī nav nevienas tabletes, neatceros, kad es būtu tās dzērusi»

«Veģetārisms dod vieglumu, tas ir neaptverams stāvoklis, kādā es atrodos. Daudzi cilvēki nezina, kā tas ir – 28 gadus neēst gaļu. Tā ir enerģētiskā brīvība, ko dod vieglie veģetārie ēdieni. Es ievēroju produktu saderību, jo arī veģetārismā daudziem cilvēkiem tas ir klupšanas akmens, jo visi produkti ar visiem nesader. Veģetāriešiem iesaku dalīto ēdienkarti. Tad, kad sāk iet veģetāro ceļu, ir jāieklausās savā organismā, jo tas ir ļoti gudrs. Tajā brīdī, kad gaļa tiek ņemta nost, tad to var aizstāt ar sojas produktiem.
Otrs līdzīgs produkts ir sēnes, piemēram, austersēnes. Arī pākšaugi, lēcas, zirņi, pupas, kas būtu jāēd sabalansēti vairākas reizes nedēļā. Tāpat arī izmērcēti rieksti, apmēram sauja (20 rieksti) dienā, kā arī medus. Pārējais ir zinātne, bet neatkarīgi no tā ir atbildīgi jāizturas pret savu organismu, lai tas neslimotu un noturētu līdzsvaru. Tā kā es izārstēju arī savas slimības, piemēram, gandrīz gastrītu, olšūnu disfunkciju, vielmaiņas problēmas, esmu pārliecināta, ka kaites iespējams ārstēt ar ēdienu. Manā zāļu skapītī nav nevienas tabletes, neatceros, kad es būtu tās dzērusi. Kā veģetāriete es iznēsāju bērnu, gandrīz pusotru gadu baroju dēlu ar krūti. Mans dēls astoņus gadus bija veģetārietis, un tad, kad sākām šo jautājumu risināt, viņš teica, ka turpmāk ēdīs gaļu.»

Foto: TVNET

Veģetārisms un attieksme pret dzīvniekiem

Uzņēmēja skaidro savu attieksmi pret dzīvniekiem, kā tas ietekmē veģetārismu: «Pati staigāju kažokādā, jo ziemā salstu, turklāt nevar teikt, ka arī raudāšu par katru teliņu. Mums ir jārēķinās ar mūsu klimatiskajiem apstākļiem, nevar Latvijā visi būt veģetārieši, īpaši vīrieši un augoši bērni.
Veģetārismu iesaku cilvēkiem ar pietiekamām zināšanām, tiem, kuri ir organizēti, atbildīgi, lai izvairītos no anoreksijas, mazasinības un citām slimībām. Kļūt par veģetāriešiem ieteicams otrās asinsgrupas pārstāvjiem. Pārējiem tas ir kārtīgi jāizsver, jo veģetārisms nav tikai gavēnis, tās ir lielas izmaiņas dzīvesveidā un apziņā, mainās pasaules uztvere, tas ir komplicēts pasākums. Tiek noņemta smagā enerģija. Katrs nokautais lopiņš mirstot atstāj programmu, un cilvēks to «apēd», tāpēc pasaulē ir agresija, nelaimes un smagums. Pēc statistikas skatījos, ka esmu viena no pirmajām veģetārietēm Latvijā līdz šai dienai. No pasaules prakses ar mani līdzvērtīgs varētu būt tikai dziedātājs Stings. Man vajadzēja atrast motivāciju, jo agrāk man īsti nebija ar ko komunicēt par to, tagad ir savādāk.»

Foto: TVNET

Neiesaka svaigēšanu un vegānismu

«Es esmu pret svaigēšanu un vegānismu, jo mums tāpat ir jāēd tas, kas ir šeit, tomēr es nevienu nenosodu, katrs iet savu ceļu. Ja cilvēki sāk ar svaigēšanu, viņi paliek tikai kauli un āda, man tas neliekas arī ētiski. Man bija saruna ar svaigēdāju, kura 10 gadus līdz šim brīdim nevar sakārtot organismu, jo viņa nevar pieņemties svarā. Arī man ir tādas problēmas. Veģetārisms nevar būt modes lieta, tas nav kā uzvilkt citas kurpes, tas ir nopietns darbs. Svaigēšana ir vēl grūtāka, tomēr tas vairs nav nekas moderns. Ir izmaiņas kosmosā un pasaules struktūrās - neredzamā daļa, kas ir ap mums, kas dod informāciju cilvēkiem kaut ko sākt darīt. Liela mirstība ir cilvēkiem 40-50 gadu vecumā, pie kā vainīgas sirds un asinsvadu slimības, ko izraisa nepareiza ēšana. Biju seminārā, kurā apgalvoja, ka 99% slimību ir no nepareizas ēšanas, izņemot trīs šūnu slimības - vēzi, AIDS un sifilisu.»

Elitas Drākes ieteiktie uztura bagātinātāji

  • Ābolu etiķis
  • Ķiploki un ķiploku tabletes
  • Medus produkti, piemēram, bišu maize
  • Peru pieniņš
  • Ziedputekšņi
  • Bērzu un kļavu sulas
  • Klijas
  • Visu veidu eļļas, piemēram, linsēklu
  • Zāļu tējas
  • Garšaugi
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu