DP: Iespējams, balsu pirkšanas lietās pieaugs aizdomās turēto skaits

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Ļoti, iespējams, ka Drošības policijas (DP) izmeklētajos kriminālprocesos par balsu pirkšanu 12.Saeimas vēlēšanās pieaugs aizdomās turēto skaits, aģentūrai LETA atzina DP.

Pēc 12.Saeimas vēlēšanām DP uzsāka septiņus kriminālprocesus par iespējamu balsu pirkšanu. Divus no tiem DP nodevusi prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai, viens ir izbeigts, jo netika konstatēts noziedzīga nodarījuma sastāvs, bet vēl četri ir DP lietvedībā.

Balsu pirkšana, iespējams, notika par labu vairākām partijām, taču izmeklēšanas interesēs DP atturas nosaukt konkrētus partiju vārdus. Atlikušajos četros kriminālprocesos DP ir četri aizdomās turētie, un ļoti iespējams, ka šis skaitlis vēl pieaugs, norādīja DP.

Jau iepriekš izskanējis, ka tiek izmeklēta iespējamā balsu pirkšana «Vienotības» deputāta Dzintara Zaķa labā. Iespējamo balsu pirkšanu likumsargiem lūdza pārbaudīt «Vienotības» biedrs Juris Vidiņš. Šogad janvārī vienā no kriminālprocesiem tika veiktas tiesas sankcionētas kratīšanas. Latvijas Televīzijas raidījums «Panorāma» vēstīja, ka saistībā ar iespējamo balsu pirkšanu par labu Zaķim veikta kratīšana pie uzņēmuma «Vlakon» īpašniekiem Aļonas un Andra Kozuļiem. Kratīšanas laikā esot izņemti datori, kas gan vēlāk atdoti, liecināja «Panorāmas» rīcībā esošā informācija. DP nekomentēja, vai šajā lietā figurē Zaķis.

Oficiāli joprojām nav zināms, vai Latgales tiesu apgabala prokuratūrai nodotajā lietā balsis varētu būt pirktas «Vienotības» pārstāvja Dzintara Zaķa labā. Šajā lietā iesaistītā persona esot Sakstagala puses iedzīvotājs Andrejs, kuru Latvijas Televīzijas raidījums «De facto» intervējis dažas dienas pēc vēlēšanām. Viņš raidījumam sacījis, ka pazīst deputātu Zaķi un ir balsojis par viņu, jo šis politiķis esot labs.

Savukārt šogad martā DP lūdza Kuldīgas rajona prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret divām personām par balsu pirkšanu Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) labā 12.Saeimas vēlēšanās. DP izmeklēšanā konstatēts, ka viens Latvijas pilsonis ir piedāvājis citam Latvijas pilsonim par atlīdzību vēlēšanās nobalsot par noteiktu sarakstu un vienu deputāta kandidātu, kā arī piesaistīt citus vēlētājus, kuri par atlīdzību būtu gatavi balsot pēc šiem norādījumiem.

Bijušais Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs, advokāts un ZZS ietilpstošās Latvijas Zaļās partijas valdes loceklis Mārtiņš Martinsons pērnruden bijis izsaukts uz DP, kur viņš iztaujāts saistībā ar balsu pirkšanu Kurzemē. Kā aģentūrai LETA apgalvoja Martinsons, viņam esot grūti teikt, vai atklātais balsu pirkšanas gadījums ir saistīts ar viņu, jo sākti esot bijuši vairāki procesi. Viņam neesot informācijas, par kuru no procesiem viņš izsaukts uz pratināšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu