SC: nav pierādījumu par Krievijas militāro agresiju Ukrainā (526)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pašlaik trūkst objektīvas informācijas par notikumiem Ukrainā un nav pierādījumu par Krievijas militāro agresiju Krimā, uzskata vairāki politiskās apvienības «Saskaņas centrs» (SC) politiķi.

SC Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs norādīja, ka pašlaik nav pierādījumu, ka Krimā noticis militārais iebrukums. Politiķis skaidroja, ka SC iepriekš Saeimas Ārlietu komisijas un Eiropas lietu komisijas kopsēdē izteica aicinājumu par starptautisko miera uzturēšanas spēku un apvienoto novērotāju misiju ievešanu Ukrainā, tomēr deputātu vairākums noraidīja šo ierosinājumu.

Arī SC frakcijas priekšsēdētāja biedrs Valērijs Agešins aicināja parlamentāriešus neuzdoties par ekspertiem šajā jautājumā, jo

pašlaik notiek "informācijas karš" un "Latvijā nevienam nav skaidrs, kas īsti notiek Ukrainā".

Norāda uz lielu apjomu "neobjektīvas informācijas

SC deputāts Sergejs Potapkins arī norāda uz lielu apjomu "neobjektīvas informācijas", kas neļauj izdarīt precīzus secinājumus par notiekošo. Vienlaikus Potapkins akcentē, ka jebkura vardarbība ir nosodāma. Tāpat viņš piebilst, ka arī Krievijas spēku ieviešana Krimā nebūtu atbalstāma.

Parlamentārietis Andrejs Elksniņš uzsver, ka atbalsta Ukrainas teritoriālo nedalāmību, kā arī ir pret agresiju, tās izpausmēm, vardarbību un karu. Tomēr SC deputāts kritizē "atsevišķus Latvijas politiķus, kuri tā vietā, lai vienotu Latvijas sabiedrību, uzsākuši cīņu: "kas nav ar mums, tas ir pret mums"". Ar nacionālo jautājumu saasināšanu nevar panākt neko labu, pauž Elksniņš.

Trešdien jautājumu par situāciju Ukrainā pārrunās SC ietilpstošās partijas "Saskaņa" valde.

Kā ziņots, SC ir pret karaspēka izmantošanu Ukrainā no jebkuras puses, taču aicina Latvijas politiķus izvairīties no pārsteidzīgu paziņojumu pieņemšanas, pirmdien Saeimas Ārlietu komisijas un Eiropas lietu komisijas kopsēdē sacīja SC deputāts, Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Potapkins.

Komisijas balsojumā noraidīja SC paziņojumu. SC apgalvo, ka esot par Ukrainas teritoriālo nedalāmību un pret karaspēka izmantošanu no jebkuras valsts un no jebkuras Ukrainas konfliktā iesaistītās puses. "Mēs esam par politiski demokrātisku konflikta risinājumu un par visu politiskā dialoga dalībnieku uzņemto saistību konsekventu īstenošanu. Mēs kategoriski nosodām jebkuru vardarbību, kā arī karaspēka izmantošanu politiskā dialoga vietā," akcentē politiskais spēks.

Tajā pašā laikā SC uzskata, ka Latvijas politiķiem jāizvairās no pārsteidzīgu paziņojumu pieņemšanas, kā arī no subjektīvās sajūtās vai neapstiprinātos un nepierādītos apgalvojumos balstītas atzinības vai nosodījuma paušanas jebkurai no konflikta pusēm.

Opozīcijas partija uzskata, ka izteikt spriedumus ir tādu starptautisku institūciju kompetencē kā ANO Drošības padome, Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja un Eiropas Drošības un sadarbības organizācija, kur Latvija ir pilntiesīga biedre.

"Secinot no iepriekš minētā, SC iestājas par ANO miera uzturēšanas spēku un apvienoto novērotāju misiju ievešanu Ukrainā, lai apturētu iespējamo asins izliešanu un tiktu nodrošināta starptautisko tiesību normu ievērošana. Piedāvājam visiem Latvijas politiskajiem spēkiem atbalstīt šo mūsu priekšlikumu un kopā, saskaņoti, vērsties ANO Drošības padomē," norādīja Potapkins.

"Mēs arī aicinām augstākās valsts amatpersonas un Saeimu, pirmkārt, izrādīt atbildību Latvijas tautas priekšā un neizmantot traģisko konfrontāciju, kas veidojas Ukrainā un ap Ukrainu, sava politiskā kapitāla palielināšanai, un pārējos politiskos spēkus aicinām būt piesardzīgiem ar nepārdomātiem izteicieniem," pauž SC.

Komentāri (526)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu