Vaškeviča advokāti vēršas Eiropas Cilvēktiesību tiesā (3)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Cilvēktiesību tiesā iesniegta sūdzība, kurā izklāstīti pret kukuļošanā apsūdzēto bijušo augsta ranga Finanšu ministrijas amatpersonu Vladimiru Vaškeviču vērstie pārkāpumi, informēja zvērināts advokāts Oskars Rode.

Viņš apgalvo, ka Latvijas tiesas lēmums par apcietināšanu pieņemts nelikumīgi, ignorējot Latvijas Republikas Kriminālprocesa likumu un Cilvēktiesību konvencijā paredzētās personiskās brīvības garantijas.

«Pret Vaškeviču teju astoņu gadu garumā ir vērsti neskaitāmi pārkāpumi, ko drīzāk varētu saukt par represijām,» uzskata Rode.

BNS jau ziņoja, ka Rīgas apgabaltiesa pieprasījusi Austrijai izdot Vaškeviču, un vienlaikus viņš izsludināts starptautiskā meklēšanā.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka laikā no 2010.gada decembra līdz 2011.gada janvārim Vaškevičs, būdams valsts amatpersona, atkārtoti nodevis kukuļus. Kopumā kukuļi nodoti 52 880 eiro un 5600 latu apmērā.

2011.gada 31.janvārī Vaškevičam pēc viņa lūguma Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersona uzrādīja Muitas pārvaldes Inspekcijas daļas Riska vadības nodaļas pārbaudes lietu par uzņēmumu «Kravu termināls».

Pēc iepazīšanās ar pārbaudes lietas materiāliem Vaškevičs paņēma no šā pārbaudes materiāla astoņas lappuses par «Kravu termināla» noformētajām alkoholisko dzērienu kravām, pēc kā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs Vaškeviču aizturēja.

Kukuli, pēc likumsargu domām, Vaškevičs VID amatpersonai devis, lai tā kukuļdevēja un viņa pārstāvētās personas interesēs ietekmētu VID lietvedībā esošās pārbaudes lietas izskatīšanas procesu, tās dēļ nodrošinātu tām labvēlīgu lēmumu pieņemšanu un nekonstatētu pārkāpumus konkrētā uzņēmuma darbībā, kā arī VID struktūrvienības neveiktu pārbaudes par konkrētām personām un uzņēmumiem, kuru intereses pārstāv kukuļdevējs.

Izmeklēšanas materiāli liecina, ka VID amatpersonai šie kukuļi doti arī par citām darbībām, lai tā pienācīgi neveiktu amata pienākumus kontrabandas apkarošanā, muitas administrēšanas jomā un nodokļu samaksas kontrolē.

Prokuratūra gan neatklāja, kam kukulis dots, taču iepriekš Latvijas Televīzija ziņoja, ka Vaškevičs kukuli varētu būt devis VID Muitas pārvaldes direktoram Tālim Kravalim.

Iepriekš prokuratūra norādīja, ka pieņemti lēmumi par kriminālprocesa sadalīšanu, proti, sākti divi jauni kriminālprocesi, no kuriem viens turpmākai izmeklēšanai nodots Finanšu policijas pārvaldei attiecībā par uzņēmumu «Kravu termināls» un «Kravu serviss» amatpersonu iespējamo rīcību, bet otrs kriminālprocess par to, ka, iespējams, kukuļošanā ir iesaistītas arī citas VID un FM amatpersonas, turpmākai izmeklēšanai nodots Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam.

Abos kriminālprocesos izmeklēšana turpinās.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs toreizējo FM Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora vietnieku Vaškeviču aizturēja 2011.gada janvāra beigās.

Savulaik Vaškevičs bijis Muitas kriminālpārvaldes vadītājs. Viņu arī savulaik mēģināja uzspridzināt, taču tas neizdevās un par šo noziegumu un vairākām uzņēmēju slepkavībām apsūdzētie pirmajā instancē saņēmuši mūža ieslodzījumus.

Vaškevičam ir vēl viena krimināllieta. Ziemeļu rajona tiesa 2011.gada 21.oktobrī Vaškeviču atzina par vainīgu pēc Krimināllikuma panta par nepatiesu ziņu norādīšanu likumā noteiktajā ienākumu, īpašuma, darījumu vai cita mantiska rakstura deklarācijā. Par to viņš sodīts ar brīvības atņemšanu uz diviem gadiem.

Tiesa gan viņu attaisnojusi apsūdzībās par neatļautu piedalīšanās mantiskos darījumos un par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu