G7 sola finansiālu palīdzību Ukrainai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielā septiņnieka (G7) valstu finanšu ministri svētdienas vakarā apsolīja finansiālu palīdzību Ukrainai, bet uzsvēra, ka galvenā loma šīs palīdzības organizēšanā būs Starptautiskajam valūtas fondam (SVF).

Neilgi pirms tam G7 valstu līderi nosodīja Krievijas rīcību Ukrainā kā «skaidru» Ukrainas suverenitātes pārkāpšanu un paziņoja, ka aptur gatavošanos Lielā astoņnieka (G8) samitam Krievijas kūrortpilsētā Sočos.

«Mēs esam vienoti savā apņēmībā sniegt spēcīgu finansiālu atbalstu Ukrainai,» teikts Lielbritānijas, Kanādas, Francijas, Vācijas, Itālijas, Japānas un ASV finanšu ministru paziņojumā, kuru publicēja ASV Finanšu ministrija.

Ministri atzinīgi novērtēja šonedēļ plānoto SVF misijas vizīti Ukrainā.

Meklēs papildu palīdzību arī no citiem avotiem

«Starptautiskais valūtas fonds vēl arvien ir institūcija, kas ir vislabāk sagatavota palīdzēt Ukrainai risināt tās aktuālās ekonomiskās problēmas ar politisku padomu un finansējumu, kam nosacījums ir nepieciešamas reformas,» paziņoja G7 finanšu ministri.

«SVF atbalsts būs kritiski svarīgs, lai panāktu papildu palīdzību no Pasaules bankas, citām starptautiskām finanšu institūcijām, ES un divpusējiem avotiem,» teikts paziņojumā.

Ukrainas jaunā valdība lūgusi palīdzību

Ukrainas varas iestādes, kas izveidotas pēc prezidenta Viktora Janukoviča gāšanas, ir lūgušas SVF palīdzību, un SVF ir paudis gatavību to sniegt. SVF palīdzības programmām tomēr parasti ir nosacījums, ka attiecīgajā valstī jāveic reformas.

G7 valstu finanšu ministri atzina, ka Ukrainas valdības maiņa «piedāvā unikālu iespēju veikt steidzami nepieciešamas uz tirgu orientētas reformas, kas atjaunos finanšu stabilitāti, atbrīvos ekonomisko potenciālu un ļaus Ukrainas tautai labāk īstenot savus ekonomiskos centienus».

«Mēs arī apņemamies sniegt ātru tehnisko palīdzību, lai atbalstītu Ukrainu tās makroekonomisko, regulācijas un pretkorupcijas problēmu risināšanā,» piebilda ministri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu