Tūkstotis bruņotu cilvēku aplenkuši Ukrainas robežsardzi Krimā; Ukraina izsludina rezervistu mobilizāciju (2300)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

NATO svētdien nosodīja Krievijas realizēto militāro eskalāciju Krimā un aicināja nosūtīt uz Ukrainu starptautiskus novērotājus. Ukrainas premjerministrs Arsenijs Jaceņuks svētdien paziņoja, ka Krievija faktiski ir pieteikusi Ukrainai karu. ASV prezidents Baraks Obama sestdien Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam 90 minūšu ilgā telefonsarunā pavēstīja, ka Krievija ir pārkāpusi starptautiskās tiesības ar savu iebrukumu Ukrainā un brīdināja par ASV un sabiedroto pretpasākumiem.

23:45 NATO svētdien nosodīja Krievijas realizēto militāro eskalāciju Krimā un aicināja nosūtīt uz Ukrainu starptautiskus novērotājus.

«Ziemeļatlantijas Padome nosoda Krievijas Federācijas militāro eskalāciju Krimā un pauž dziļas bažas par Krievijas parlamenta doto atļauju pielietot Krievijas Federācijas bruņotos spēkus Ukrainas teritorijā,» teikts NATO ārkārtas sanāksmes noslēgumā izdotajā paziņojumā.

21:10 Briselē vēl nav beigusies NATO ārkārtas sanāksme, taču kuluāros runā, ka oficiālais paziņojums Ukrainas sakarā būs ļoti atturīgs. NATO visdrīzāk mudinās šā konflikta risināšanās iesaistīties Eiropas Savienību un ANO. Radikālākais Austrumeiropas valstu priekšlikums par NATO flotes sūtīšanu uz Melno jūru, lai atgādinātu Krievijai un Ukrainai par savu klātbūtni, visticamāk, netiks atbalstīts. Tā šovakar LTV1 raidījumam «Panorāma» sacīja Latvijas radio korespondente Ina Strazdiņa. Pret stingrāku nostāju attiecībās ar Krieviju Ziemeļatlantijas aliansē iestājas tieši Francija un Vācija.

20:50 Vācijas ārlietu ministrs Franks-Valters Šteinmeiers skeptiski izteicies par sava ASV kolēģa Džona Kerija pausto, ka Krieviju tās īstenotās agresijas dēļ Ukrainā ārkārtas gadījumā varētu izslēgt no G8. «Es drīzāk piederu pie tiem, kuri saka, ka G8 formāts ir vienīgais formāts, kurā mēs no Rietumiem vēl varam tiešā veidā kontaktēt ar Krieviju». Intervijā ARD-«Bericht aus Berlin» viņš retoriski jautā: «Vai tiešām mums šis formāts būtu jāupurē? Es domāju, mums jāskatās, kā mēs varam līdzēt situācijas deeskalācijā Ukrainā un nav jācenšas to saasināt vēl vairāk. Šāda rīcība [Krievijas izslēgšana no G8] mums noteikti nepalīdzēs».

20:40 Ukrainas jūras spēku komandieris, admirālis Deniss Berezovskis pārbēdzis Krievijas pusē. Preses konferencē Krimā viņš zvērējis uzticību Krievijas Melnās jūras flotei.

Ukrainas aizsardzības ministrijas pārstāvis Vladimirs Samana raidsabiedrībai BBC šo video ierakstu nosaucis par «provokāciju». Berezovskis joprojām esot Kijevai uzticīgs. Tomēr video ieraksts liek šos vārdus apšaubīt.

18:45 ASV ārlietu ministrs Džons Kerijs Krievijai pārmet rīkošanos 19. gadsimta tradīcijās – ieejot svešā zemē, izmantojot no gaisa grābtus, sadomātus ieganstus. Viņš brīdina, ka, turpinot tādā pašā garā, Krievija riskē ne tikai zaudēt G8 samitu Sočos, bet arī pašu dalību šajā organizācijā. Džons Kerijs tagad jau pieļauj arī ekonomisko sankciju piemērošanu Krievijai, tai skaitā minot tādas sankcijas kā mērķtiecīgu uz noteiktām personu grupām vērstu vīzu iesaldēšana, īpašumu apķīlāšanu un tirdzniecības ierobežojumus.

17:15 Piketētāji, kas iepriekš stāvēja pie Krievijas vēstniecības, ieradušies pie Brīvības pieminekļa.

17:01 Krievijas karavīru skaits Krimā sasniedz 15 000, ziņo Radio Svoboda.

17:00 Pikets pie Krievijas vēstniecības ir beidzies. Dalībnieki aicināti doties uz Brīvības pieminekli.

16:40 Piketā iepretim Krievijas vēstniecībai Rīgā pulcējas vairāk nekā pustūkstotis cilvēku. Protestētāji izkliedz saukļus un tur rokās dažādus plakātus, kas vēsta: «Nē Krievijas agresijai Ukrainā», «Par demokrātiju», «Rokas nost no Ukrainas!», «Nē karam!» u.c. Starp plakātiem, uz kuriem lasāmi diezgan vispārīgi aicinājumi, atrodami arī daži konkrētāki, Krievijas varai nedraudzīgāki vēstījumi, piemēram, «Putins = fašists», «Man kauns par Krievijas okupantiem» un «Krievija lielākais agresors Eiropā».

16:00 Pie Krievijas vēstniecības Rīgā pulcējas cilvēki, lai protestētu pret Krievijas īstenoto agresiju pret Ukrainu.

15:50 Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks svētdien paziņoja, ka Krievija faktiski ir pieteikusi karu Ukrainai. «Šī ir sarkanā trauksme, tie nav draudi, tas faktiski ir kara pieteikums manai valstij,» sacīja Jaceņuks. «Ja prezidents Putins vēlas būt prezidents, kurš sāka karu starp divām draudzīgām kaimiņvalstīm, starp Ukrainu un Krieviju, viņš ir gandrīz sasniedzis savu mērķi. Mēs esam uz katastrofas robežas,» sacīja Jaceņuks.

15:45

Aptuveni tūkstotis bruņotu vīru aplenkuši Ukrainas robežsardzes bāzi Krimas pussalas dienvidos,

paziņoja Ukrainas Aizsardzības ministrija.

«Tūkstotis bruņotu vīru un aptuveni 20 automašīnas bloķē robežsardzes 36. brigādes perimetru Perevaļnē,» teikts ministrijas paziņojumā.

15:20 Ukrainas Aizsardzības ministrija izplatījusi propagandas video ierakstu sociālajos tīklos, aicinot savus atbalstītājus aizstāvēt Ukrainu.

15:06 Krievijas specvienība kājām pamet Ukrainas karaspēka daļu Sevastopolē, jo kravas auto ar bruņumašīnu nobloķējuši Ukrainas karavīri.

15:00 NATO un Eiropas Savienībai (ES) jau tuvākajās dienās jāizstrādā konkrēti pasākumi ar mērķi atturēt Krieviju no bruņotas agresijas un centieniem faktiski sadalīt Ukrainas valsti, paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem pauž partijas «Vienotība» biedri. Ja Krievija nepārtrauks Ukrainas suverenitātes pārkāpšanu, ir jāatceļ augsta līmeņa starptautiski pasākumi ar Krievijas līderu piedalīšanos, kā arī jāliedz iebraukšana un finanšu darījumi ES personām un biznesa grupām, kas saistītas ar iejaukšanos Ukrainā.

14:43 NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens svētdien paziņoja, ka Krievijas rīcība apdraud «mieru un drošību Eiropā».

14:25 «Latvijas drošību garantē NATO, pasaules spēcīgākā militārā organizācija, mūsu iedzīvotājiem nav pamata uztraukties,» norāda aizsardzības ministrs R.Vējonis.

14:10 Bruņotas personas svētdien iekļuvušas Ukrainas jūras spēku galvenajā štābā Krimas pilsētā Sevastopolē un atvienojušas tam elektroapgādi.

13:55 Pret Ukrainas okupāciju vērstajās demonstrācijās Maskavā, pēc aptuvenām aplēsēm, piedalījušies ap 2000 cilvēku. Aizturēti vismaz 200 oficiāli nepieteikto protesta akciju dalībnieku.

13:47 Ukrainas premjerministrs Arsenijs Jaceņuks svētdien paziņoja, ka Krievija faktiski ir pieteikusi Ukrainai karu. «Tas ir sarkanais trauksmes signāls, tas nav drauds, tas faktiski ir kara pieteikums manai valstij,» sacīja Jaceņuks ārzemju žurnālistiem Kijevā. Viņš arī teica, ka

Ukraina ir uz «katastrofas sliekšņa» un ka Krievijai nav nekāda pamata ievest karaspēku Ukrainā.

13:31 Atbildē uz Krievijas armijas iebrukuma draudiem Ukraina svētdien izsludināja armijas rezervistu mobilizāciju un kaujas gatavību armijā. Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes preses sekretārs Andrejs Parubjovs žurnālistiem paziņoja, ka viņš devis rīkojumu Aizsardzības ministrijai izsludināt mobilizāciju, lai «nodrošinātu Ukrainas drošību un teritoriālo integritāti».

Nacionālās drošības un aizsardzības padomes lēmumu par drošības pasākumiem valstī parakstījis prezidenta pienākumu izpildītājs Aleksandrs Turčinovs.

13:30 Lai arī Valsts policijas rīcībā pagaidām nav oficiālas informācijas par šodien gaidāmo piketu pie Krievijas vēstniecības Rīgā, tā būs gatava nodrošināt sabiedrisko kārtību jebkurā gadījumā, sacīja VP preses pārstāve Zane Arāja.

12:20 Radio Svoboda reportāža no pretkara protesta akcijas Maskavā.

12:10 Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess svētdien sasaucis Valsts aizsardzības padomes ārkārtas sēdi, lai apspriestu situāciju Ukrainā.

12:05

Pie Krievijas aizsardzības ministrijas ēkas Maskavā notiek protesta akcija pret iebrukumu Ukrainā.

Līdz šim ir aizturēti aptuveni 50 cilvēki, kurus milicija sēdina vairākos autobusos. Pret karu Ukrainā cilvēki protestē arī Manēžas laukumā.

11:55 Bijušais aizsardzības un arī ārlietu ministrs Artis Pabriks uzskata, ka Krievija ir pilnībā zaudējusi kaimiņvalstu uzticēšanos. Viņa vērtējumā, notikumi Ukrainā līdzinās tiem, kas notika Čehoslovākijā 1968.gadā, kad PSRS iebrukumu suverēnā valstī, attaisnoja ar «lūgumu pēc palīdzības». Situācija Ukrainā, kā arī pastiprinātā Krievijas klātbūtne Baltijas valstu pierobežā liecina, ka

NATO klātbūtne Baltijas valstu teritorijā ir jāpalielina.

11:45 Laikraksts Observer publicē Maskavas Karnegi centra direktora Dmitrija Treņina komentāru «Krimas krīze var izraisīt jaunu auksto karu». «Pat ja nenotiks plaša mēroga karadarbība, Krimas krīze visdrīzāk fundamentāli mainīs globālo spēku līdzsvaru Rietumu attiecībās ar Krieviju,» raksta Treņins.

The crisis in Crimea could lead the world into a second cold war

11:06 ASV valsts sekretārs Džons Kerijs sestdien paziņoja, ka Maskava apdraud reģionālo mieru un ka Krievijas militārā iejaukšanās Ukrainā dziļi kaitēs ASV un Krievijas attiecībām.

«Ja Krievija nespers tūlītējus un konkrētus soļus saspīlējuma mazināšanai, [Krievija] izjutīs dziļas sekas tās attiecībās ar ASV un starptautiskā mērogā,» sacīja Kerijs. Maskavas rīcība ir ne tikai starptautisko nolīgumu pārkāpums, bet arī «draudi mieram un drošībai Ukrainā, kā arī plašākam reģionam,» sacīja Kerijs.

ASV valsts sekretārs arī atklāja, ka viņam bijusi telefonkonference ar sešiem Eiropas valstu un Kanādas ārlietu ministriem, kā arī Eiropas Savienības (ES) ārlietu pārstāvi Ketrinu Eštoni un Japānas vēstnieku ASV. Amatpersonas apspriedušās par koordinētiem tālākiem soļiem. «Mēs esam vienoti situācijas novērtējumā un cieši sadarbosimies, lai atbalstītu Ukrainu un tās tautu šajā vēsturiskajā stundā,» sacīja Kerijs, atkārtoti aicinot Maskavu atvilkt savus spēkus.

Vašingtona arī paziņojusi, ka pārtrauc gatavošanos jūnijā paredzētajai G8 sanāksmei Sočos.

10:21 Krievijas bruņotie spēki pagājušajā naktī turpinājuši izvest ieročus no Krimā dislocētajām Ukrainas karaspēka daļām, tā, atsaucoties uz avotiem Krievijas Aizsardzības ministrijā, ziņo «Interfakss-Ukraina». Ieroču neatdošanas gadījumā ukraiņiem draudēts lietot militāru spēku. Ap plkst. 21.20 konfiscētais bruņojums iekrauts automašīnā un aizvests.

09:59 ANO Drošības padomes ārkārtas sēdē, kas notika sestdien, Ukraina aicināja «nekavējoties darīt visu iespējamo», lai apturētu Krievijas agresiju.

09:30 Protestējot pret Krievijas rīcību Ukrainā, Kanāda atsaukusi uz konsultācijām vēstnieku Krievijā un apturējusi līdzdalību «lielā astotnieka» (G8) samita Sočos sagatavošanā.

«Mēs pievienojamies saviem sabiedrotajiem, visstingrākajā veidā nosodot [Krievijas] prezidenta [Vladimira] Putina militāro intervenci Ukrainā,» teikts Kanādas premjerministra Stīvena Hārpera paziņojumā, kas izplatīts pēc sestdien notikušās Kanādas valdības ārkārtas sēdes.

«Šī rīcība ir nepārprotams Ukrainas suverenitātes un teritoriālās vienotības pārkāpums. Tā arī pārkāpj Krievijas saistības, kādas tai nosaka starptautiskās tiesības,» uzsvērts paziņojumā.

09:25 NATO šodien rīko ārkārtas sanāksmi Briselē saistībā ar Krievijas īstenoto agresiju pret Ukrainu. Aicinājumu alianses biedriem pulcēties šādā apspriedē iepriekš izteicis Polijas prezidents Broņislavs Komorovskis.

08:50 Uz Krievijas un Ukrainas robežas Čerņigovas apgabalā pie robežpārejas punkta Seņkova ir vērojams liels skaits Krievijas bruņutehnikas un karavīru. Vietējie iedzīvotāji ziņo, ka Krievijas pusē ir daudz bruņumašīnu un autobusu ar karavīriem. Uz iedzīvotāju jautājumiem karavīri atbild, ka viņi ir sapulcējušies, lai piedalītos «Rietumu frontes mācībās».

Seņkovas autotransporta robežpārejas punkts atrodas Ukrainas ziemeļos, tikai aptuveni 190 kilometru attālumā no Kijevas.

Maskavai jārēķinās ar «politisko un ekonomisko izolāciju»

Kā pavēstīja Baltais nams, Obama aicinājis Putinu atvilkt Krievijas spēkus atpakaļ bāzēs Krimā un brīdināja, ka turpmāks starptautisko tiesību pārkāpums no Maskavas puses novedīs pie tālākas «politiskās un ekonomiskās izolācijas».

Amerikas Savienotās Valstis ir pārtraukušas gatavošanos lielā astotnieka sammitam, kas jūnija sākumā bija plānots Sočos. Vašingtona uzsver, ka Krievija ir pārkāpusi starptautiskās saistības, tai skaitā ANO Hartu, 1994.gada Budapeštas memorandu un Helsinku līgumu.

ASV prezidents Baraks Obama sarunās pa telefonu ar Krievijas prezidentu Putinu

ASV prezidents Putinam norādījis, ka Putina rīcība «pārkāpj arī [Krievijas] 1997.gadā ar Ukrainu noslēgto līgumu par militārajām bāzēm».

Obama arī brīdinājis Putinu par cenu, ko viņam nāksies maksāt par Ukrainas suverenitātes apdraudēšanu.

Baltā nama paziņojums par Obamas un Putina telefona sarunu ir neparasti detalizēts un skarbs,

norāda mediji.

Jautāta par telefonsarunas toni, ASV augsta ranga amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, aģentūrai AFP apliecināja, ka

tā bijusi nekomfortabla saruna - «atklāta un tieša».

Kanāda pārtrauc gatavošanos G8 samitam

Arī Kanāda svētdien paziņojusi, ka pārtrauc gatavošanos lielā astotnieka Soču samitam, turklāt atsauc uz konsultācijām savu vēstnieku no Maskavas. Iepriekš šādu lēmumu bija pieņēmusi Lielbritānija, turklāt uz Lielbritānijas ārlietu ministriju izsaukts Krievijas vēstnieks Londonā.

Eiropas Savienība uzslavē Ukrainas nosvērto rīcību

Eiropas Savienības (ES) augstā pārstāve ārējās un drošības politikas jautājumos Ketrina Eštone sestdien aicināja Krieviju atturēties no savu bruņoto spēku izvietošanas Ukrainā un ievērot starptautiskos līgumus.

«Ukrainas vienotība, suverenitāte un teritoriālā integritāte ir jārespektē visu laiku un visām pusēm. Jebkāda šo principu pārkāpšana ir nepieņemama. Vairāk nekā jebkad agrāk ir vajadzīga savaldība un atbildības izjūta,» piebilda Eštone.

Viņa atzinīgi novērtēja Ukrainas pagaidu valdības «nosvērto atbildi» uz «ārkārtīgi satraucošo notikumu attīstību» Krimā pēdējo dienu laikā.

Eštone sacīja, ka pēc ES ārlietu ministru pirmdienas sarunām viņa tiksies ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu, bet trešdien dosies uz Kijevu.

Ukrainas bruņotajos spēkos pilnīga kaujas gatavība

Ukrainas prezidenta pienākumu izpildītājs Oleksandrs Turčinovs sestdien izdevis pavēli Ukrainas bruņotajos spēkos izsludināt pilnīgu kaujas gatavību.

«Es devu pavēli, ņemot vērā potenciālo agresiju, Ukrainas bruņotajos spēkos izsludināt pilnīgu kaujas gatavību. Pastiprināta atomelektrostaciju, lidostu, stratēģisko infrastruktūras objektu apsardze,» paziņoja Turčinovs preses brīfingā pēc Nacionālās drošības padomes sēdes.

Komentāri (2300)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu