Jašins apšauba Ņemcova slepkavībā aizturēto personu vainu

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pazīstamais Krievijas opozicionārs un nogalinātā politiķa Borisa Ņemcova līdzgaitnieks Iļja Jašins intervijā britu raidorganizācijai BBC paudis lielu skepsi par Ņemcova slepkavībā aizturēto personu vainu.

Jašins apšaubīja, ka apsūdzētie tiešām bijuši atbildīgi par slepkavības organizēšanu, un noraidīja iespēju, ka aiz tās varētu stāvēt radikālie islāmisti.

Viņš pauda pārliecību, ka Ņemcova slepkavas meklējami Krievijā, iespējams, pat valdībā.

Tiesā svētdien tika nogādāti pieci apsūdzētie. Diviem no viņiem - Zauram Dadajevam un Anzoram Gubaševam - izvirzītas apsūdzības slepkavībā personu grupā, kā arī nelikumīgā ieroču apgrozījumā, kas veikta grupā. Tiesa viņiem kā drošības līdzekli noteikusi apcietinājumu līdz 28.aprīlim.

Dadajevs savās liecībās atzinis līdzdalību šajā noziegumā, paziņoja tiesa.

Pārējiem trim aizturētajiem - Anzora Gubaševa brālim Šagidam, kā arī Hamzatam Bahajevam un Tamerlanam Eskerhanovam - apsūdzības tiesas sēdē netika izvirzītas. Šagidam Gubaševam tika noteikts apcietinājums līdz 7.maijam, bet Bahajevam un Eskerhanovam - līdz 8.maijam.

Vēl viens aizdomās turamais Čečenijas galvaspilsētā Groznijā policijas aplenkumā uzspridzinājās, liecina mediju sniegtā informācija.

Čečenijas prokremliskais līderis Ramzans Kadirovs svētdien raksturoja Dadajevu kā drosmīgu karavīru, īstenu Krievijas patriotu un ticīgu cilvēku, kuru šokējušas Francijas satīras žurnālā «Charlie Hebdo» publiskotās pravieša Muhameda karikatūras.

Krievijas izmeklētāji iepriekš norādīja, ka pēta arī varbūtību, ka Ņemcovs nogalināts par to, ka aizstāvējis karikatūru publicēšanu.

Taču Jašins intervijā BBC norādīja, ka Ņemcovs nav bijis skaļš musulmaņu radikālisma kritiķis un koncentrējis savu kritiku uz Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un valdību.

Jašins netic, ka Ņemcova slepkavas būtu meklējami ārpus Krievijas, un pašu slepkavību nodēvēja par teroraktu sabiedrības nobiedēšanai.

Ja Krievijas varasiestādēm būtu kādi pierādījumi, kas liecinātu par abu apsūdzēto vainu, tie būtu publicēti, uzskata Jašins.

«Es uzskatu, ka slepkavības organizētāji atrodas Krievijā, un es uzskatu, ka viņi atrodas Krievijas valdībā,» viņš piebilda.

Viņš uzsvēra, ka ir ļoti svarīgi, lai slepkavības organizatori tiktu notverti, jo, paliekot brīvībā, Ņemcova slepkavība var nebūt tāda pēdējā.

Jašins norādīja, ka Ņemcova slepkavības vieta netālu no Kremļa liek viņam domāt, ka tā nav notikusi bez varasiestāžu atbalsta. Tādēļ būtu jāsāk izmeklēšana pret cilvēkiem, kurus Ņemcovs pēdējos gados ir kritizējis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu