Mīts vai patiesība: vai pelējums ir dabīgā antibiotika?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Turpinām rakstu sēriju «mīts vai patiesība» TVNET rubrikā «veselīgais no neveselīgā». Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcas dietologs Atis Tupiņš skaidro, ka 99% gadījumos dabīgi sastopamais pelējums ir kaitīgs cilvēka veselībai, tāpēc uzturā to lietot nedrīkst.

Viņaprāt sabiedrībā ir iesakņojies mīts, ka pelējums ir dabīgā antibiotika. Bet tā tas nav.

Ir tikai pāris pelējumi, kuri satur penicilīnu. Un pārsvarā tie atrodas ēdamos, speciāli pūdētos sieros.

«Tas, ka viena pelējuma sēnīte ražo penicilīnu, nenozīmē, ka pelējums ir ēdams,» stāsta ārsts.

Tā esot specifiska pelējuma sēnīte, kas ražo penicilīnu, jo ikdienā tā nav sastopama.

Turklāt ārsts piebilst: ja uz produktiem rodas pelējums, no tiem ir jāatbrīvojas. Piemēram, ja mājās uz maizes ir redzama pelējuma sēnīte, to uzturā vairs nedrīkst lietot. Pat ja ar nazi rūpīgi nogriež bojātās vietas, pelējuma sporas atrodas visā produktā.

Tātad, vai pelējums ir dabīgā antibiotika? Nē, tas ir mīts! Pelējums ir kaitīgs cilvēka veselībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu