Ķuzis: Mums trūkst, kas mācītu izmeklēt sarežģītus ekonomiskus noziegumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts policijas (VP) darbinieki ekonomiskos noziegumus mācās izmeklēt «lidojumā», jo pagaidām Latvijā faktiski nav speciālistu, kas likumsargiem iemācītu atšķetināt šāda veida noziedzīgus nodarījumus, šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē atzina VP priekšnieks Ints Ķuzis.

Šodien Saeimas komisijā atkal tika pārrunāta tēma, kas jau iepriekš vairākkārt izpelnījusies deputātu uzmanību, proti, par nepieciešamību atjaunot Latvijas Policijas akadēmiju, kurā skoloties topošajiem tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem.

Ķuzis, kurš nepārstāv Iekšlietu ministrijas politisko vadību un nelemj par finansējuma piešķiršanu dienestam, norādīja, ka

policistu izglītības jautājums ir aktuāls, taču VP savus pamatuzdevumus spējot veikt.

Viņš atzina, ka Latvijā absolūti trūkst speciālistu, kas izmeklētu sarežģītus ekonomiskus noziegumus, taču jaunas Policijas akadēmijas veidošana prasītu milzīgus līdzekļus.

«Mums vajag policistus šodien. Personāls šobrīd ir samērā jauns. Jautājumi, kas attiecas uz kvalitāti - tā ir problēma, taču pamatuzdevumus mēs nodrošinām. Nav mums speciālistu, kas iemācītu izmeklēt sarežģītus ekonomiskus noziegumus. Mēs mācāmies «lidojumā«. Kas notiks, ja rīt uzbūvēs jaunu Policijas akadēmiju? Kur mēs dabūsim tos, kas tur mācīs? Pirms vairākiem gadiem, kad tika likvidēta Policijas akadēmija, valsts ieguva vien pāris miljonu eiro ietaupījumu.

Cik jāiegulda, lai izveidotu jaunu akadēmiju? Tie ir 30 miljoni!» Saeimas komisijas sēdē sacīja VP priekšnieks.

Kā ziņots, valdība 2009.gada vasarā nolēma likvidēt Latvijas Policijas akadēmiju. Viens no galvenajiem akadēmijas likvidēšanas iemesliem bija finansējuma trūkums. Kā tolaik norādīja iekšlietu ministre Linda Abu Meri (Mūrniece), akadēmija profesionālā jomā un sniegtā pakalpojuma kvalitātes ziņā nav devusi gaidīto rezultātu. Tā beidza pastāvēt 2010.gada 1.janvārī.

Patlaban viena no galvenajām struktūrām, kas Latvijā izmeklē ekonomiskus un kibertelpā pastrādātus noziegumus, ir VP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP). Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) nav apmierināts ar pārvaldes darbu. Viņš uzdevis sniegt plašāku redzējumu par pārvaldes darbības uzlabošanu un neizslēdz, ka

pārvaldi gaida būtiskas izmaiņas, tostarp kadru maiņa pat augstākajā līmenī.

VP ir izveidota pārbaudes grupa, kas vērtē ENAP kapacitāti, funkcijas un darba organizāciju. Ķuža turpmākā rīcība būs atkarīga no analīzes rezultātiem. Pārvaldes darba analīzi plānots pabeigt martā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu