Pēteris Greste mudina Ēģipti atbrīvot kolēģus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kataras telekanāla «Al Jazeera» žurnālists Pēteris Greste, kurš ieslodzījumā Ēģiptē pavadīja vairāk nekā 400 dienas, pirmajā intervijā pēc atbrīvošanas aicinājis Kairas varasiestādes atbrīvot arī abus viņa kolēģus, kas joprojām Ēģiptē atrodas cietumā.

«Man ir lielas bailes par kolēģiem, kurus es atstāju tur,» pirmdien intervijā «Al Jazeera» sacīja žurnālists.

«Līdz ar šo atvieglojumu es joprojām jūtu bažas un raizes. Ja tas ir pareizi, ka es esmu brīvs, būtu pareizi arī viņus visus atbrīvot,» norādīja Greste.

Tas, ka viņš ticis atbrīvots, Ēģiptei ir «milzīgs solis uz priekšu», sacīja Greste, vienlaikus paužot cerības, ka valsts «turpinās iet pa šo ceļu» arī attiecībā uz viņa kolēģiem.

Atceroties ieslodzījumā pavadīto laiku, Greste sacīja, ka apzināti centies saglabāt formu - gan fiziski, gan arī mentāli un garīgi.

Viņš atzina, ka atbrīvošana bijusi pārsteigums.

«Es uz to nepavisam necerēju, es pamodos, domādams par kampaņu, kas mums ir priekšā. Es devos skriet, un cietumsargs mani pasauca un sacīja, ka ir pienācis laiks sakravāt mantas. Viņš sacīja, ka ieradīsies vēstniecības pārstāvji,» atceras žurnālists.

Jau ziņots, ka Ēģipte svētdien atbrīvoja un deportēja no valsts Gresti, kuram ir Austrālijas un Latvijas pilsonība. Greste vispirms lidmašīnā devās un Kipru, bet pēc tam - uz dzimto Austrāliju.

Ēģiptes varasiestādes 2013.gada 29.decembrī Kairā arestēja trīs «Al Jazeera» žurnālistus - Gresti, Muhamedu Fahmiju, kuram ir Kanādas un Ēģiptes pilsonība, kā arī Ēģiptes pilsoni Baheru Muhamedu. Jūnijā viņi tika notiesāti par sakariem ar huntas aizliegto «Musulmaņu brālību» un par «melīgu ziņu pārraidīšanu».

Grestem un Fahmijam tiesa piesprieda septiņu gadu cietumsodu un Muhamedam - desmit gadu cietumsodu.

«Al Jazeera» žurnālistu notiesāšana izraisīja plašu starptautisko cilvēktiesību un preses brīvības organizāciju nosodījumu. Virkne rietumvalstu, tostarp ASV, mudinājušas Ēģiptes līderi Abdelfatahu as Sisi notiesātos žurnālistus apžēlot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu