Britu mediji: NSA vākusi 200 miljonus īsziņu dienā (6)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

ASV izlūkdienests Nacionālā drošības aģentūra (NSA) ir vācis un uzglabājis gandrīz 200 miljonus mobilo telefonu īsziņu dienā no visas pasaules, ceturtdien ziņoja britu laikraksts «Guardian» un Lielbritānijas televīzijas 4. ziņu kanāls, atsaucoties uz bijušā NSA līguma darbinieka Edvarda Snoudena noplūdinātu informāciju.

NSA izmantojusi šīs īsziņas, lai no tām iegūtu datus par mobilo tālruņu lietotāju atrašanās vietu, kontakttīkliem un kredītkartēm.

NSA arī devusi Lielbritānijas elektroniskās noklausīšanās dienestam GCHQ pieeju šo īsziņu metadatiem gadījumos, ja īsziņas sūtīja Lielbritānijas pilsoņi.

Īsziņas tika vāktas ar programmu «Dishfire».

GCHQ paziņoja, ka rīkojusies atbilstoši Lielbritānijas likumiem. Savukārt NSA pavēstīja britu raidsabiedrībai BBC, ka «Dishfire» uzglabājusi «likumīgi savāktus īsziņu datus».

Ir gaidāms, ka ASV prezidents Baraks Obama piektdien paziņos par izmaiņām ASV elektroniskās novērošanas programmās, daļēji balstoties uz NSA darbību izvērtēšanu, kuru rudenī veica Baltā nama komisija. Baltais nams paziņoja, ka Obama ceturtdien informējis par šo izvērtēšanu Lielbritānijas premjerministru Deividu Kameronu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu