Irānā aizliedz laikrakstu, kas virsrakstā izmantoja saukli «Je suis Charlie»

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Irāna ir aizliegusi reformistu laikrakstu «Mardom-e Emrouz», jo tas publicēja saukli «Je suis Charlie» («Es esmu «Charlie«»), kas kļuvis par globālu simbolu tiem, kas pauž līdzjūtību uzbrukuma Francijas satīriskā nedēļas laikraksta «Charlie Hebdo» redakcijā upuriem un atbalsta vārda brīvību, sestdien vēstīja valsts ziņu aģentūra IRNA.

«Mardom-e Emrouz» publicēja saukli līdzās Holivudas zvaigznes Džordža Klūnija fotogrāfijai. Klūnijs šo saukli izteica savā runā pagājušajā nedēļas nogalē notikušajā «Zelta Globusa» apbalvošanas ceremonijā.

«Tiesa, kas atbildīga par kultūras jautājumiem un medijiem, noteica aizliegumu laikrakstam par to, ka tas publicēja virsrakstu un attēlu, kuru tā uzskatīja par aizskarošu,» IRNA teicis «Mardom-e Emrouz» direktors Ahmads Satari.

Laikraksta galvenais redaktors Mohammads Ghučani arī apliecināja tas ir aizliegts, jo «publicēja kaut ko, kas ir saistīts ar «Charlie Hebdo«», vēstīja ziņu vietne «Nasimonline.ir».

Uzbrukumā «Charlie Hebdo» redakcijā Parīzē 7.janvārī divi brāļi islāmisti nogalināja 12 cilvēkus.

Klūnijs, kurš Irānā ir populārs, pievienojās desmitiem tūkstošiem cilvēku visā pasaulē, kas pieminēja upurus.

Saukli «Je suis Charlie» Klūnijs teica «Zelta Globusa» apbalvošanas ceremonijā 12.janvārī, kad viņš saņēma balvu par savu ilggadējo kino karjeru. Gan Klūnijam, gan viņa sievai, cilvēktiesību advokātei Amalai Klūnijai pie tērpa uz sarkanā paklāja bija nozīmīte ar šo saukli.

Laikraksts «Mardom-e Emrouz», kura nosaukums persiešu valodā nozīmē «Šodienas cilvēki», savā pirmajā lapā publicēja Klūnija fotogrāfiju un virs tās uzrakstu «Klūnijs: Es esmu «Charlie«».

Laikraksta rīcība saniknoja vairākus konservatīvos laikrakstus Irānā, kas aicināja vērst piesardzības pasākumus pret to.

Irāna nosodīja uzbrukumu «Charlie Hebdo» dienā, kad tas notika, sakot, ka nogalināšana ir pretrunā islāma mācībai.

Tomēr daudzās musulmaņu valstīs tiek nosodīts jaunākais «Charlie Hebdo» numurs, uz kura vāka ir karikatūra, kurā raudošs islāma pravietis Muhameds baltā turbānā tur uzrakstu «Je suis Charlie». Virs karikatūras ir uzraksts «Viss ir piedots».

Daudzi musulmaņi pravieša attēlošanu uztver kā aizskārumu, kas piektdien izraisīja plašus protestus Āzijā, Āfrikā un Tuvajos Austrumos, bet Rietumvalstu valdības aizstāv «Charlie Hebdo» tiesības uz izteikšanās brīvību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu