Ar putnu gripu Ēģiptē miruši trīs cilvēki, bet Ķīnā - divi

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ķīnas austrumu provincē Fudzjaņā miruši no putnu gripas paveida H7N9, sestdien vēstīja valsts plašsaziņas līdzekļi, savukārt Ēģiptē šogad reģistrēti jau trīs putnu gripas upuri.

Fudzjaņas veselības jomas amatpersonas šogad ir apstiprinājušas 15 saslimšanas gadījumus ar putnu gripu, vēstīja valsts ziņu aģentūra «Sjiņhua». Tā apstiprināja divu cilvēku nāvi, tomēr neprecizēja, kad viņi ir miruši.

Vēl viens saslimšanas ar putnu gripu gadījums piektdien reģistrēts blakus esošajā Dzjansji provincē, bet Šanhaja un tai blakus esošā Džedzjanas province ir ziņojusi par saslimšanas gadījumiem «šoziem».

Putnu gripas vīrusa gadījumu skaita pieaugums bija vērojams Ķīnā 2014.gadā. Valdības apkopotie dati liecina par 310 saslimšanas gadījumiem no janvāra līdz 10.decembrim, kā arī 132 nāves gadījumus. Vēl viens nāves gadījums tika reģistrēts 29.decembrī.

2013.gadā Ķīnā no putnu gripas uzliesmojuma sākuma martā līdz gada beigām tika reģistrēti 144 saslimšanas gadījumi un 46 nāves gadījumi.

Vīruss radīja bažas, ka tas varētu veikt mutāciju un kļūt par viegli lipīgu slimību cilvēku vidū, radot riskus par globāli epidēmiju.

Tomēr Ķīnas amatpersonas un Pasaules Veselības organizācija ir apliecinājusi, ka nav rasti pierādījumu vīrusa nodošanai starp cilvēkiem, lai gan ir bijuši gadījumi, kad konstatēti saslimšanas gadījumi ģimenes locekļu starpā.

Taivāna paziņoja, ka sestdien sāk nokaut vēl 22 tūkstošus putnus pēc tam, kad tiem tika konstatēts putnu gripas paveids H5. Nedaudz vairāk kā nedēļas laikā jau tika nokauti vairāk nekā 200 tūkstoši putnu epidēmijā, kas ir plašākā Taivānā.

Taivāna ir paziņojusi par vairākiem H5N2 paveida uzliesmojumiem, tomēr nāvējošā H5N1 paveida infekcija nav atklāta, lai gan varas iestādes ir paziņojušas, ka no Ķīnas nelegāli ievestiem mājputniem 2005.un 2012.gadā ir konstatēts šis paveids.

Arī Ēģiptes varas iestādes ir paziņojušas, ka piektdien no H5N1 putnu gripas paveida infekcijas mirusi sieviete, kļūstot par šogad trešo šī vīrusa upuri valstī.

Pērn Ēģiptē putnu gripa bija iemesls desmit nāves gadījumos.

Putnu gripa ir nāvējoša mājputniem un var tikt pārnesta arī uz cilvēkiem.

Bīstamākais no putnu gripas paveidiem ir H5N1, kas kopš 2003.gada ir izraisījis vairāk nekā 400 cilvēku nāvi, galvenokārt Dienvidaustrumāzijā. Paveids H7N9 kopš 2013.gada ir prasījis vairāk nekā 170 cilvēku dzīvības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu