Bērziņš: Šoreiz ir gandrīz neiespējami novēlēt laimīgu Jauno gadu (91)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Valsts prezidents Andris Bērziņš atzīst, ka šajā gadumijā ir grūti novēlēt laimīgu Jauno gadu, jo vēl spilgti ikviena atmiņā ir novembra beigās notikusī traģēdija Zolitūdes lielveikalā «Maxima».

Prezidents šodien Jaunā gada uzrunā Latvijas iedzīvotājiem atzina, ka traģēdija, kas notika pirms 40 dienām, vēl ilgi atgādinās par sāpēm, ko izjūt bojāgājušo tuvinieki, un ko izjūt bērni, kas traģēdijā zaudēja savus vecākus. Viņš pauda, ka joprojām šo traģēdiju uzskata par smagu noziegumu, kas varēja notikt tikai vairāku nepieļaujamu un nepiedodamu likumsakarību dēļ.

«Šoreiz izmeklēšana un nelaimes cēloņu noskaidrošana ir mēraukla cilvēku ticībai taisnīgumam un savai valstij. Šis ir mūsu sabiedrības un valsts nākotnes jautājums, jo traģēdija pierādīja, ka tai nav tautības, reliģijas vai politiskās pārliecības,» sacīja Bērziņš, piebilstot, ka šī nelaime pierādīja, ka Latvijas iedzīvotāji ir izpalīdzīgi un līdzjūtīgi un ikdienas dzīvē nav pretrunu starp dažādām tautībām.

Vienlaikus viņš arī atgādināja par politiskajiem procesiem valstī, norādot, ka Zolitūdes traģēdija izrādījās nopietns eksāmens politiķiem, liekot aizdomāties par savu atbildību un pieliekot punktu līdzšinējās valdības pastāvēšanai.

Bērziņš atzina, ka jaunas valdības veidošanu saskata kā gājienu pa labirintu, kuram nevar saredzēt izeju.

«Bet skumjākais visā notiekošajā ir tas, ka pretēji sabiedrības savstarpēji atbalstošajai noskaņai smagajās novembra dienās, uz politiskās skatuves notiek gluži citādi procesi - savstarpēji apvainojumi, aizvainojumi, «mēģinājumi pakāpties uz drupām», lai iegūtu sev politiskas dividendes,» teica prezidents.

Tomēr viņš joprojām ir pārliecināts, ka ir iespēja «atvērt jaunu lappusi Latvijas vēsturē» un paraudzīties uz valsti un saviem līdzcilvēkiem citām acīm, lai saprastu, ka tikai kopā, uzticoties un atbalstot, var celt stipru Latviju.

Politiskā atbildība nav tikai spēja pieņemt lēmumus izšķirīgos brīžos, atgādināja Bērziņš. Viņš uzsvēra, ka tā ir atbildība par saviem vārdiem un darbiem ikdienā. Tā arī ir vislielākā atbildība par to, uz ko tiek aicināta sabiedrība, un jāatceras, ka vēlētāji politiķus vērtēs ne tikai pēc izteiktajiem solījumiem, bet arī pēc padarītā. Māka skaisti runāt ar mērķi pievērst sev uzmanību vairs nav tas, pēc kā vēlētājs vērtē to vai citu kandidātu, uzsvēra prezidents. Viņš aicināja aizdomāties, ka sabiedrība Latvijā ir daudz gudrāka, nekā dažs labs iedomājas.

Vienlaikus prezidents uzrunā atzīmēja arī pagājušā gadā piedzīvotos pozitīvos notikumus - Dziesmu un deju svētkus, kas vienoja tūkstošiem tautiešus no Latvijas un citām valstīm. Līdztekus kā ievērības cienīgu viņš pieminēja Pirmo pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forumu.

«Priecājos, ka pozitīvā virzienā no 1.oktobra tiek risināts dubultpilsonības jautājums, kas lielai daļai ārvalstīs dzīvojošo ir vitāli svarīgs. Izmantosim šo iespēju saglabāt ne tikai juridisku, bet arī emocionālu saikni ar Latviju, justies piederīgiem un vajadzīgiem tēvu zemei,» turpināja Bērziņš.

Viņš uzsvēra, ka 2013.gads skaidri apliecināja Latvijas uzņēmēju spēku un izaugsmi, kas pierādīja, ka Latvija atkal var būt ekonomiski stipra un augoša valsts. Sākot jaunu gadu, prezidents izteica pateicību visiem, kas ir gribējuši un pratuši būt aktīvi, attīstot savu dzīvi un palīdzot līdzcilvēkiem.

«Lai šajā gadā mums izdodas būt tik dzīves gudriem un atbildīgiem, ka pēc gada šajā dienā varam droši teikt - Latvija ir kļuvusi labāka un stiprāka valsts!» uzrunas noslēgumā teica Bērziņš.

Komentāri (91)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu