Krievijā Volgogradā nogrand jauns sprādziens. Vismaz 14 upuri (498)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Pirmdienas rītā Krievijā, Volgogradā cilvēku pārpildītā trolejbusā uzspridzinājies terorists pašnāvnieks. Tā rezultātā bojā gājuši 14 cilvēki, ievainoti vismaz 41 cilvēks; divi no tiem smagā stāvoklī. Varas iestādes jau paziņojušas, ka šis ir terorakts un ir saistīts ar vakar notikušo. Eksplozijas rezultātā trolejbuss pilnībā izpostīts; spridzeklis bijis ekvivalents vismaz četriem kilogramiem trotila. Izsludinātas piecu dienu sēras.

Ziņa tiek papildināta

11 bojāgājušie nomira terorakta vietā, bet pārējie trīs - ceļā uz slimnīcu.

Starp cietušajiem ir arī kāds piecus līdz septiņus mēnešus vecs zīdainis, par kura dzīvību ārsti šobrīd cīnās, kā arī grūtniece un divi 16 gadus veci pusaudži.

Pēc vakardienas sprādziena apgabalā bija noteiktas trīs dienu sēras no 1.janvāra, taču šodien Volgogradas mērs izsludināja piecu dienu sēras, sākot ar pirmdienu, 30.decembri. Abos teroraktos kopā gājuši bojā 32 cilvēki, 72 cietuši.

Pilsētas mērija izplatījusi ziņojumu, ka ir identificēta daļa šodien notikušajā sprādzienā izmantotā spridzekļa detaļu, kas ir identiskas vakar izmantotajam; tajā bijušas arī dažādas detaļas, lai ievainotu iespējami vairāk cilvēku. Līdz ar to secināts, ka šo traģēdiju sarīkojuši vieni un tie paši spēki.

Foto: AFP/LETA

Pēc negadījuma vietas izpētes jau secināts, ka terorists pašnāvnieks pirmdien bijis kāds vīrietis. «Sprāgstvielas detonēja pašnāvnieks, un viņa ķermeņa daļas ir atrastas,» pavēstīja Izmeklēšanas komiteja. Viņa mirstīgās atliekas tiks nodotas DNS analīzēm, lai varētu noteikt viņa personību.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins izdevis rīkojumu visā Krievijā pastiprināt drošības pasākumus, bet Volgogradā tiks noteikts īpašs drošības pasākumu režīms. Šodien Volgogradā tiek slēgti tirdzniecības centri, lai izvairītos no citiem iespējamiem teroraktiem.

Kriminālizmeklēšana par terorismu un nelikumīgu ieroču nēsāšanu

Sprādziens pārpildītajā trolejbusā notika plkst. 8.10 (plkst. 6.10 pēc Latvijas laika) uz ielas vietā, kur netālu ir tirgus un tirdzniecības centrs. Satiksmes kustība uz šīs ielas apstādināta.

Sākotnēji tika uzskatīts, ka

arī šo spridzekli iedarbinājis terorists pašnāvnieks,

taču vēlāk izteiktas versijas, ka spridzeklis trolejbusā ielikts agrāk. Kā vēsta dažādi avoti, šis sprādziens bijis spēcīgāks par dienu iepriekš notikušo. Blakus esošajām ēkām izbiruši stikli.

Varas iestādes gan pagaidām nekomentē notikušā detaļas, taču no notikuma vietas aculiecinieki dažādos kanālos pieļauj, ka spridzeklis bijis novietots apmēram trolejbusa vidū, jo tas ir burtiski pārrauts uz pusēm. Cilvēku līķi ar sprādziena vilni izmesti no transportlīdzekļa.

Sprādziens notika, kad trolejbuss izbrauca no pieturas. Negadījumā izdzīvojis arī transportlīdzekļa šoferis, kurš atrodas šoka stāvoklī.

Pilsētas policija un

drošības spēki strādā pastiprinātā režīmā,

īpašu uzmanību pievēršot sabiedriskām vietām, kur pulcējas daudz cilvēku.

Notikuma vietā strādā glābēji, izmeklētāji, ātrās palīdzības brigādes nogādā uz slimnīcām cietušos.

Foto: AFP/LETA

Krievijas Nacionālā pretterorisma komiteja pirmdien vispirms paziņoja, ka sprādzienu trolejbusā var būt izraisījis tā salonā novietots spridzeklis, nevis terorists pašnāvnieks. Kāds ziņu avots tomēr pavēstīja aģentūrai ITAR-TASS, ka sprādzienu trolejbusā var būt sarīkojis vīriešu dzimuma terorists pašnāvnieks.

Iedzīvotāji dzīvo bailēs

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir informēts par jauno uzbrukumu, un paredzams, ka uz Volgogradu dosies Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) vadītājs Aleksandrs Bortņikovs.

Krievijas valsts televīzija ziņo, ka pēc sprādziena Volgogradas trolejbusā daudzi pilsētnieki bailēs no jauna uzbrukuma izkāpuši no autobusiem un trolejbusiem un turpmāko ceļu mēro kājām.

«RIA Novosti» ziņo, ka sociālajos tīklos izplatījušās baumas, ka notikuši vairāki sprādzieni, taču vietējās varasiestādes šādu informāciju noliedz.

Foto: ITAR-TASS/Scanpix

Šis ir jau otrais sprādziens, kas pēdējo divu dienu laikā satricinājis Volgogradu.

Svētdien Krievijas dienvidu pilsētas Volgogradas dzelzceļa stacijā nograndis sprādziens, kurā gājuši bojā 17 cilvēki un ap 50 ievainoti, ziņo amatpersonas. Sākotnēji tika ziņots par 18 bojāgājušajiem.

Volgogradas

apgabalā no 1. līdz 3. janvārim izsludinātas sēras.

Nacionālais pretterorisma dienests apstiprinājis, ka sprādzienu sarīkojusi pašnāvniece.

Sprādziens dzelzceļa stacijā «Volgograda-1» nogranda plkst. 12.45 (plkst. 10.45 pēc Latvijas laika). Kā pavēstīja avots reģiona drošības dienestos, sprādziens noticis stacijas pirmajā stāvā starp ieejas durvīm un turniketu.

Sprādziens noticis pie metāla detektora rāmja pasažieru pārbaudes zonā, paziņoja Iekšlietu ministrija. Volgogradas vietne «vdv-s» ziņo, ka šajā vietā parasti sapulcējas liels skaits cilvēku.

«Kāds gribēja ieiet stacijas ēkas iekšienē, taču netika laists, (..) pēc kā notika sprādziens, kā rezultātā vismaz vienu cilvēku sarāva gabalos,» vietējai ziņu aģentūrai «Visota 102» pastāstīja tiesībsargājošo iestāžu darbinieks.

«Visota 102» ziņo, ka sprādzienā gājuši bojā vismaz četri stacijas drošības dienesta darbinieki, kas veica cilvēku pārbaudi pie stacijas ieejas. Pie stacijas ēkas stāvošo taksometru vadītāji aģentūrai pastāstīja, ka sprādziena vilnis cilvēkus izmetis pa stacijas logiem. Sprādziens izpostījis stacijas priekšpusi, gandrīz visai fasādei izsisti stikli.

Krievijas Izmeklēšanas komiteja

par notikušo ierosinājusi krimināllietu par terorismu.

Kā pavēstīja Izmeklēšanas komitejas pārstāvis Vladimirs Markins, spridzekļa jauda bijusi ekvivalenta vismaz desmit kilogramiem trotila un tas bijis pildīts ar šrapneļiem postošā spēka palielināšanai.

Pēc viņa teiktā, sprādziena vietā atrastas iespējamās teroristes mirstīgās atliekas, tostarp norauta galva. Norīkota ģenētiskā analīze viņas personības noskaidrošanai.

Markins norādīja, ka upuru skaits varēja būt daudz lielāks, «ja nebūtu nostrādājusi nobloķēšanas sistēma, kas neļāva pašnāvniecei caur metāla detektora rāmi nokļūt uzgaidāmajā telpā, kur trīs vilcienu kavēšanās dēļ bija ļoti daudz pasažieru». Pēc viņa teiktā, teroriste iedarbinājusi spridzekli, kad viņai sācis tuvoties pie metāla detektora strādājošais policists.

Sakarā ar Volgogradā notikušo teroraktu kaimiņos ar Volgogradas apgabalu esošajos reģionos tiks pastiprināti drošības pasākumi.

«[Drošības] pasākumi tiks pastiprināti visos Volgogradas kaimiņu subjektos. Papildu policijas vienības tiks nosūtītas uz stacijām, tirdzniecības centriem un citām cilvēku pilnām vietām,» aģentūrai «RIA Novosti» sacīja avots drošības spēkos.

Savukārt Iekšlietu ministrija paziņoja, ka terorakta dēļ tiks pastiprināta drošība un rūpīgāk pārbaudīti pasažieri dzelzceļa un autobusu stacijās.

Drošība īpaši aktuāla pirms Olimpiādes

Oktobra nogalē pasažieru autobusā Volgogradā uzspridzinājās pašnāvniece, nogalinot sevi un vēl sešus cilvēkus un vairāk nekā 40 ievainojot.

Drošības situācija Krievijas dienvidu reģionos ir nozīmīgs jautājums pirms nākamgad Sočos paredzētajām ziemas olimpiskajām spēlēm.

Svētdien Volgogradā pieredzētais sprādziens bija traģiskākais Krievijā kopš 2011.gada janvāra uzbrukuma Maskavas Domodedovas lidostā, kur tika nogalināti 37 cilvēki.

Spridzinātājas pašnāvnieces Krievijā nereti tiek dēvētas par «melnajām atraitnēm», kuras vēlas atriebt savu tuvinieku nogalināšanu.

Komentāri (498)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu