Policija apstiprina nacionālboļševika Benesa Aijo pazušanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Nacionālboļševiks Beness Aijo
Nacionālboļševiks Beness Aijo Foto: Ieva Lūka/LETA

Valsts policija pagājušā gada nogalē konstatējusi, ka par publisku aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu apsūdzētais nacionālboļševiks Beness Aijo ir pārkāpis drošības līdzekli un neatrodas savā dzīvesvietā.

Kā pastāstīja Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis, pagājušā gada 30.decembrī policija konstatējusi, ka Aijo pārkāpis drošības līdzekļa noteikumus, proti, viņš nav atradies savā dzīvesvietā.

Ņemot vērā iepriekšminēto, policija par šo faktu informējusi tiesu, kurai būs jāpieņem tālākie lēmumi.

Aijo kā drošības līdzekļi bija piemērota policijas uzraudzība un aizliegums izbraukt no valsts. Šos drošības līdzekļus kontrolēja Valsts policija.

Likumā teikts, ka nodošana policijas uzraudzībā paredz, ka persona bez procesa virzītāja atļaujas nedrīkst mainīt pastāvīgo vai pagaidu dzīvesvietu, tai noteiktās diennakts stundās ir jāatrodas savā dzīvesvietā, kā arī ne biežāk kā trīs reizes nedēļā jāpiesakās attiecīgajā policijas iestādē pēc savas dzīvesvietas.

4.februārī ir paredzēta tiesas sēde, kurā apsūdzēts Aijo, un, ja viņš uz to nebūs ieradies attaisnojošu iemeslu dēļ, tad prokuratūra un tiesa kā pašreizējais procesa virzītājs var lemt par tālākiem pasākumiem saskaņā ar likumu, šodien aģentūrai LETA norādīja prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka.

Likums paredz vairākas iespējas, kā tiesai rīkoties, ja apsūdzētais izvairās no tiesas, proti, likt viņu atvest piespiedu kārtā, piemērot apcietinājumu un izsludināt viņu meklēšanā. Tāpat var iztiesāt krimināllietu apsūdzētā prombūtnē, un to var darīt, ja apsūdzētā atrašanās vieta nav zināma vai arī viņš atrodas ārvalstī un ierašanos tiesā nav iespējams nodrošināt.

Jau vēstīts, ka nacionālboļševiks Aijo, kurš ir apsūdzēts par publisku aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu, ir aizbēdzis no Latvijas un uz gadu noslēdzis līgumu ar pašpasludinātās «Luhanskas tautas republikas» armiju, kuru Latvija uzskata par teroristisku organizāciju.

Aijo laikrakstam «Vesti» stāstījis, ka laikā, kamēr viņš Latvijā atradies ieslodzījumā, viņam «piešķirta Doņeckas tautas republikas pilsonība, līdz ar to tagad esmu gan Latvijas, gan Jaunkrievijas pilsonis». Pēc iznākšanas no cietuma tiesībsargi kādu laiku Aijo cītīgi kontrolējuši, tad pārbaudes atslābušas un viņš aizbēdzis - vispirms ar autostopiem aizbraucis līdz Tallinai, tad ar prāmi nokļuvis Somijā, no kura ar autobusu brīvi esot iekļuvis Krievijā. Tālāk nacionālboļševiks devies uz Krievijas dienvidiem.

Pērn prokuratūra tiesai nodeva krimināllietu, kurā nacionālboļševiks Aijo apsūdzēts par publisku aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētais dažādās tīmekļa vietnēs ievietoja savus paustos izteikumus, kā arī izplatīja materiālus, aicinot vardarbīgi gāzt pastāvošo varu Latvijā un likvidēt Latvijas valstisko neatkarību, kā arī vairākkārtīgi aicinājis graut Latvijas teritoriālo vienotību.

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa šo lietu plāno skatīt 4.februārī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu