Čalovskis no policijas neslēpjoties un lūgs tiesu pārskatīt lēmumu par izdošanu ASV

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Kibernoziegumos apsūdzētais Latvijas iedzīvotājs Deniss Čalovskis šobrīd ir uz brīvām kājām un no policijas neslēpjoties, tikmēr viņa aizstāvība lūgs Augstāko tiesu pārskatīt lēmumu par izdošanu ASV.

Čalovska advokāte Ilona Bulgakova pauda viedokli, ka, «ņemot vērā Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) konstatētos secinājumus un pārkāpumus saistībā ar Čalovska apcietinājumu», turpmāk pielietot kādus procesuālos piespiedu līdzekļus, kas saistīti ar brīvības atņemšanu, pret Čalovski «būtu nepamatoti un nepareizi».

«Klients pavadīja desmit mēnešus apcietinājumā izdošanas nolūkā, taču viņš tika palaists brīvībā un tagad ir spēkā ECT spriedums, līdz ar to jebkāda veida represīvas metodes, kā rezultātā viņam būtu atņemta brīvība, es uzskatu, būtu nepamatotas,» uzsvēra Bulgakova.

Viņa stāstīja, ka aizstāvība ir iesniegusi Eiropas Komisijā pieteikumu par divu līgumu savstarpēju atbilstību saistībā ar personu izdošanu. «Klienta izdošana bija pieprasīta uz divpusējā starpvaldību līguma pamata starp Latviju un ASV, taču pastāv vēl līgums starp Eiropas Savienību un ASV. Šis līgums paredz lielākas garantijas cilvēkam, ja viņš būtu pakļauts izdošanai. Pieteikumā lūdzam izvērtēt un sniegt viedokli, jo tiesības izvērtēt šos jautājumus EK ir radušās no pagājušā gada 1.decembra,» norādīja advokāte.

Tāpat aizstāvība vistuvākajā laikā Augstākajā tiesā (AT) iesniegs pieteikumu, kurā lūgts pārskatīt spēkā stājušos nolēmumu, proti, 2013.gada 31.janvāra AT lēmumu, ar kuru atzīta par pieļaujamu Čalovska izdošanu ASV.

Pieteikumā tiks lūgts pārskatīt šo lēmumu un līdz galīgā lēmuma pieņemšanai apturēt izdošanas procedūru.

Šāds pieteikums tiks iesniegts saistībā ar jaunatklāto apstākli, proti, ECT spriedumu, kurā esot konstatēti vairāki pārkāpumi.

«Klients šobrīd nav aizturēts, un viņš neslēpjas. Šobrīd no valsts iestādēm nav informācijas par to, ka viņam būtu kaut kur jāierodas. Brutāla aizturēšana un apcietināšana būtu patvaļa attiecībā uz šo cilvēku,» uzsvēra advokāte.

Valsts policijas (VP) preses pārstāve Sigita Pildava apliecināja, ka

VP ir sākusi konsultācijas ar ASV par Čalovska izdošanas procedūru.

Jau ziņots, ka ECT Lielās palātas kolēģija piecu tiesnešu sastāvā nolēmusi nepieņemt Čalovska 20.oktobra lūgumu pārskatīt ECT 2014.gada 24.jūlija spriedumu lietā, kas paredz, ka Čalovski var izdot ASV.

Valdība pērn 30.septembrī nolēma nepārsūdzēt ECT lēmumu, kas paredz, ka Čalovski var izdot ASV. Iepriekš ECT palāta, tāpat kā Augstākā tiesa (AT) ir atzinusi par pieļaujamu kibernoziegumos apsūdzētā Latvijas pilsoņa Čalovska izdošanu ASV un vairumu pieteicēja sūdzībā norādīto punktu atzinusi par nepamatotiem.

Tiesa vienbalsīgi noraidījusi Čalovska sūdzību par izdošanu uz ASV, norādot, ka nevienā no apsūdzībām, kuras iesniedzējam izvirzīja ASV iestādes, viņam nedraudēja mūža ieslodzījums. Tāpat ECT vienbalsīgi konstatējusi, ka, ievietojot Čalovski aiz metāla nožogojuma Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palātas sēdes laikā, tika pārkāpts Konvencijas 3.pants, kas nosaka spīdzināšanas, cietsirdīgas un pazemojošas izturēšanās aizliegumu.

Čalovskis lūdza piespriest viņam morālo kompensāciju 10 000 eiro apmērā, taču ECT šo prasību apmierināja tikai daļēji, atlīdzībā piespriežot 5000 eiro.

ASV federālie prokurori izvirzījuši apsūdzības trim iespējamiem Austrumeiropas kibernoziedzniekiem - Krievijas pilsonim Ņikitam Kuzminam, Rumānijas iedzīvotājam Mihajam Paunesku un Latvijas iedzīvotājam Čalovskim, kurš pazīstams arī ar iesauku Miami. ASV tiesībsargājošās iestādes uzskata, ka trīs aizturētie vīrieši ir atbildīgi par datorvīrusa «Gozi Virus» radīšanu un uzturēšanu. Ar šo vīrusu tika inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp aptuveni 40 000 datoru ASV. Vīruss nonācis pat ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoros.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu