Kas tās tādas – Chia sēklas (17)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr

Chia jeb Spānijas salvija ir lūpziežu dzimtas stiebraugs, kas aug Centrālās un Dienvidamerikas reģionos. Chia sēklas ir bagātas ar augstvērtīgām olbaltumvielām, aminoskābēm, omega taukskābēm, vitamīniem, minerālvielām (kālijs, kalcijs, magnijs, cinks, selēns, bors, varš, fosfors u.c.), antioksidantiem, šķiedrvielām, nesatur glutēnu, holesterīnu. Tām ir viegla riekstu garša.

Ieteicams lietot 1-2 ēdamkarotes dienā. 1 ēdamkarotē sēklu ir aptuveni 40 kcal. Pateicoties augstajam antioksidantu līmenim, tās nezaudē savu uzturvērtību un kvalitāti, uzglabājot pat 2 -3 gadus.

Larry Jacobsen
Larry Jacobsen Foto: Flickr

Jau pirms tūkstošiem gadu Chia sēklas bija acteku un maiju uztura sastāvdaļa un pamata izdzīvošanas produkts acteku karavīriem. Acteku leģenda vēsta, ka senos laikos apēsta sauja mītisko sēklu uzturēja kareivjus cīņās 24 stundas. Mūsdienu zinātne apliecina Chia sēklu spēcinošo iedarbību cilvēka organismā, tās ir viens no spēcīgākajiem, funkcionālākajiem, un barojošākajiem «Superfoods» produktiem pasaulē!

Kāpēc būtu jālieto Chia sēklas:

1. Chia sēklas ir ar augstu uzturvērtību

Chia sēklas ir lielisks šķiedrvielu avots, bagātas ar antioksidantiem, olbaltumvielām, kalciju, vitamīniem, minerālvielām, omega 3, 6 un 9 taukskābēm. Tās ir Omega-3 taukskābēm bagātākais dabas produkts.

2. Chia sēklas rada ilgstošu sāta sajūtu

Chia sēklām ir spēja uzņemt 9 reizes vairāk šķidruma, nekā tās sver, veidojot ap sevi želejveida apvalku, kas, nonākot gremošanas sistēmā, rada apjomu – pilnuma sajūtu, sātu un fizisku barjeru starp ogļhidrātiem un gremošanas fermentiem, kas tos sašķeļ, tādējādi paildzinot šo procesu. Tās satur gan šķīstošās (vairāk nekā 5%), gan nešķīstošās šķiedrvielas.

3. Chia sēklas līdzsvaro cukura līmeni asinīs

Pateicoties Chia sēklu unikālajam šķīstošo un nešķīstošo šķiedrvielu sastāvam un spējai veidot želejveida apvalku, tās lēnām atbrīvo uzņemto ogļhidrātu enerģiju asinsritē, tādējādi uzturot ilgstoši vienmērīgu cukura līmeni asinīs un saglabājot darbaspējas visas dienas garumā.

4. Chia sēklas ir enerģiju radošas

Chia sēklas ir bagātas ar pilnvērtīgām augu valsts olbaltumvielām, kuras kopā ar vitamīniem, minerālvielām un cukura līmeni līdzsvarojošo gelu aktivizē organismu, palielina tā izturību un dod ilgstošu enerģiju.

5. Chia sēklas – ideāls organismam nepieciešamo uzturvielu avots veģetāriešiem un vegāniem

Īpaši pilnvērtīgo olbaltumvielu (tādas kā gaļā) un Omega-3 taukskābju avots.

6. Chia sēklas ir ērti lietojamas un universālas

Jūs varat ēst Chia sēklas tāpat, varat tās sajaukt ar savu iecienītāko dzērienu vai ūdeni, pievienot tās savām graudaugu brokastīm vai salātiem, jogurtam, mērcēm, putrām vai jebkam citam. Pievienot mīklai, cepot cepumus, kēksus, mafinus, smalkmaizītes, pankūkas, maizi, sacepumus. Tās nemaina pamatprodukta garšu, bet papildina ēdienu ar organismam nepieciešamām, vērtīgām uzturvielām

Atšķirībā no linsēklām, kuras pirms lietošanas uzturā ieteicams samalt, Chia sēklas var lietot veselas. Organismā tās viegli pārstrādājas.

Larry Jacobsen
Larry Jacobsen Foto: Flickr

Chia sēklas pret lieko svaru

Chia sēklas var novērst izsalkumu jebkurā dienas laikā. Tās dos noturīgu enerģiju un var tikt pievienotas visdažādākajiem produktiem, kurus padarīs veselīgākus, barojošākus, neietekmējot pamatprodukta garšu.

Ja lietosiet Chia sēklas pirms ēšanas – ēdienreizē apetīte būs sarukusi.

Tas nozīmē, ka apēdīsiet mazāk nekā parasti.

Pievienojot Chia sēklas ūdenim vai jebkuram citam šķidrumam (sulām, dzērieniem), tās pieņemas apjomā 9 reizes, uzsūcot šķidrumu un pieņemot tā garšu. Cilvēkam ilgāku laiku saglabājas sāta un pilnuma sajūta, kā cilvēkam, kas ir labi paēdis.

Pievienojot sēklas jebkuram ēdienam, tiek apēstas mazākas porcijas, jo sāta sajūta rodas ātrāk un saglabājas ilgstoši – nav vēlēšanās ēdienreižu starplaikos uzkost. Organisms papildus ēdienam saņem visas Chia sēklu vērtīgās uzturvielas.

Pašu zarnu traktu sēklās esošās šķiedrvielas «iztīra» kā birstes.

Var aizstāt arī kādu no ēdienreizēm – 1-2 ēdamkarotes Chia sēklu 10 – 15 minūtes uzbriedinot vismaz 9x lielākā šķidruma daudzumā, piemēram, ūdenī, kam piespiež citrona vai laima sulu, pievienojot sulai, kādam dzērienam, jogurtam.

Gatavojot ēdienus, kuru receptēs tiek izmantotas taukvielas (sviests, margarīns), trešdaļu no tām var aizstāt ar iepriekš pagatavotu Chia sēklu gelu (uzbriedinātu ūdenī). Gatavais ēdiens garšos tieši tāpat, taču saturēs mazāk tauku un būs bagātāks ar vērtīgām uzturvielām.

Kā lietot

Auzu pārslu putra ar chia sēklām

4 ēdamkarotes auzu pārslu, 1 ēdamkarote kokosriekstu skaidiņu, sauja rozīņu,

1 ēdamkarote chia sēklu,

1/2 tējkarote kāda saldinātāja, piens, ūdens.

Iepriekšējā vakarā visas sastāvdaļas sajauc kopā, salej pa trauciņiem, bļodiņām vai mazām burciņām, un ieliek ledusskapī. No rīta brokastis jau gatavas.

Aveņu, ābolu un čia kokteilis

2 glāzēm nepieciešams: 1 glāze aveņu, 1/2 glāze dabīgas ābolu sulas, 2/3 glāzes bezpiedevu jogurta, 1 ēd.k. medus, 1 ēd.k. čia sēklu, ledus.

Blenderī liek avenes, pielej ābolu sulu, jogurtu, pievieno medu un čia sēklas. Sablendē. Glāzēs ber ledu, pārlej kokteili. Vēlams dzert uzreiz pēc pagatavošanas.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu