Nelsonu Mandelu gulda zemes klēpī viņa dzimtajā ciemā (11)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Uz Dienvidāfrikas eksprezidenta Nelsona Mandelas bērēm dzimtajā ciemā Kunu svētdien bija ieradušies apmēram 4500 cilvēku.

Oficiālā bēru ceremonija sākās ar metodistu baznīcas dziesmu «Piepildi savus sapņus» Mandelas dzimtajā kosu valodā un 21 lielgabala salūtu. Lielgabalu lafeti ar viņa zārku uz bēru vietu eskortēja goda sardze.

Neilgi pēc rītausmas tuvinieki apskatīja Mandelas mirstīgās atliekas, un pusotru stundu pēc tam vīri armijas uniformās ienesa zārku milzīgā kupolveidīgā baltā teltī. Bēru ceremonijas sākumā tika nodziedāta minētā baznīcas dziesma, bet pēc tam - Dienvidāfrikas himna valsts 11 oficiālajās valodās.

Saskaņā ar bēru programmu pretaparteīda kustības aktīvists Ahmeds Kathrada, kurš bijis politieslodzītais tāpat kā Mandela, nolasīja aizgājējam veltītu slavinošu runu, pēc kuras tika nolasīts nekrologs. Pēc tam no Mandelas atvadījās viņa bērni un mazbērni, kā arī Āfrikas valstu politiķi, tostarp Etiopijas premjerministrs un Āfrikas Savienības priekšsēdētājs Hailemariams Desalegns, Malāvi prezidente un Dienvidāfrikas valstu Attīstības kopienas (SADC) vadītāja Džoisa Banda un Tanzānijas prezidents Džakaja Kikvete. Runu teiks arī Dienvidāfrikas prezidents Džeikobs Zuma.

Neilgi pēc pulksten 10 pēc Latvijas laika bēru procesija nonāks apbedīšanas vietā dažus simtus metru no minētās telts. Pirms zārka guldīšanas zemē tiks vēlreiz nospēlēta valsts himna un armija vēlreiz atvadīsies no Mandelas ar 21 lielgabala zalvi.

Mandela, kas bija pretaparteīda cīņas līderis un pirmais melnādainais Dienvidāfrikas prezidents, nomira 5.decembrī 95 gadu vecumā.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu