Mobilo telefonu izsekošanu akceptējis Reigans (14)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

ASV Nacionālā drošības pārvalde (NSA) paziņojusi, ka tā pirms vairāk nekā 30 gadiem ieguvusi atļauju fiksēt mobilo telefonu atrašanās vietu, lai ar šo datu palīdzību izsekotu cilvēku pārvietošanos.

Kā šonedēļ rakstīja avīze «Washington Post», NSA ik dienas fiksē gandrīz piecu miljardu mobilo telefonu atrašanās vietu.

Kā pavēstīja NSA pārstāvis, mobilie telefoni tiek izsekoti, pamatojoties uz administrācijas rīkojumu 12333, kuru parakstīja prezidents Ronalds Reigans 1981.gadā.

«Datu vākšana atbilstoši rīkojumam 12333 notiek ārpus valsts. Mēs apzināti nevācam informāciju valsts iekšienē. Šīs iespējas tiek izmantotas pašās bīstamākajās pasaules vietās, ieskaitot karadarbības zonas, kur teroristi aktīvi nodarbojas ar plāniem kā kaitēt mūsu nācijai,» pavēstīja NSA pārstāvis.

Kā rakstīja «Washington Post», NSA ir izveidojusi milzīgu datu bāzi, kas ļauj pārvaldei fiksēt simtiem miljonu mobilo telefonu atrašanās vietu un sekot līdzi cilvēku kustībai un savstarpējiem kontaktiem veidā, kāds agrāk bija neiedomājams.

Vērtējot pēc ietekmes uz personas privātumu, šī programma pārspēj visus citus NSA projektus, ziņo laikraksts.

«Washington Post» informāciju par šo programmu ieguvis no bijušā ASV izlūkdienestu līdzstrādnieka Edvarda Snoudena.

Viņa nopludinātie dokumenti liecina, ka NSA šīs programmas ietvaros savākusi aptuveni 27 terabaitus datu.

Informāciju analizē datorsistēma «Co-Traveler», jo tikai 1% no savāktajiem datiem patiesībā ir noderīgs cīņai pret terorismu.

Amerikas Pilsonisko brīvību savienība (ACLU) šādu praksi nosodījusi, paužot bažas par to, ka NSA varējusi sākt šādu programmu bez jebkādām diskusijām sabiedrībā.

«Valdībai būtu jāvērš novērošana pret tiem, kas tiek turēti aizdomās par pārkāpumiem, nevis jāvāc (..) datubāze, kas (..) fiksē milzīga skaita nevainīgu cilvēku kustību,» norādīja ACLU.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu