Ukrainā turpinās protesti pret Janukoviča valdību (365)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Desmitiem tūkstoši cilvēku svētdien Ukrainas galvaspilsētā Kijevā piedalās demonstrācijā, atbalstot Eiropas Savienību (ES) un pirmstermiņa vēlēšanas Ukrainā, prasot prezidenta impīčmentu. Ukrainas mediji ziņo, ka Kijevas centrā pulcējušies ap 700 000 cilvēku. Sadursmēs ar miliciju vairāk nekā 100 ievainoto.

21:22 Aktīvistu mēģinājums ieņemt Ļeņina pieminekli cietis neveiksmi, jo milicijas specvienības uztaisījušas žogu apkārt tam, kā arī iesaistījušās sadursmēs ar aktīvistiem.

20:31 Ir ievainoti arī vismaz 53 protestētāji, kas ar traumām un acu ķīmiskiem apdegumiem vērsās ātrās medicīniskās palīdzības iestādēs, un 14 no viņiem tika hospitalizēti.

Foto: AFP/LETA

20:30 Pēc opozīcijas aprēķiniem, pašlaik Kijevā pulcējas ap 250 000 cilvēku. Pie prezidenta administrācijas pulcējas ap 300 provokatīvu, nacionāli noskaņotu cilvēku, kas vēlas provocēt miermīlīgos mītiņotājus. Tie, kas devušies jau prom, sola atgriezties rīt ar jaunu spēkiem.

19:39 Vieglus ievainojumus guvuši arī divi ziņu aģentūras AFP fotogrāfi un viens Francijas telekanāla «Euronews» vietējais operators. «Tiesībsargājošo iestāžu amatpersonas tagad ved sarunas ar tiem, kas pārņēmuši kontroli pār pilsētas administrācijas ēku. [Milicija] saka viņiem, ka viņu rīcība ir nelikumīga, un aicina viņus atstāt ēku,» telefonsarunā ar ziņu aģentūru AFP teica Kijevas milicijas preses sekretāre Olga Bilika.

Ieņemtajā mēra birojā ir izveidots apvienotās opozīcijas pagaidu štābs.


Live streaming video by Ustream

19:14 Ukrainas galvaspilsētā Kijevā svētdien notiekošā opozīcijas demonstrācijā, kurā ir apmēram 100 tūkstoši dalībnieku, tās dalībnieku sadursmēs ar miliciju ir ievainoti apmēram 100 miliču un demonstranti ir ieņēmuši Kijevas mēriju, paziņoja Kijevas milicija.

19: 01 Ir ievainoti arī vismaz 22 protestētāji, kas ar traumām un acu ķīmiskiem apdegumiem vērsušies ātrās medicīniskās palīdzības iestādēs.

18:52 Kijevas mērijas namā joprojām atrodas mītiņotāji, milicija ar viņiem risina pārrunas. Joprojām no šīs valsts prezidenta nav nekādas reakcijas - pēdējais ziņojums no Viktora Janukoviča ir viņa oficiālajā saitē no rīta. Kur atrodas prezidents, nav zināms. Viņa preses pārstāvis komentārus nesniedz.

18:23 Spēka lietošanu pret demonstrantiem nosodīja ES prezidējošās valsts Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs, Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, kā arī Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts un vairāki citi Rietumvalstu līderi. Sestdienas vakarā to nosodīja arī Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs.

Foto: AFP/LETA

18:00 Ziņu aģentūra AFP, atsaucoties uz avotu Ukrainas policijā, vēsta, ka protestētāju un policistu sadursmēs pie Janukoviča biroja ievainoti aptuveni 100 likumsargi. Britu raidorganizācija BBC vēsta, ka protestētāji ielauzušies arī Kijevas domes ēkā un ar buldozeru mēģinājuši pārraut nožogojumu, kas aizsargā prezidenta administrācijas ēku.

17:25 Ukrainas opozīcija ziņo, ka pilsētas ielās notiek daudz provokāciju. Opozīcijas deputāti tupat preses brīfingā ziņoja, ka opozīcijai nav nekāda sakara ar prezidenta administrācijas šturmēšanu - tur esot lielākoties bruņoti, jauni cilvēki.

Kijevas ielās, kā ziņo valdība, ir ap 250 000 cilvēku. Opozīcija saka - vismaz 500 000. Ir runas, ka ievainoti arī žurnālisti.

16:55 Partijas «Brīvība» līderis paziņoja, ka tuvākās diennakts laikā Ukrainā jāizveido nacionālās pretošanās štābi un ka centrālais štābs jau izveidojis vienu vienību, kura koordinēs aģitācijas grupu darbu visā valstī. Viņš arī aicināja pirmdien uz Neatkarības laukumu atnākt vēl lielākam skaitam cilvēku ar tikpat «revolucionāru patriotisku garu».

16:45 Ukrainas opozīcijas partijas «Brīvība» līderis Oļegs Tjagniboks svētdien paziņoja par vispārēja streika sākumu. «Mēs sākam visas valsts streiku,» sacīja Tjagniboks, uzrunājot apmēram 100 tūkstošus demonstrantu Neatkarības laukumā Kijevas centrā. «Sākot ar šo minūti, mēs paliekam šeit,» viņš piebilda.

16:27 Pie Ministru kabineta notiek pagaidām mierīga 400 cilvēku akcija ar Ukrainas un ES karogiem. Ieeja ēkā aizbarikādēta ar autobusiem. Tur atrodas arī policijas specrota. Tikmēr pie prezidenta administrācijas uz ielas notiek mītiņotāju un valsts spēku sadursmes.

16:06 Pieci milicijas darbinieki cietuši, kad notika mēģinājums ieņemt Ukrainas prezidenta administrāciju. Mītiņotāji iedarbinājuši buldozeru.

Bijušais Polijas premjers Jaroslavs Kačinskis un bokseris Vladimirs Kļičko

15:45 Kā vēstī avoti Ukrainas valdībā, iespējams, rīt valstī tiks ieviests ārkārtas stāvoklis.

Demonstranti no Sv.Miķeļa laukuma sapulcējās Tarasa Ševčenko parkā iepretim Nacionālās universitātes galvenajam korpusam un no turienes pa Kijevas galveno ielu Kreščatiku devās gājienā uz Neatkarības laukumu, nepaklausot tiesas rīkojumam, ar kuru ir aizliegtas protesta akcijas galvaspilsētas centrā.

Gājiena dalībnieku skaits pieauga, kad tajā ieplūda demonstrantu kolonnas no tuvākajām ielām. Viņi nesa Ukrainas, ES un galveno opozīcijas partiju «Ukrainas Demokrātiskā alianse par reformām» (UDAR), «Tēvzeme» un «Brīvība» karogus.

Ukrainas parlamenta «Tēvzemes» frakcijas līderis Arsenijs Jacenjuks sestdienas vakarā mītiņā Sv.Miķeļa laukumā paziņoja, ka minētās opozīcijas partijas aicina svētdien ierasties Ševčenko laukumā uz protesta mītiņu un pēc tam mierīgā gājienā doties uz Neatkarības laukumu, kur notiks tautas sapulce un uzstāsies opozīcijas līderi.

Foto: AFP/LETA

Neatkarības laukumā ieradušies demonstranti nojauca metāla aizsargvairogus, ar kuriem bija norobežota Jaungada egles uzstādīšanas vieta. Daļa miliču, kas stāvēja aiz šiem vairogiem, izklīda. Komunālo dienestu darbinieki, kas uzstādīja egli Neatkarības laukumā, sasēdās automašīnās un aizbrauca, atstājot laukumā šo dienestu tehniku.

Ukrainas opozīcija sestdien pieprasīja varas iestādēm izsludināt ārkārtas parlamenta un prezidenta vēlēšanas pēc tam, kad policija sestdienas rītā Neatkarības laukumā ar spēku izklīdināja opozīcijas demonstrāciju, ievainojot vairākus desmitus cilvēku un 35 aizturot.

Foto: AFP/LETA

Femen Parīzē apčurā Janukoviča attēlus

Piecas puskailas radikālās feministu organizācijas «Femen» aktīvistes svētdien pie Ukrainas vēstniecības Parīzē apčurājušas Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča attēlus.

Ar šādu akciju sievietes protestēja pret Ukrainas varasiestāžu brutalitāti, izklīdinot protestētājus Kijevā. Pēc tam aktīvistes devās prom un arestētas netika.

Protesti Ukrainā sākās pēc tam, kad Ukrainas valdība 21.novembrī paziņoja, ka aptur sagatavošanās darbus, lai ceturtdien un piektdien Viļņā notikušajā ES Austrumu partnerības samitā varētu parakstīt asociācijas un brīvās tirdzniecības līgumu starp bloku un Ukrainu.

Lai gan ES līderi samita laikā centās pārliecināt Janukoviču līgumu tomēr parakstīt, Ukrainas prezidents no tā atteicās, lai gan uzsvēra, ka Ukraina noteikti kādreiz būs daļa no ES.

Piektdien mītiņā tika pieņemta rezolūcija, kurā pieprasīta Janukoviča atkāpšanās. Sestdien opozīcija pieprasīja ārkārtas parlamenta un prezidenta vēlēšanas.

Komentāri (365)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu