Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo skaits pieaudzis līdz 54 (3013)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sestdien pēcpusdienā dažas minūtes pirms plkst. 18.00 lielveikalā «Maxima» Zolitūdē noticis trešais jumta nogruvums. Glābēji šajā nogruvumā nav cietuši. Tomēr drošības apsvērumu dēļ glābšanas darbi vairs netiks turpināti. Iespējas zem gruvešiem atrast vēl kādu izdzīvojušo līdzinās nullei. Pašlaik jau ir atpazīti visi bojā gājušie un policija sola publicēt sarakstu ar viņu vārdiem. No rīta operatīvā sanāksmē lemj par glābšanas darbu turpināšanu.

09:45 Labklājības ministre Ilze Viņķele sociālajā tīklā Twitter raksta, ka visi Zolitūdes traģēdijā bojā gājušie ir atpazīti un policija šodien publicēs sarakstu ar bojā gājušo vārdiem.

09:30 Iekšlietu dienestu pārstāvji svētdien plkst.10.00 Rīgā, Zolitūdē rīkos preses brīfingu par aktuālāko glābšanas darbu veikšanā sagruvušajā veikalā «Maxima». Glābšanas dienestu pārstāvju un būvniecības eksperti lemj kā tehniski pareizi turpināt ēkas glābšanas darbus, lai izvairītos no jauniem upuriem.

08:40 Pie veikala Zolitūdē notiek operatīvo dienestu sanāksme par iespējām atsākt glābšanas darbus. Ja lēmums būs pozitīvs, gruvešu novākšana varētu atsākties jau tuvākajās stundās.

08:35 Šorīt sagruvušajā lielveikalā Zolitūdē valda klusums, glābēji darbus vēl nav atsākuši, bet daži cilvēki joprojām gaida ziņas par saviem tuviniekiem. Cilvēku traģēdijas vietā kopumā ir maz, tomēr joprojām darbojas vietas, kur tiek izsniegti siltie dzērieni un pārtika. Traģēdijas vietu ieskauj simtiem sveču un ziedi.

00:14 Vakar pēc operatīvās sanāksmes, kurā tika lemts par turpmāko darbību sagrautā lielveikala «Maxima» teritorijā, tika nolemts, ka plkst.8 notiks kārtējā operatīvā sanāksme, lai uz vietas izlemtu par glābšanas darbu turpināšanu

21:13 Trešais nogruvums rāda, cik mēs tuvu bijām riska robežām,» Latvijas Televīzijai (LTV) sestdienas vakarā atzina VUGD priekšnieka vietnieks Kristaps Eklons.Viņš norādīja, ka glābēju dzīvības bija iemesls, kāpēc izlemts pārtraukt darbus «Maxima» gruvešos. «Dēļ tiem pāris desmitiem kvadrātmetru nav jēgas iziet uz risku,» viņš teica. VUGD pārstāvis gan atzina, ka visu laiku cilvēki strādājuši paaugstināta riska apstākļos. VUGD priekšnieka vietnieks arī norādīja, ka

vairs nav cerību ēkā atrast dzīvos, jo starp gruvešiem brīvas telpas «praktiski nekur nav palikušas».

Viņš arī pieļāva, ka vietās, kur vēl ir cilvēki, tie saspiesti jau uzreiz.

20:53 Sagrautā lielveikala «Maxima» Zolitūdē teritoriju jau pametuši lielākā daļa glābēju. Notikuma vietā palikuši tikai daži ugunsdzēsēji un mediķu dežūrbrigāde, kā arī policijas vienības, kuras apsargā apjozto lielveikala teritoriju. Lai gan cilvēki turpina nākt uz notikuma vietu, tādējādi noliekot ziedus un svecītes,

apkārtni pārņēmis pēdējām dienām neraksturīgs klusums, ko brīžiem pārtrauc ģeneratora rūcieni pie glābēju telts.
Lai gan cilvēki turpina nākt uz notikuma vietu, tādējādi noliekot ziedus un svecītes, apkārtni pārņēmis pēdējām dienām neraksturīgs klusums
Lai gan cilvēki turpina nākt uz notikuma vietu, tādējādi noliekot ziedus un svecītes, apkārtni pārņēmis pēdējām dienām neraksturīgs klusums Foto: Gints Bāliņš/TVNET

BBC video: trešais lielveikala jumta nogruvums

20:25 Kopš piektdienas Zolitūdes veikala katastrofā cietušo un piederīgo atbalstam saziedotās naudas apjoms portāla «Ziedot.lv» līdzekļu vākšanas kampaņā svētdienas vakarā pārsniedzis 200 tūkstošus latu, liecina informācija labdarības portālā.

20:16 Traģēdijas vietā turpinās dežurēt viena mediķu brigāde, informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā. Par to, vai uz vietas būs nepieciešams vairāk mediķu tiks lems atkarībā no situācijas.

19:51

Cilvēki turpina nākt uz traģēdijas vietu, lai noliktu svecītes.

Savukārt par glābēju lēmumu notikuma vietā pārtraukt glābšanas darbus, sanākušie cilvēki nepauda sašutumu, bet gluži pretēji izturējās saprotoši. Tomēr daži sapulcējušies iedzīvotāji sākuši apspriest glābšanas darbu norisi, proti, cik tā bijusi kvalitatīva, kāpēc atsevišķos brīžos traģēdija vietai nav pielaisti atsevišķi eksperti, vai izmantoti suņi gruvešos iesprostoto cilvēku meklēšanā.

19:35 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks Oskars Āboliņš teica, ka līdz brīdim, kad notika trešais nogruvums,

no gruvešiem nebija atbrīvoti 80 kvadrātmetri teritorijas un glābēji bija tuvu glābšanas darbu noslēgumam.

Traģēdijas vietā turpinās dežurēt glābēji un citu dienestu darbinieki. Daļa glābēju pamazām pamet notikuma vietu.

19:29 Lēmums par glābšanas darbu atsākšanu pēc konsultācijām ar tehniskajiem ekspertiem tiks pieņemts rīt no rīta, aptuveni ap plkst.7 vai 8. Pēc konsultācijām ar tehniskiem ekspertiem, pa nakti turpināsies darbs ar būvniekiem, būvinženieriem un citiem tehniskie eksperti, lai pieņemtu lēmumu par to kā tiks atsākti glābšanas darbi.

19:25 Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītājs Armands Ploriņš ar nožēlu konstatēja, ka

iespējas zem gruvešiem atrast vēl kādu izdzīvojušo līdzinās nullei.

Valsts policijas vadītājs Ints Ķuzis piebilda, ka pašlaik bez vēsts pazudušo cilvēku skaits ir samazinājies līdz septiņiem, bet tas nenozīmējot, ka visi šie cilvēki atrodas zem drupām un bojā gājušo skaits varētu būt arī mazāks. Pazudušo skaits dienas gaitā samazinājies, jo daļa cilvēku savus pieteikumus atsaukuši, jo sakontaktējušies ar saviem radiem un paziņām.

19:04 Drošības apsvērumu dēļ, jo veikala konstrukcijas apdraud darbu veicējus,

pieņemts lēmums par glābšanas darbu pārtraukšanu lielveikalā «Maxima». Lēmums par darbu atsākšanu tiks pieņemts rīt no rīta

, LTV sacīja IeM pārstāve Ilze Pētersone - Godmane.

18:55 Rīgas pilsēta būvvaldes speciālisti ir veikuši pārbaudes daļā no objektiem, kurus patlaban būvē rekonstruē vai restaurē uzņēmums «Re&Re», kas bija iesaistīts Zolitūdē sagruvušā lielveikala «Maxima» būvniecībā. Pagaidām būvvalde pārbaužu rezultātus vēl apkopo.

Skats uz lielveikalu "Maxima" pēc trešā jumta nogruvuma
Skats uz lielveikalu "Maxima" pēc trešā jumta nogruvuma Foto: Gints Bāliņš/TVNET

18:43 «Maxima» līdz pilngadībai materiāli atbalstīs bērnus, kuri Zolitūdes traģēdijā zaudēja vecākus. Bērniem līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai katru mēnesi tiks sniegts atbalsts vidējās mēnešalgas apmērā. Patlaban Latvijā tie ir 500 lati. Šāda summa ik mēnesi tiks pārskaitīta katram bērnam. Arī nodokļus par šo pabalstu sola maksāt uzņēmums.

18:25

Glābšanas darbi šobrīd uz laiku ir apturēti. Tiks lemts, vai tos drošības apsvērumu dēļ, varēs turpināt.

Lēmumu pieņems eksperti, LTV informēja IeM pārstāve Ilze Pētersone - Godmane. Tehniskais eksperts atrodas uz vietas visu dienu, un lēmums varētu tikt pieņemts tuvākajā laikā.

Pētersone-Godmane arī norādīja, ka nogruvums noticis virs lauka, kuru vajadzēja pārmeklēt, bet nevis tādēļ, ka tur varētu būt cietušie, bet, lai pārliecinātos, vai tālākā darbošanās ir droša. Glābēji gan uz šo vietu nekoncentrējās, jo vieta, kur vēl var atrast cietušos ir otrā laukuma pusē.

18:19 Prokuratūra ir nopratinājusi vairākas personas, tomēr par konkrētu personu atbildību vēl ir pāragri runāt, LTV sacīja Ģenerālprokuratūras preses pārstāve Aiga Šēnberga.

18:11

Glābēji šajā nogruvumā nav cietuši.

Glābšanas darbi tajā vietā nenotika un pēc glābēju saskaitīšanas konstatēts, ka neviens nav cietis, teica Valsts policijas pārstāve Sigita Pildava.

18:00

Lielveikalā «Maxima» noticis trešais jumta nogruvums,

ziņo LTV. Sabrukusi veikala atlikusī daļa. Pagaidām nav ziņu, vai šajā nogruvumā cietuši glābēji. Nogruvums neesot izraisīts speciāli.

17:55 Lielveikalā «Maxima» Zolitūdē, Rīgā, kur ceturtdien iebruka jumta konstrukcija, bojāgājušo skaits turpina pieaugt;

glābēji no drupām izcēluši 54. bojāgājušā cilvēka mirstīgās atliekas

, pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve Viktorija Šembele.


17:51 Glābējiem no kopējā aptuveni 1500 kvadrātmetrus lielā iegruvuma vēl ir jāpārbauda aptuveni 80 kvadrātmetri. Šī vieta ir ļoti sarežģīta, jo nesošās konstrukcijas ir ieplaisājušas. Pa visu teritoriju darbs notiek piecos iecirkņos, tostarp - pagrabā. Gruveši vietām ir četrus metrus biezi.

Pagaidām ir grūti prognozēt, vai zem gruvešiem atrodas cilvēki, uzsver glābēji, atzīmējot, ka nevar pateikt, cik ilgu laiku prasīs šīs vietas pārbaude.

Šodien traģēdijas vietā strādā ne tikai Rīgas, bet arī Vidzemes ugunsdzēsēji, piemēram, no Valmieras un Lubānas.

17:39 Traģēdijā lielveikalā

«Maxima» cietušo un viņu atbalstam «Ziedot.lv» ir saziedots jau vairāk nekā 191 000 latu.


17:17 Arhitektu birojs «Kubs», kas bija iesaistīts Zolitūdē sabrukušā lielveikala «Maxima» būvniecībā, ir sācis padziļinātas pārbaudes un ekspertīzes būvkonstruktoru biroju izstrādātajām nesošajām konstrukcijām savos īstenotajos projektos.

17:09 Līdz sestdienas pēcpusdienai Rīgas Sociālā dienesta (RSD) darbinieki saņēmuši vairāk nekā 15 iesniegumus par bēru izdevumu apmaksu.

Cilvēki ar trīs minūšu ilgu klusuma brīdi laukumā pie Brīvības pieminekļa piemin lielveikala

16:30 Traģēdijā lielveikalā cietušajiem un viņu tuviniekiem saziedoti vairāk nekā 187 000 latu

16:21 Starp Zolitūdes traģēdijā bojāgājušajiem ir arī divi Krievijas pilsoņi - vīrietis un sieviete, kuriem bija uzturēšanās atļaujas Latvijā. Ārlietu ministrijā to apstiprināja. Jau ziņots, ka traģēdijā dzīvību zaudējusi arī kāda Armēnijas pilsone.

16:17

Policija šodien saņēmusi vēl trīs iesniegumus par bezvēsts pazudušām personām, kuras vēl varētu atrasties Zolitūdes lielveikala drupās,

līdz ar to kopumā šādu iesniegumu skaits sasniedzis 13.

15:45 Šodien pēcpusdienā zem Zolitūdes lielveikala gruvešiem atrastas vēl viena cilvēka mirstīgās atliekas, līdz ar to

traģēdijā bojāgājušo skaits pieaudzis līdz 53

, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā.

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

15:12 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests informēja, ka glābēji šobrīd strādā arī pagrabā un tiek uzstādīti balsti, lai nostiprinātu pārsegumu starp pagrabu un pirmo stāvu.

15:10

Pēc Zolitūdes traģēdijas psiholoģiskais atbalsts nepieciešams lielam skaitam cilvēku.

Zvanu ir bijis daudz un tie galvenokārt tiek saņemti no cietušo vai bojāgājušo cilvēku radiniekiem un tuvajiem cilvēkiem, tāpat zvana cilvēki, lai piedāvātu palīdzību, tomēr viņi paši ir satraukti un jūtas izmisuši par šo traģēdiju.

15:00 Šodien dienas gaitā vairāki tūkstoši cilvēku bija devušies uz sabrukušo lielveikalu «Maxima» Zolitūdē, lai pieminētu traģēdijā bojā gājušos. Cilvēki nāca pa vienam, lielākos pulciņos un kopā ar ģimenēm, un bija redzams, ka cilvēki nav nākuši ziņkāres apmierināšanai, bet gan lai izteiktu līdzjūtību un mēģinātu uzmundrināt līdzcilvēkus.

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Sanākušie pie lielveikala drupām ir izveidojuši ziedu klājumu un nolikuši simtiem sveču. Sveces un ziedi bojāgājušo piemiņai tiek likti visā Latvijā.

14:42 Izdevies atpazīt divas Zolitūdes traģēdijā bojāgājušās sievietes.

Līdz ar to pašlaik ir atpazīti visi 52 traģēdijā bojāgājušie cilvēki.

Tomēr, iespējams, zem drupām atrodas vēl kāds cilvēks.

Upuru vidū bērnu nav.

14:39 Patlaban ugunsdzēsējiem atlicis pārmeklēt apmēram 150 kvadrātmetrus gruvešu, kur darbs ir sarežģīts un bīstams. Lai glābšanas darbi būtu sekmīgi un droši, ugunsdzēsējus konsultē ieradušies būvniecības eksperti. Glābēji pārsvarā strādā ar rokām.

Ugunsdzēsēji neprognozē, vai atlikušajā teritorijā vēl atrodas cilvēki. Tāpat šobrīd ir grūti pateikt, cik ilgu laiku prasīs teritorijas pārmeklēšana, jo gruveši ir trīs līdz četru metru biezumā. Kopumā notikuma vietā strādā 150 glābēji.

14:28

Zolitūdes veikali sagruvušās «Maximas» tuvumā esot paaugstinājuši ziedu un sveču cenas

, par to Latvijas Televīzijas septītajam kanālam teikuši traģēdijas vietā strādājošie brīvprātīgie. Iedzīvotāji sociālajos tīklos par to pauž sašutumu.

«»Mego» veikalā ziedi un sveces kļuvušas pat divreiz dārgākas. Viņi saka – bizness. Nu, murgs kaut kāds!», LTV stāsta brīvprātīgais Jans.

14:00 Patlaban bāriņtiesas rīcībā joprojām ir informācija par vienu bērnu, kurš zaudējis abus vecākus. Nākamnedēļ bāriņtiesa sāks izvērtēt, vai aizbildnību tēvabrālim var piešķirt, vai bērns pats to vēlas un citus apstākļus, sacīja Rīgas Bāriņtiesas priekšsēdētājs Aivars Krasnogolovs. Viņš norādīja, ka patlaban visi bērni, kuri Zolitūdes traģēdijā zaudēja vecākus, ir drošībā.

13:42 Vairākās baznīcās notiek dievkalpojumi, sērojot par notikušo traģēdiju. Arī Rīgas Lutera baznīcā šodien plkst.18:00 notiks Klusais dievkalpojums, sērojot par notikušo traģēdiju, domājot par dzīvi un nāvi, lūdzot, meditējot, klusējot, ieklausoties dvēseles mūzikā, informē baznīcā. Savukārt Latvijas Romas katoļu baznīcas kardināls Jānis Pujats rīt, 24.novembrī, plkst.10.30 aicina Zolitūdes traģēdijā cietušos, viņu tuviniekus un ikvienu citu uz svēto misi Rīgas Sāpju dievmātes baznīcā Rīgā, Pils ielā 5. Arī Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrālē, Brīvības ielā 23, rīt plkst.10.30 notiks dievkalpojums Zolitūdē notikušās traģēdijas upuru piemiņai. Dievkalpojumu vadīs Latvijas pareizticīgo metropolīts Aleksandrs.

13:12 Rīgas mērs Nils Ušakovs sociālajā tīklā «twitter» sola, ka sagruvušais lielveikals «Maxima» pēc glābšanas un izmeklēšanas darbiem tiks nojaukts.

Varētu tikt lemts par memoriāla izveidi šajā vietā.

Rīgas dome arī domās, ko darīt blakus topošo jaunceltni.

13:03 Policija krimināllietā sākusi otro etapu, proti, izmeklētāji kopā ar ekspertiem iegājuši veikalā un sākuši notikuma vietas apskati un paraugu izņemšanu, kuriem varētu būt liela nozīme izmeklēšanas virziena noteikšanā. Policijas pamatversija joprojām ir, ka lielveikals sagruvis, jo pieļauti pārkāpumiem būvniecības procesā.

12:57 Traģēdijas vietā Zolitūdē glābšanas darbi atsākti pilnā apjomā. Darbi kļuva lēnāki sestdienas rītā, kad glābēji bija pietuvojušies bīstamākajai vietai, kur pie nesabrukušā jumta vēl turējās būvkonstrukcijas un tās bija uzmanīgi jānoceļ, lai lieki neriskētu kā ar zem drupām esošo cilvēku, tā arī ar glābēju veselību. Šobrīd darbi ir atsākti visos četros glābšanas iecirkņos un šobrīd notikuma vietā strādā 150 glābēju.

12:40 «Šis ir gadījums, kas ir jāsauc skaidri, ka

tā ir milzīga skaita neaizsargātu cilvēku slepkavība

un tā arī būtu jārīkojas,» Latvijas Televīzijai sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Izmeklēšana jāveic maksimāli ātri, «citādi pusgada laikā papīri būs sakārtoti tā, ka visi iesaistītie būs baltāki par eņģeļiem», atzina Bērziņš.

12:30 Slimnīcās joprojām turpina ārstēties 23 traģēdijā Zolitūdē cietušie cilvēki. Vairāku cietušo veselības stāvoklis ir smags.

Īpaši smagā stāvoklī ir «Maxima» darbinieks, kurš zem gruvešiem bija pavadījis vairāk nekā deviņas stundas.

Jaunajam vīrietim ir roku un kāju lūzumi, galvas traumas, saspiedumi, informēja slimnīcā. Patlaban viņš ir pieslēgts pie mākslīgās elpināšanas iekārtas. Viņam būs nepieciešama ilgstoša ārstēšanās.

12:22

Policijā saņemti desmit iesniegumi par bezvēsts pazudušām personām, kuras varētu atrasties veikalā.

Šobrīd pie veikala vēl atrodas četri cilvēki, kuri gaida un cer, ka no veikala drupām tiks iznesti ārā viņu tuvinieki.

11:54 Kā novēroja portāls TVNET, pie Zolitūdē sagruvušā veikala «Maxima» joprojām pulcējas simtiem cilvēku. Cilvēki raud un izsaka līdzjūtību bojāgājušo tuviniekiem. Teritoriju, kurā tiek veikti glābšanas darbi, ieskauj sveces. Tiek nolikti ziedi.

Vairāki brīvprātīgie, kas pēc TVNET novērojumiem, negadījuma vietā pavadījuši visu nakti, turpina piedāvāt sanākušajiem cilvēkiem siltu tēju un kafiju. Tāpat kādu sviestmaizi.

11:33 Kopš piektdienas Zolitūdes veikala katastrofā cietušo un piederīgo atbalstam saziedotās naudas apjoms portāla «Ziedot.lv» līdzekļu vākšanas kampaņā pārsniedzis 150 tūkstošus latu, liecina informācija labdarības portālā.

Rīgas Doma baznīcā notiek Zolitūdes lielveikalā "Maxima" notikušajai traģēdijai veltīts dievkalpojums
Rīgas Doma baznīcā notiek Zolitūdes lielveikalā "Maxima" notikušajai traģēdijai veltīts dievkalpojums Foto: Ieva Lūka/LETA

11:17 Viena no lietām, ko nevar apstiprināt pilnībā, bet kas ir izskanējusi no liecībām, ir tā, ka signalizācija Zolitūdes lielveikalā «Maxima» pirms nelaimes darbojusies ik pa laikam, Latvijas Televīzijas diskusijā par traģēdiju Zolitūdē atklāja Valsts darba inspekcijas (VDI) direktors Renārs Lūsis. Diemžēl veikala apmeklētājos tas varējis radīt vienaldzīgu attieksmi, ka atskanējušais brīdinājuma skaņas signāls nav nekas nopietns.

«Ja signalizācija bieži darbojas viltus iemeslu dēļ, tad tajā brīdī, kad ir tiešām īsta trauksme, cilvēki tai nenotic, jo nezina, ka signalizācija darbojas pa īstam,»

ar nožēlu secināja Lūsis.

11:02 Iekšlietu ministrija sadarbībā ar LIDA atver ziedojumu kontu bojāgājušo un cietušo glābēju ģimenēm. Cilvēki, kuri vēlas palīdzēt bojāgājušo Iekšlietu ministrijas darbinieku ģimenēm, kā arī katastrofā cietušajiem glābējiem, ziedojumus var pārskaitīt uz Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrības ziedojumu kontu «Swedbankā»: LV20HABA0551030396547; reģ. nr. 50008164341. Ziedojuma mērķī jānorāda: Zolitūdes traģēdija; personas vārds un uzvārds, kurai šis ziedojums ir domāts. Ja nezināt personas vārdu, kurai vēlaties ziedot, tad mērķī norādiet: Zolitūdes traģēdijas upuriem, iekšlietu nozares darbiniekiem.

10:54 Brīvdienās turpinās darboties bezmaksas informatīvais tālrunis 8000 50 55, pa kuru varēs saņemt informāciju gan par to, kur saņemt palīdzību, gan par iespēju palīdzēt cietušo ģimenēm.

10:25

Ugunsdzēsēji atsākuši glābšanas darbus sagruvušajā Zolitūdes lielveikalā «Maxima», ierobežojot glābēju skaitu, kuri atrodas ēkā,

Latvijas Televīzijā sacīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks Intars Zitāns. Glābšanas darbi pagaidām turpināsies tikai vienā sektorā, kas liekas drošākais. Šajā sektorā strādās ne vairāk par 12 ugunsdzēsējiem.

10:23 Policija sola ātru izmeklēšanu Zolitūdes traģēdijas lietā. Valsts policijas vadītājs Ints Ķuzis LNT stāstīja, ka sarežģītākā lieta izmeklēšanā būs ekspertīzes, turklāt būvniecības ekspertīzes esot vienas no sarežģītākajām. Policijas darbinieki vēl nav sākuši darbu objektā, jo nav beigušies glābšanas darbi, līdz ar to vēl nav savākti ekspertīzēm nepieciešamie materiāli.

Foto: Gints Bāliņš/TVNET
Policijas pamatversija joprojām ir, ka lielveikals sagruvis tāpēc, ka pieļauti pārkāpumi būvniecības procesā.

10:01 VUGD pārstāvis Kristaps Eklons šorīt telekanālā LTV pastāstīja, ka glābēji gaidot būvekspertus, lai kopīgi pieņemtu lēmumu par to, cik droši ir turpināt glābšanas darbus. Glābšanas darbu vadītājs pēc ekspertu sanāksmes pieņems lēmumu, vai turpināt darbu. Daļēji pastāvot iespēja, ka glābšanas darbi varētu tikt pārtraukti uz ilgāku laiku, ja konstrukcijas izrādīsies pārāk bīstamas.

09:46 Pieminot 21.novembra traģēdijas upurus, cilvēki visā Latvijā kopš piektdienas iededz svecītes un noliek ziedus pie veikaliem, baznīcās un ārpus baznīcām, pie pieminekļiem, kā arī pilsētu un novadu domju, pagastu pārvalžu un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta ēkām, un pat pie savām mājām, pilsētu laukumos vai parkos.

09:12 Ugunsdzēsēji Latvijas televīzijai stāsta, ka ir attīrīta veikala centrālā daļa un palikušas nenovāktas sagruvušās konstrukcijas gar ēkas sienām, jo tās novākt ir ļoti bīstami.

Var notikt jauns iegruvums.

. Glābēji atzīst, ka pēdējās astoņās stundās nav bijušas pazīmes, kas liecinātu, ka zem drupām varētu būt palicis vēl kāds dzīvs cilvēks. Bojāgājušo un cietušo iespējamo atrašanās vietu karte, kas izveidota pēc novērošanas kameru ierakstu datiem, glābēju un policijas rīcībā ir kopš vakardienas rīta. Cietušo reālajā izvietojumā ir nobīdes, jo cilvēki pēc jumta iegrūšanas vēl mēģinājuši bēgt.

09:10 Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vadītāja Laila Rieksta-Riekstiņa Latvijas radio informēja, ka

apzināti 16 bērni, kuri zaudējuši vienu vai abus vecākus, trijiem bērniem vairs nav abu vecāku.

Viņi pašlaik uzturas pie tuviniekiem. Ziņas saņemtas no Izglītības ministrijas, no Labklājības ministrijas un skolām.

Rieksta-Riekstiņa aicina zvanīt pa bezmaksas telefonu 116111, kur sniegs padomus un palīdzību. Speciālisti iesaka būt kopā ar cietušajiem un viņu tuviniekiem, nemēģināt apslāpēt emocijas, jo tās jāizdzīvo, jāizsāp.

09:05 Ārstēšanos slimnīcā turpina 22 Zolitūdes traģēdijā cietušie cilvēki, vēsta Latvijas radio.

08:43 Glābēji ir nokļuvuši līdz ļoti sarežģītām konstrukcijām un pārsegumiem, kuru demontēšana var radīt draudus glābējiem, jo tie var nokrist. Tāpat nestabils ir grīdas segums, tāpēc pašlaik uz laiku ugunsdzēsēji glābšanas darbus ir pārtraukuši, lai pieņemtu lēmumu par tālāko rīcību. Tāpat tiek gaidīts, kad kļūs gaišāks un būs labāka redzamība.

Šobrīd uz vietas atrodas aptuveni 130 glābēji.

Ugunsdzēsēji atturas prognozēt, vai zem drupām vēl ir cilvēki.

08:03 Glābējiem Rīgā, Zolitūdē lielveikala «Maxima» katastrofas vietā jāpārmeklē vēl aptuveni nedaudz vairāk kā 300 kvadrātmetrus plaša sagruvusī veikala daļa. Meklēšana notiek visgrūtāk pieejamajās un pašu glābēju dzīvībai nedrošākajās vietās, kur gruvešu slānis sasniedz pat četrus metrus, tādēļ tā rit ļoti lēni.

08:00 Šodien Rīgas Domā turpināsies aizlūgumi par Zolitūdes nelaimē cietušajiem un viņu ģimenēm. Rīgas Doma baznīcā plkst.12 notiks aizlūgumu svētbrīdis. Dievnams būs atvērts jau no plkst.10 visiem, kuri meklēs vietu, lai turpinātu lūgt par traģēdijā cietušajiem un viņu tuviniekiem.

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

07:43 Jau pirmās dienas laikā traģēdijā lielveikalā «Maxima» cietušo un viņu atbalstam «Ziedot.lv» ir saziedoti vairāk nekā 86 000 latu. Organizācija uzsver, ka tik liela ziedotāju aktivitāte līdz šim nav bijusi un tas apliecina, ka

Latvijā ir ļoti līdzcietīga sabiedrība un neviens nav palicis vienaldzīgs šajā nelaimē.

Ar cilvēku ziedojumiem plānots sniegt sociālo un medicīnisko palīdzību, kad tāda būs nepieciešama. «Ziedot.lv» ir atvēris labdarības tālruni 90006385 ziedojumiem. Viens zvans uz labdarības tālruni maksā vienu latu, tāpat ir iespējams ziedot tīmekļa vietnē «www.ziedot.lv».

07:28 Sēru laikā pārcelti daudzi kultūras un izklaides pasākumi. Tostarp atcelti visi kino seansi kinoteātrī «Splendid Palace» no piektdienas līdz pirmdienai. Grupas «Instrumenti» koncerts «Palladium» koncertzālē pārcelts no sestdienas uz otrdienu, 26.novembri. KVN Starptautiskā Līga Rīga - Eiropas čempionāta fināls pārcelts no svētdienas uz trešdienu, 27.novembri. Grupas «DDT» koncerts «Arēnā Rīga» pārcelts no svētdienas uz 9.martu. Sēru dēļ atcelta arī gadskārtējā teātra balvu pasniegšanas ceremonija «Spēlmaņu nakts», kas bija plānota sestdien, 23.novembrī. Dailes teātrī atceltas izrādes un pārcelts arī 24.novembra Intara Busuļa koncerts uz 26.janvāri

07:19

Pieminot Zolitūdes traģēdijas upurus, valstī sākas trīs dienu sēras.

Saskaņā ar valdības lēmumu šodien, rīt un pirmdien visā Latvijā pie ēkām jāizkar valsts karogi sēru noformējumā, turklāt pirmdien, 25.novembrī, plkst.10 visā valstī tiks noturēts klusuma brīdis. Saistībā ar sērām iedzīvotāji ir aicināti nerīkot izklaides pasākumus. Daudzi kultūras, izklaides un sporta pasākumi šajās dienās ir atcelti.

06:04

Ataustot rītam, Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo skaits pieaudzis līdz 52,

informēja Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis. Pēdējā cilvēka mirstīgās atliekas no sabrukušā veikala «Maxima» drupām iznestas dažas minūtes pirms plkst.6. Bojāgājušais uzreiz atpazīts. Līdz ar to 50 cilvēku mirstīgās atliekas ir identificētas, bet divi bojāgājušie aizvien nav atpazīti.

02:45 Joprojām nav atpazītas divu Zolitūdes traģēdijā bojā gājušo cilvēku mirstīgās atliekas, informē Valsts policija (VP). Policija lūdz atsaukties cilvēkus, kuriem tā arī nav izdevies sazināties ar saviem tuviniekiem un ir pamats bažām, ka tuvinieks varētu būt cietis, sabrūkot veikalam «Maxima». Šie cilvēki tiek aicināti zvanīt uz tālruni 110.

02:15 Notikuma vietā aizvien turpinās gruvešu pārmeklēšana, lietojot speciālo tehniku, tai skaitā lielgabarīta celtņus. Pārcilātie gruveši aiz norobežojošajām barjerām ar traktoriem tiek krauti lielā kaudzē.

Patlaban glābēji pārmeklē gruvešus ēkas labajā, tuvākajā stūrī, raugoties no priekšpuses. Atsevišķus betona bluķus to lokācijas dēļ nav iespējams pārvietot ar celtni, tāpēc glābēji tos sadala, izmantojot lielu āmuru, lai pēc tam pārnestu ar rokām.

01:15 No sabrukušā veikala ar acs traumu slimnīcā nogādāts glābējs. Līdz ar to kopumā no traģēdijas vietas hospitalizētas 29 personas. Daudzi cilvēki, kuri šovakar pulcējušies pie gruvešiem, ļoti pārdzīvo par notikušo, tāpēc ik pa laikam kādam no viņiem rodas nepieciešamība pēc medicīniskās palīdzības.

Savukārt vairākiem slimnīcā ievietotajiem veselības stāvoklis joprojām esot smags, bet stabils.

Lai uzzinātu par saviem tuviniekiem, kuri, iespējams, cietuši šajā nelaimē un nogādāti slimnīcā,

iedzīvotāji joprojām var zvanīt uz numuriem 67 337 813 un 25 617 442.

00:38 Pie Zolitūdē sagruvušā veikala «Maxima» joprojām vienoti pulcējas simtiem cilvēku, bet teritoriju, kurā tiek veikti glābšanas darbi, ieskauj sveces.

Klātesošie izturas mierīgi un klusi. Cilvēki turpina pie barjerām nolikt sveces un ziedus. Jaunieši atnākušajiem piedāvā cienāties ar pīrādziņiem un siltu tēju.

Notikuma vietai blakus esošo māju logi šonakt ir neraksturīgi tumši, kas varētu liecināt, ka cilvēki izvēlējušies brīvdienas pavadīt tālāk no posta skartās vietas.

Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Kā ziņots, 2007.gada 23.februārī pansionātā «Reģi» notika plašs ugunsgrēks, ko izraisīja īssavienojums elektroinstalācijā. Ugunsgrēkā gāja bojā 26 pansionāta klienti.

Komentāri (3013)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu