Dzīvā reportāža no valsts svētku pasākumiem (139)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Tieši pirms 95 gadiem tika proklamēta Latvijas Republika. Atminoties mūsu valsts pirmsākumus, pirmdien daudzviet Latvijā notika dažādi pasākumi. Tajos piedalījās arī portāls TVNET, informējot lasītājus par galvenajiem notikumiem. Svētki izskanēja ar brīnišķīgu salūtu!

21:10 Svētku izskaņā grandiozs salūts! Daudz laimes, Latvija!

Foto: LETA

20:07 Pie Brīvības pieminekļa klātesošos uzrunā Valsts prezidents Andris Bērziņš. «Esam šurp nākuši, lai apliecinātu cieņu un mīlestību savai zemei... Tikai katrs pats zina, ko man personīgi nozīmē Latvija. Vienam tā ir māte, citam skaistākā zeme, bet vēl kādam - vienīgā vieta pasaulē, kur justies patiesi laimīgam un brīvam... Mums visiem kopā jāceļ stipra, vienota un brīva Latvija. Tāda, kādu to pagājušajā gadsimtā redzēja mūsu valsts pamatlicēji... Šī ir arī īstā vieta, kur uzdot jautājumu, kāpēc kādam ir izdevīgi mūs šķelt, aiz cēliem saukļiem slēpjot zemiskus un ciniskus mērķus. Mēs nedrīkstam pieļaut, ka sliktais vēsturē atkārtotos», uzrunā pie Brīvības pieminekļa sacīja Valsts prezidents.

19:30 Pie Brīvības pieminekļa sācies svētku koncerts, kurā piedalās koris Ave Sol, pūtēju orķestris «Rīga» un solisti. No koncerta norises vietas tiešo translāciju pirms dažām minūtēm sācis Latvijas Radio 1.

17:52 Vairāki tūkstoši cilvēku ir pulcējušies Rīgas centrā pie Kārļa Ulmaņa pieminekļa, lai dotos lāpu gājienā uz Brīvības pieminekli. Gājiena maršrutā šoreiz būs iekļauta Krišjāņa Valdemāra iela, tādēļ satiksme tajā jau pēc dažām minūtēm būs slēgta. Kāda gājiena dalībniece LNT ziņām atzīst, ka lāpu gājiens ir visspilgtākais veids kā izjust piederību savai valstij.

16:25 YouTube publicēts Latvijas televīzijas un Latvijas radio vārdā veidots apsveikums Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienā. Sociālajos tīklos tas tiek vērtēts gandrīz kā ņirgāšanās par valsti

16:10 Latvija saņem arī Lietuvas prezidentes apsveikumu

15:30 Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess apsveicis Latviju 95.gadadienā kopš valsts dibināšanas. «Kā igaunim man ir no sirds patīkami apsveikt tik ievērojamā gadadienā, no visas sirds un ar visām domām svinēt šo dienu ar jums,» teikts Igaunijas prezidents apsveikumā kaimiņvalstij.

14:11 Svētku laikā ir arī neapmierinātie par atsevišķu sarīkojuma sākuma kavēšanos, piemēram, Jūrasspēku kuģu apskati

13:55 Svētku militārā parāde 11.novembra krastmalā beigusies. Cilvēki izklīst - citi dodas mājup, lai atgrieztos centrā uz uguņošanas laiku vakarā, citi dodas pastaigā pa pilsētu, bet citi dodas mājup turpināt vērot pārraides no 18.novembra notikumiem televīzijā.

Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

13:45 Ar svētku karodziņiem rokās, patīkamā garastāvoklī Krastmalā parādi vēro dažādu paaudžu Latvijas iedzīvotāji - gan vecāki ar pavisam maziem bērniem - ratiņos un uz pleciem, gan pusaudži, gan sirmgalvji.

13:34 «Šodien, esot šeit krastmalā un demonstrējot mūsu sasniegto valsts aizsardzības un sabiedrības drošības jomā, jūs visi sniedzat savu īpašu dāvanu – savu ieguldījumu Latvijas valsts nākotnes izaugsmē! Paldies jums par to!» tā parādē sanākušos uzrunāja Valsts prezidents.

Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

13:22 Parādē piedalās arī citvalstu karavīri, ar kuriem Latvijas misija bijusi ilgu laiku kopā Afganistānā un citviet. Parādē dodas arī karavīri no citām valstīm - norvēģi, zviedri, dāņi un briti, kā arī Vācijas un ASV karavīri.

Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

13:17 Krastmalā pūtēju orķestris atskaņo Valsts himnu un tiek izšautas svētku zalves, ko vēro daudzi jo daudzi sanākušie.

13:16 Pēc sasveicināšanās ar vienībām bruņoto spēku virspavēlnieks, Valsts prezidents Andris Bērziņš saka svinīgo uzrunu, uzslavējot Latvijas karavīrus starptautiskajās misijās, tāpat novērtējot Latvijas militāristu profesionalitāti ES un NATO kontekstā.

13:00 Valsts prezidents Andris Bērziņš un Aizsardzības ministrs Artis Pabriks ar bruņoto spēku virsniekiem atklāj parādi, dodoties sasveicināties ar vienībām.

Krastmalā notiek pēdējie sagatavošanās darbi militārajai parādei
Krastmalā notiek pēdējie sagatavošanās darbi militārajai parādei Foto: TVNET

12:40 Krastmalā jau sastājušies karavīri, gatavojoties parādei, kas sāksies pulksten 13. Aiz nožogojuma jau sāk pulcēties arvien virāk cilvēku. laika apstākļi galvaspilsētā ir patīkami - nav ļoti auksts un spīd saule.

Latvijas Republikas proklamēšanas 95. gadadienai veltītā Saeimas svinīgā sēde
Latvijas Republikas proklamēšanas 95. gadadienai veltītā Saeimas svinīgā sēde Foto: flickr.com/photos/saeima/

12:13 Saeimas spīkere savā svētku uzrunā īpaši uzsver to, ka jebkurš aizbraucējs joprojām ir piederīgs Latvijā, norādot, ka Latvija joprojām ir laba vieta, kur cilvēkam dzīvot un veidot savu nākotni.

Foto: TVNET

12:07 Svinīgajā Saeimas sēdē savā uzrunā Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa aicināja mīlēt savu Tēvzemi, neņemot vērā IKP vai citus ekonomiskos rādītājus, un veidot mūsu Latviju ar darbu sakārtotāku un skaistāku, kā piemēru minot zemnieku darbu. Āboltiņa atzina, ka politiķu darbs sabiedrības prasību izpildē nav viegls un prasību latiņa ir augsta.

12:01 Brīvības piemineklis ir Latvijas brīvības simbols. Vai pārzinām, ko vēstīt tā detaļas? Šeit par to var lasīt vairāk.

12:00 Tieši dienasvidū sākas Saeimas svinīgā svētku sēde. Deputāti un dažādi politiķi jau ieradušies, svinīgi saposušies.

11.35 TVNET uzklausīja vairāku svētku viesu apsveikumus Latvijai.

Piemēram, Pēteris, kurš uz Vecrīgu atnācis kopā ar ģimeni, vēlēja dzimtenei to,

lai cilvēki beidzot pārstātu gausties un sāktu vairāk strādāt.

Viņš uzskata, ka katram pašam ir jānopelna sev maize un iztikšana. «Latvieši Īrijā un Anglijā pierādījuši, ka esam čakli un strādīgi. Ja tāpat rīkosies dzimtenē palikušie, Latviju sagaida attīstība,» viņš spriež.

11:20 Vecrīgā pulcējas ne tikai pieaugušie, bet arī ģimenes ar maziem bērniem un suņiem. Pulcējas arī jauniešu bariņi.

Vairāki pusaudži TVNET stāsta, ka 18.novembrī nolēmuši atnākt pie Brīvības pieminekļa, lai klātienē sajustu šeit valdošo atmosfēru. Iepriekšējos gados ziedu nolikšana pie valsts simbola vērota tikai pa televizoru. «Gribējām paši būt klāt un izbaudīt,» saka 17 gadus vecais Jānis.

11:10 Pie Brīvības pieminekļa notiekošo vēro arī tūristi. Vairāki briti TVNET atzina, ka ir patīkami redzēt latviešos tādu patriotismu un savas zemes mīlestību. «Latvieši ir maza, bet spēcīga tauta,» uzmundrināja Džons no Londonas. Arī viņa sieva priecājas, ka pirmo reizi uz Latviju atbraukuši tieši valsts svētku laikā. Tas šo Rīgas apskati padarot īpašu.

10:57 Rīgā šorīt ir pavēss, bet saulains rīts. Pilsētas centrālajā daļā un Vecrīgā pulcējas ne tikai amatpersonas, bet arī iedzīvotāji.

Portāls TVNET novēroja, ka,

neskatoties uz dzestrumu, daudzi ir priecīgi un smaida.

Lielai daļai pie Brīvības pieminekļa sanākušo ļaužu apģērbam piestiprināta sarkanbaltsarkana lentīte. Tās rotā arī dāmu rokassomiņas un jauniešu mugursomas.

Valsts aamtpersonas dodas pie Brīvības pieminekļa nolikt ziedus
Valsts aamtpersonas dodas pie Brīvības pieminekļa nolikt ziedus Foto: TVNET

10:36 Sākusies ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa.

Foto: TVNET

10:10 Ar Latvijas himnu beidzas dievkalpojums Doma baznīcā Rīgā. Pie Brīvības pieminekļa notiek rosība, lai sagatavotos svinīgajai ziedu nolikšanai, kas sāksies pēc 20 minūtēm.

09:53 Uzrunu valsts svētku dievkalpojumā saka arī citu Latvijā esoši plašāko konfesiju vadītāji, rosinot Latvijas valdību turpmāk domāt stratēģiski daudz pareizāk, lai tas nestu atdevi ikvienam Latvijas iedzīvotājam.

09:31 Uz dievkalpojumu Rīgas domā ieradušies arī vairāki Saeimas deputāti un ministri, pašvaldību deputāti, politiķi un daudzas sabiedrībā zināmas personas.

09:30 Arhibīskaps Jānis Vanags arī uzteic Latvijas spēju labāk nekā daudzām citām valstīm sasniegt daudzus ekonomiskos mērķus, piemēram, eiro ieviešanas kritērijus; Vanags izteica cerību, ka nu ir laiks gaidāt arī pēc vecāka gadagājuma cilvēkiem un bērnu labklājību, kā arī neaizmirst cilvēkus laukos.

09:21 Dievkalpojumā Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags atgādina sanākušajiem un TV tiešraidēs, ka tieši Latvija ir skaistākā zeme pasaulē un tajā mīt spējīgākie cilvēki.

9:00 Rīgas Doma baznīcā sākas Ekumeniskais dievkalpojums.

Plaša svētku programma

Latvijas Republikas proklamēšanas 95. gadadienu 18. novembrī Rīgā atzīmēs ar plašu svētku programmu – daudziem koncertiem, Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militāro parādi un svinīgu pasākumu pie Brīvības pieminekļa, ar pasākumiem muzejos un dokumentālo filmu seansiem kinoteātrī «Splendid Palace», kā arī ar kopīgu Latvijas himnas dziedāšanu un svinīgo uguņošanu 11. novembra krastmalā.

Svētku diena, 18. novembris, Rīgā sāksies ar ekumenisko dievkalpojumu Rīgas Doma baznīcā, plkst. 10.30 būs svinīgā ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa.

Plkst. 13.00 rīdzinieki un pilsētas viesi gaidīti 11. novembra krastmalā, kur būs skatāma militārā parāde.

Plkst. 19.00 notiks svētku svinīgais pasākums pie Brīvības pieminekļa, kurā koncertēs Rīgas kamerkoris «Ave Sol», profesionālais pūtēju orķestris «Rīga», solisti Gunta Davidčuka, Andris Ludvigs un Daumants Kalniņš, kā arī instrumentālisti – Madars Kalniņš, Juris Kristons, Kaspars Zemītis un Ainārs Majors. Koncertā uzstāsies arī folkloras kopa «Vilkači». Koncerta diriģenti Mārtiņš Ozoliņš un Romāns Vanags. Svinīgo pasākumu vadīs aktieris Rihards Lepers.

Plkst. 20.00 pie Brīvības pieminekļa būs Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa svētku uzruna.

Daudz dažādu koncertu

Svētkos iedzīvotāji gaidīti daudzajos koncertos, kas notiks Rīgas kultūras centros un koncertzālēs gan pilsētas centrā, gan apkaimēs. Kā katru gadu, viens no vērienīgākajiem koncertiem «Mana valsts. Mana dziesma» 18. novembrī notiks Rīgas Kongresu namā, kas iecerēts kā muzikāls ceļojums Latvijas vēsturē, kurā klausītāji ar patriotiskākajām latviešu komponistu dziesmām tiek vesti caur spilgtākajiem vēstures notikumiem no Latvijas Republikas proklamēšanas laikiem līdz pat mūsdienām. Koncertā piedalīsies Vidzemes kamerorķestris, Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris «Sõla», solisti Sonora Vaice, Vineta Elksne, Jānis Apeinis un Dainis Skutelis. Diriģenti Andris Veismanis un Kaspars Ādamsons. Koncertu vadīs Artūrs Skrastiņš. Ieeja svētku koncertos ir bez maksas vai ar bezmaksas ielūgumiem.

Kinoteātrī «Splendid Palace» būs skatāma dokumentālo filmu programma «Latvijas cilvēku stāsti».

Kopīga himnas dziedāšana

Plkst. 21.00 ikviens iedzīvotājs aicināts uz kopīgu Latvijas himnas «Dievs, svētī Latviju» dziedāšanu 11. novembra krastmalā un svētku uguņošanu, kurai muzikālo pavadījumu veidojis komponists Jānis Lūsēns. Uguņošanas muzikālo pavadījumu varēs dzirdēt gan klātienē krastmalā, gan radio «SWH» un radio «SHW +» tiešraidē. Uguņošanas muzikāli vizuālais priekšnesums būs skatāms arī Latvijas televīzijas 1. kanālā un telekanālā «LNT».

18. novembrī sabiedriskais transports Rīgā būs bez maksas.

Gaidāmi ievērojami satiksmes ierobežojumi

Sakarā ar 18. novembra svētku pasākumiem pilsētā tiks ieviesti satiksmes ierobežojumi. Rīgas dome aicina iedzīvotājus pret satiksmes apgrūtinājumiem izturēties ar izpratni. 18. novembrī sabiedriskais transports visiem iedzīvotājiem būs par brīvu.

No 17. novembra plkst. 18.00 līdz 18. novembrim plkst. 23.00 slēgs transportlīdzekļu satiksmi 11. novembra krastmalas posmā no Akmens tilta līdz Muitas ielai (izņemot transportlīdzekļus ar speciālām caurlaidēm), kā arī slēgs transportlīdzekļu satiksmi Poļu gātē un Bīskapa gātē, posmā no 11. novembra krastmalas līdz ielai, kas atrodas paralēli krastmalai.

Gatavojoties militārajai parādei, nepieciešamības gadījumā 11.novembra krastmalā satiksme tiks ierobežota jau no 17. novembra plkst. 8.00, kā arī pēc parādes no 18. novembra plkst. 23.00 līdz 19. novembrim plkst. 5.00.

No 17. novembra plkst. 18.00 līdz 18. novembrim plkst. 23.00 slēgs smago transportlīdzekļu satiksmi Eksporta ielas posmā no Hanzas ielas līdz Muitas ielai un Krasta ielas posmā no Salu tilta līdz 13.janvāra ielai.

18. novembrī no plkst. 18.05 līdz 18.40 slēgs transportlīdzekļu satiksmi Krišjāņa Valdemāra ielas posmā un virzienā no Citadeles ielas līdz Raiņa bulvārim un Citadeles ielas posmā no Krišjāņa Valdemāra ielas līdz Torņa ielai.

Nepieciešamības gadījumā 18. novembrī no plkst. 20.30 līdz 22.00 ierobežos vai slēgs transportlīdzekļu satiksmi 11. novembra krastmalas posmā no 13. janvāra ielas līdz Kaļķu ielai, kā arī no plkst. 13.00 līdz 15.00 un no plkst. 19.00 līdz 23.00 Kaļķu ielas posmā no 11. novembra krastmalas līdz Rātslaukumam.

18. novembrī no plkst. 20.45 līdz plkst. 21.30 slēgs transportlīdzekļu satiksmi (izņemot sabiedriskā transporta satiksmi, kuru regulēs atbilstoši nepieciešamībai un operatīvā transporta satiksmi):

- uz Akmens tilta;

- Uzvaras bulvāra posmā no Valguma ielas līdz Akmens tiltam;

- Mūkusalas ielas posmā no Akmeņu ielas līdz Kuģu ielai;

- Kuģu ielas posmā no Mūkusalas ielas līdz Trijādības ielai;

- Trijādības ielas posmā no Kuģu ielas līdz Valguma ielai;

- 11. novembra krastmalas posmā no Akmens tilta līdz ēkai 11. novembra krastmalā Nr. 31 (transportlīdzekļu satiksmes apgriešanās vieta).

18. novembrī no plkst. 13.00 līdz 15.00 policija pavadīs NBS vienību militāro parādi un gājienu pa maršrutu: 11. novembra krastmala – Kaļķu iela – Brīvības piemineklis – Brīvības bulvāris – Brīvības iela – Bruņinieku iela - kā arī nepieciešamības gadījumā regulēs, ierobežos vai slēgs transportlīdzekļu satiksmi militārās parādes maršruta šķērsojošajās ielās.

18. novembrī no plkst. 18.05 līdz plkst. 19.15 policija pavadīs lāpu gājienu pa maršrutu Krišjāņa Valdemāra iela – Citadeles iela – Pils laukums – Pils iela – Poļu gāte – 11. novembra krastmala – Kaļķu iela – Kaļķu ielas un Zigfrīda Annas Meirovica bulvāra krustojums.

No 17. novembra plkst. 8.00 līdz 19. novembrim plkst. 6.00 slēgs gājēju kustību uz AB dambja.

18. novembrī ierobežos un nepieciešamības gadījumā slēgs gājēju kustību:

- no plkst. 12.45 līdz plkst. 14.15 un no plkst. 20.50 līdz plkst. 21.20 Daugavas gātē;

- no plkst. 10.15 līdz plkst. 11.15 un no plkst. 19.30 līdz plkst. 20.20 laukumā pie Brīvības pieminekļa.

Aizliegs transportlīdzekļiem apstāties un stāvēt, nepieciešamības gadījumā atstātos transportlīdzekļus pārvietojot ar autoevakuatora palīdzību uz tuvāko stāvēšanai atļauto vietu:

- no 16.novembra plkst. 20.00 līdz 18.novembra plkst. 23.00 11. novembra krastmalas abās pusēs, posmā no Akmens tilta līdz Muitas ielai;

- 18.novembrī no plkst. 7.00 līdz plkst. 15.00 11. novembra krastmalas posmā no Poļu gātes līdz Bīskapa gātei (11. novembra krastmalai paralēli esošās ielas abās pusēs);

- no 17.novembra plkst. 20.00 līdz 18.novembra plkst. 12.00 Aspazijas bulvāra abās pusēs, posmā no Teātra ielas līdz Kaļķu ielai un Zigfrīda Annas Meierovica bulvāra abās pusēs, posmā no Kaļķu ielas līdz Smilšu ielai;

- 18.novembrī no plkst. 7.00 līdz plkst. 10.30 ielas abās pusēs starp Herdera laukumu un Doma laukumu, kā arī Herdera laukumā;

- 18.novembrī no plkst. 7.00 līdz plkst. 15.00 Bruņinieku ielas kreisajā pusē, posmā no Brīvības ielas līdz Krišjāņa Valdemāra ielai;

- 18.novembrī no plkst. 8.00 līdz plkst. 23.00 Kaļķu ielas posmā no 11. novembra krastmalas līdz Rātslaukumam (izņemot tūristu autobusus, transportlīdzekļus ar pasākuma organizatoru un Rīgas domes Saimniecības pārvaldes izsniegtajām caurlaidēm);

- 18.novembrī no plkst. 7.00 līdz plkst. 20.00 Noliktavas ielas abās pusēs, posmā no Krišjāņa Valdemāra ielas līdz Muitas ielai un Muitas ielas labajā pusē, posmā no Noliktavas ielas līdz Kronvalda bulvārim.

Neskaidrību gadījumā zvanīt RD Satiksmes departamenta speciālistam pa tel. 67012709

Komentāri (139)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu