«Maigās varas» īstenotāju Rossotrudņičestvo vaino spiegošanā ASV (24)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aizdomās par iespējamu amerikāņu jauniešu vervēšanu spiegošanai ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) sācis izmeklēšanu pret kādu Krievijas diplomātu, kas vada kultūras apmaiņas programmu, ceturtdien vēsta laikraksts «The Washington Post». FIB aģenti nopratina amerikāņus, kuri piedalījušies Jurija Zaiceva vadītajā apmaiņas programmā.

Zaicevs ir arī Vašingtonā strādājošā Krievijas Zinātnes un kultūras centra direktors, vēsta laikraksts, atsaucoties uz vārdā neminētiem avotiem.

Pret Zaicevu sākta izmeklēšana par centieniem nodrošināt, ka apmaiņas programmā iesaistītie amerikāņi kļūst par izlūkošanas «aktīviem».

Apmaiņas programma apmaksājusi visus amerikāņu izdevumus, tostarp maltītes, ceļošanas izmaksas, maksu par vīzu noformēšanu un izmitināšanu, turklāt nereti amerikāņi izmitināti luksusa viesnīcās un tikušies ar Krievijas valdības amatpersonām, liecina avīzes rīcībā esošā informācija.

Zaicevs izveidojis lietas par dažiem dalībniekiem ar nodomu, ka

viņi nākotnē kļūs par spiegiem,

taču amatpersonas neatklāj, vai iegūti pierādījumi, ka viņam būtu izdevies savervēt kādu amerikāni spiegošanai.

Zaicevam ir diplomātiskā imunitāte, un ASV valdība varētu pieņemt lēmumu atņemt viņam diplomātisko imunitāti, liekot viņam atgriezties Krievijā, raksta avīze.

Krievijas Ārlietu ministrija, komentējot avīzes publicētās ziņas, paudusi asu neapmierinātību un paziņojusi, ka tie esot klaji «safabricējumi, kam nav nekā kopīga ar realitāti».

«Mēs uzskatām, ka minētās ziņas un ASV varasiestāžu rīcība ir nedraudzīga un tās mērķis ir pasliktināt situāciju starptautiskās humānās sadarbības jomā,» teikts ministrijas izplatītajā paziņojumā. «ASV varasiestādēm nepārprotami un publiski jādistancējas no ļaunprātīgiem mēģinājumiem mest ēnu uz Krievijas Zinātnes un kultūras centra Vašingtonā darbu.»

Pēc «The Washington Post» rīcībā esošajām ziņām, pateicoties Zaiceva organizētajai apmaiņas programmai,

Krieviju apmeklējuši aptuveni 130 amerikāņi.

Tikmēr Krievijas Ārlietu ministrija informē, ka apmaiņas programmu ietvaros pēdējo trīs gadu laikā Krievijā viesojušies vairāk nekā 1000 cilvēku no vairāk nekā 50 valstīm, tostarp ASV.

    Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu