Baltais nams: Visas valstis spiego (52)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Baltais nams, reaģējot uz izskanējušo informāciju, ka ASV Nacionālā drošības aģentūra (NSA) slepeni ierakstījusi miljoniem Francijā veiktu telefonsarunu, pirmdien paziņoja, ka «visas valstis» spiego.

«Mēs esam skaidri norādījuši, ka Savienotās Valstis apkopo tādu ārvalstu izlūkinformāciju, kuru vāc visas valstis,» norādīja Nacionālās drošības padomes pārstāve.

Jau ziņots, ka NSA slepeni ierakstījusi miljoniem telefona sarunu, kas izdarītas Francijā, atsaucoties uz bijušā ASV izlūkdienestu darbinieka Edvarda Snoudena materiāliem, pirmdien vēstīja laikraksts «Le Monde».

Francijas iekšlietu ministrs Manuels Valss intervijā radiostacijai «Europe 1» «Le Monde» atklājumus nodēvēja par šokējošiem, un Parīze jau pieprasījusi paskaidrojumus šai jautājumā.

Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss, ierodoties uz Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministru sanāksmi Luksemburgā, informēja, ka Francijas Ārlietu ministrija jau izsaukusi ASV vēstnieku.

«Le Monde» interneta izdevums ziņo, ka no 2012.gada 10.decembra līdz 2013.gada 8.janvārim NSA ierakstījusi 70,3 miljonus sarunu.

Sarunas ierakstītas, izmantojot programmu «US-985D».

No Snoudena saņemtie dokumenti dod pamatu uzskatīt, ka NSA izspiegojusi ne tikai cilvēkus, kas tiek turēti aizdomās par saistību ar terorismu, bet arī augstas personas ekonomikas un politikas aprindās, vēstīja «Le Monde».

Ar līdzīgiem atklājumiem pirmdien nācis klajā arī vācu žurnāls «Der Spiegel».

Atsaucoties uz Snoudena materiāliem, «Der Spiegel» vēsta, ka ASV specdienesti uzlauzuši arī Filipes Kalderona e-pastu laikā, kad viņš ieņēma Meksikas prezidenta amatu. Uzlauzti arī vairāku Kalderona valdības ministru e-pasti.

Komentāri (52)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu