Rehabilitācijas centrs nostrādina, tad slimu klientu izmet mežā (143)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/Synamingirl

Aizdomas par iedzīvošanos uz slimnieku rēķina. Biedrība Neatkarība Balt, kura cieši saistīta ar Alekseja Ļedjajeva vadīto reliģisko kustību «Jaunā paaudze», ir izveidojusi rehabilitācijas centru atkarīgajiem. Latgalē esošajā centrā palīdzības metode, šķiet, ir tikai viena - visiem iemītniekiem par vēdera tiesu ir smagi jāstrādā.

Ja saslimsti un nespēj darbu turpināt, kā tas vasaras beigās notika ar Ivaru (vārds mainīts), tad slimnieku ar augsto temperatūru aizved uz mežu un pamet tur. Latvijas Radio raidījums Krustpunktā pētījis konkrēto gadījumu, arī pašu biedrību un secinājis, ka, iespējams, narkomāni un alkoholiķi tiek izmantoti peļņas nolūkos.

Konkrētais notikums aizsācies vasarā, kad pie Ivara vienā no Krišjāņa Barona ielas zupas virtuvēm pienākuši jaunieši un vaicājuši, vai Ivars ir apmierināts ar savu dzīvi, varbūt vēlas to mainīt? Biedrība Neatkarība Balt varot palīdzēt. Ivars spriedis, ka dzīvošana citviet varētu palīdzēt atteikties no alkohola lietošanas. Uzticējies arī tādēļ, ka jaunieši par organizāciju stāstījuši kā par kristīgu kopienu, kur jāuzturas vismaz gadu.

Ivars piekritis un nokļuvis atkarīgo centrā Rugāju novada Lazdukalna pagastā. Nākamajā dienā pēc ierašanās viņam bija jādodas uz mežu lasīt ogas. Katru dienu atkarīgie darba drēbēs, ar kastēm, spaiņiem un ogu lasāmajām ierīcēm tiek sasēdināti mikroautobusos un vesti lasīt ogas. Vienmēr jāsalasa noteikts daudzums ogu (vairāki spaiņi).

Tos, kas nespēj noteikto normu salasīt, soda

- centra teritorijā jāzāģē malka ar divroci. Dažkārt brīdinot: ja līdz pusdienas laikam nesalasīs noteiktu ogu daudzumu, pusdienas nedabūšot.

Ivars nostrādājis pusotru mēnesi un saslimis ar augstu temperatūru, lasījis ogas, īsti neārstēts un pie mediķa nevests. Piektajā dienā pēc lūgumiem izsaukt ārstu pamodināts piecos no rīta, ar auto aizvests uz mežu un tur izsēdināts. Tikai pateicoties Rēzeknes dzelzceļa stacijas kasierei Irinai Mihailovai, nokļuvis Rīgā. Kasiere un citi pasažieri bija sametuši naudu biļetei, pabarojuši un iesēdinājuši vilcienā. Bet no Balvu rajona meža 40 km vīrietis līdz Rēzeknes stacijai ar visu augsto temperatūru bija mērojis kājām.

Biedrība šādu gadījumu neatceras

Biedrības vadītājs Maksims Jevlampijevs Latvijas Radio teic, ka šādu gadījumu neatceras, bet tos cilvēkus, kas vairs nevēloties pie viņiem uzturēties, viņi ar mašīnu vedot un atstājot šosejas malā. Tā esot ierasta prakse.

Kad Radio žurnālists ieradās rehabilitācijas centrā, viņš iekšā netika ielaists. Ārpus telpām biedrības vadītājs centās noklusēt faktu par ogu lasīšanu. Tikai vēlāk negribīgi atzina, ka iemītnieki ogas lasa, bet darot to tikai pašu patēriņam. To, ka ogas lielos daudzumos tiek nodotas par naudu, viņš noliedz. Lai gan vietējie iedzīvotāji, arī novada domē un pat Probācijas dienestā par ogu biznesu zina.

Biedrība mānās, vai tā ir reliģiska un kristīga organizācija

Biedrības vadītājs apgalvo, ka nē. Tomēr Latvijas Radio ir atklājis, ka centrs ir cieši saistīts ar evaņģēlisko kristiešu draudzi Jaunā paaudze. Izrādās, ka biedrībai Neatkarība Balt ir piešķirts sabiedriskā labuma statuss. Valsts ieņēmumu dienests šobrīd sācis pārbaudi. Tā pārstāve Maija Brigmane teic, ka ļoti grūti pierādīt, kurā brīdī ogu lasīšana no saimnieciskās darbības kļuvusi par komercdarbību un vai uz atkarīgo cilvēku rēķina kāds iedzīvojas. Sola pārskatīt arī sabiedriskā labuma statusu.

Komentāri (143)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu