Prēmiju izmaksai VID piešķirs 2,3 miljonus latu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valdība šodien atbalstīja 2,27 miljonu latu piešķiršanu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieku motivēšanai, jo veiksmīgi noritējusi cīņa ar ēnu ekonomiku un sasniegti labi rezultāti nodokļu iekasēšanā.

Ministri prēmēt gribētu arī citus

Vairāki ministri šodienas valdības sēdē rosināja, ka ar prēmijām vajadzētu novērtēt arī Valsts darba inspekcijas, policijas un robežsardzes ieguldījumu cīņā ar ēnu ekonomiku. Tādēļ Finanšu ministrijai (FM) uzdots 2012.gada budžetā paredzēt kritērijus, pēc kuriem novērtē institūciju pienesumu ēnu ekonomikas apkarošanā.

Finanšu ministram uzdots informēt Saeimu par nepieciešamību palielināt apropriāciju budžeta programmā "Valsts ieņēmumu un muitas politikas nodrošināšana" 2 270 815 latu apmērā un, ja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija piekrīt apropriācijas palielināšanai, palielināt likumā "Par valsts budžetu 2011.gadam" noteikto apropriāciju.

FM rosināja VID darbiniekus prēmēt šā gada novembrī, un tas nepieciešams, lai motivētu Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonas par ieguldījumu nodokļu iekasēšanas un darbības izpildes rādītāju uzlabošanā un muitas politikas īstenošanā, kas sekmējusi ēnu ekonomikas mazināšanos un veicinājusi godīgu konkurenci.

Valsts budžetu tas neietekmēšot

Kā informēja FM Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis, valsts budžeta deficītu tiešā veidā šo līdzekļu piešķiršana neietekmēs, jo nauda tiks piešķirta no tā apjoma, ko VID šogad ir iekasējis virs plānotā. Tāpat esot jāņem vērā, ka šie 2,27 miljoni latu veidojot tikai 2% no VID šogad virs plāna iekasētajiem līdzekļiem.

Valdība šodien iepazinās ar Finanšu ministrijas sagatavoto ziņojumu, kurā uzsvērts, ka 2011.gada sešos mēnešos VID administrētie budžeta ieņēmumi bija 1,949 miljardi latu, pārsniedzot plānotos ieņēmumus par 1,8% jeb 33,87 miljoniem latu, kā arī pārsniedzot 2010.gada sešu mēnešu ieņēmumus par 6,8% jeb 123,48 miljoniem latu.

Savukārt 2011.gada deviņos mēnešos VID administrētie budžeta ieņēmumi ir 3,003 miljardi latu, pārsniedzot plānotos ieņēmumus par 3,2%, bet 2010.gada deviņu mēnešu ieņēmumus - par 10,6%.

VID uzskaita savus labos darbus

Tiek uzsvērts, ka legālā akcīzes preču tirgus apjomu kāpums liecina par veiksmīgu VID uzraudzības un administrēšanas darbu. 2011.gada sešos mēnešos legālo cigarešu aprites rādītāji salīdzinājumā ar iepriekšējā gada sešiem mēnešiem palielinājušies par 15%, bet deviņos mēnešos - par 11%, kas liecina par legālā tirgus būtisku palielinājumu.

Legālo alkoholisko dzērienu patēriņam nodotais daudzums 2011.gada sešos mēnešos bija par 5% lielāks nekā 2010.gada sešos mēnešos, bet deviņos mēnešos - stabils 4% palielinājums salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, uzsvērts ziņojumā.

Lai novērstu kontrabandas preču ievešanu valstī, pastiprināti tiek veikti akcīzes preču nelikumīgas pārvietošanas un muitas noteikumu pārkāpumu kontroles pasākumi. 2011.gada sešos mēnešos veiktas 30 868 muitas fiziskās pārbaudes, kas ir par 7675 pārbaudēm vairāk nekā 2010.gada sešos mēnešos. 2011.gada deviņos mēnešos veiktas 36 093 pārbaudes, kas ir par 7384 pārbaudēm vairāk nekā 2010.gada attiecīgajā periodā.

2011.gada deviņos mēnešos veikti 679 muitas auditi, kas ir par 559 vairāk nekā 2010.gada attiecīgajā periodā. Tāpat 2011.gada deviņos mēnešos uzsākti 205 kriminālprocesi, kas ir par 31 mazāk nekā 2010.gada attiecīgajā periodā, liecina ziņojums.

Šā gada deviņos mēnešos apturēta deviņu organizētu noziedzīgu grupējumu darbība, kas ir tikpat daudz, cik iepriekšējā gada attiecīgajā periodā. Deviņos mēnešos kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīts 101 kriminālprocess par prioritārajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, kas ir par 15% vairāk nekā 2010.gada deviņos mēnešos.

Slavē sevi nodokļu iekasēšanā

Ziņojumā uzvērts, ka kopumā, vērtējot 2011.gada sešu un deviņu mēnešu darba rezultātus, var secināt, ka ir panākta būtiska nodokļu iekasēšanas uzlabošana, īstenojot ēnu ekonomikas apkarošanas un godīgas konkurences veicināšanas plāna pasākumus. Par to liecinot rezultatīvo rādītāju palielinājums prioritārajās darbības jomās 2011.gada sešos un deviņos mēnešos salīdzinājumā ar 2010.gada sešiem un deviņiem mēnešiem. Šie darba rezultāti ir sasniegti nozīmīgā VID darbinieku ieguldījuma rezultātā, pārskatot un nosakot jaunas prioritātes un plānojot darbu saskaņā ar riska vadības principiem, kā arī veicot resursu optimizēšanas pasākumus.

VID darbiniekiem prēmijas paredzētas piešķirt saskaņā ar VID 2011.gada 3.oktobra iekšējiem noteikumiem "Valsts ieņēmumu dienesta ierēdņu un darbinieku materiālās stimulēšanas un prēmēšanas kartība".

Materiālās stimulēšanas un prēmēšanas komisija lems par prēmēšanai piešķirtā finansējuma sadali starp servisa, uzraudzības, kontroles un atbalsta funkciju īstenojošām pastāvīgajām struktūrvienībām, un pēc tam tiek individuāli vērtēts katrs VID darbinieks atbilstoši minētajos iekšējos noteikumos noteiktajiem kritērijiem un noteikts prēmijas apmērs, atbilstoši ieguldījumam ēnu ekonomikas apkarošanā.

VID darbinieku prēmēšanai nepieciešamā finansējuma kopējais apmērs ir 75% apmērā no faktiski strādājošo VID darbinieku vidējās mēnešalgas kopsummas atbilstoši VID amatu vietu sarakstam uz 2011.gada 30.septembri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu