«Guardian» sola Snoudena noplūdinātus materiālus par Franciju un Spāniju (3)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Britu laikraksta «Guardian» amerikāņu reportieris Glens Grīnvalds, kurš dzīvo Brazīlijas pilsētā Riodežaneiro, trešdien solīja publicēt Edvarda Snoudena noplūdinātus slepenus dokumentus par Franciju un Spāniju.

Grīnvalds arī paziņoja, ka Brazīlijai, ja tā vēlētos iegūt vairāk informācijas par ASV izlūkdienesta veiktu Brazīlijas pilsoņu, valdības iestāžu un firmu izspiegošanu, vajadzētu piedāvāt Snoudenam politisko patvērumu.

Brazīlija neatbildēja uz Snoudena lūgumu pēc politiskā patvēruma, kad viņš bija sācis noplūdināt slepenus dokumentus par ASV izlūkdienestu darbībām elektroniskā izspiegošanā.

Grīnvalds, sniedzot liecības Brazīlijas Kongresa augšpalātas Senāta komisijai, kas izmeklē ASV Nacionālās drošības aģentūras (NSA) veiktu Brazīlijas izspiegošanu, apsūdzēja Vašingtonu un tās sabiedrotos «karā pret žurnālistiku un caurskatāmības procesu». Viņš arī sacīja, ka strādā ar Snoudena noplūdinātiem materiāliem par Franciju un Spāniju, sadarbojoties ar šo valstu laikrakstiem.

«Mēs uzņemamies augsta riska žurnālistiku. Mēs turpināsim to darīt, līdz būsim publicējuši visus [slepenos] dokumentus,

kuri man ir,» sacīja Grīnvalds.

«Guardian» galvenais redaktors Alans Rasbridžers intervijā britu raidsabiedrībai BBC sacīja, ka laikraksts publicēs jaunus materiālus, kas saņemti no Snoudena.

Sūdzas, ka publicitāte apdraud pretterorisma programmas

Britu pretizlūkošanas dienesta MI5 jaunais vadītājs Endrū Pārkers pirms tam paziņoja, ka viņa resora pretterorisma cīņas programmu apdraud slepenu ziņu publicēšana par ASV un Lielbritānijas specdienestu izmantotām elektroniskās izsekošanas tehnoloģijām.

Pārkers nenosauca Snoudena vārdu, bet sacīja, ka slepeno ziņu publicēšana «nodarījusi milzīgu kaitējumu» elektroniskās izlūkošanas dienesta GCHQ darbam.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu