Grieķijā sākas ģenerālstreiks

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Grieķijā sākas ģenerālstreiks, kas turpināsies arī rīt, lai lai gan iepriekš bija plānots, ka ilgs tikai vienu dienu. Divu dienu streiku rīko privātā sektora darbinieku arodbiedrība GSEE un civildienesta ierēdņu arodbiedrība ADEDY.

Vispārējais streiks Grieķijā notiek laikā, kad parlaments balso par jaunāko taupības pasākumu paketi, kuras mērķis ir pārliecināt starptautiskos kreditorus piešķirt nākamo aizdevuma daļu.

Plāns paredz vēl vairāk samazināt civildienesta ierēdņu atalgojumu un samazināt nodokļu atvieglojumus.

Paredz lidojumu traucējumus

Grieķijas jūrnieki, pašvaldību darbinieki, nodokļu iekasētāji, juristi un daudzi ārsti streiku sāka jau pirmdien, šodien pievienosies daudzu pārējo profesiju pārstāvji - ārsti, skolotāji, tirgotāji un citi. Pilsētās nekursē pat liela daļa taksometru, jo arī to īpašnieki protestam pievienojušies.

Paredzams, ka Grieķijā trešdien būs nopietni traucēta arī gaisa satiksme, tā kā par 12 stundu streiku paziņojuši gaisa kontrolieri.

Atēnu ielās krājas atkritumi

Kamēr liela daļa iedzīvotāju nodevušies streikam, Atēnu ielās arvien lielākas sagulst atkritumu kaudzes - atkritumu izvedēji galvaspilsētā streiko jau otro nedēļu, miskastes ir pārpildītas un cilvēkiem nederīgās lietas nonāk ielās.

Draudi visai Eiropai

Grieķijas parlaments šajās dienās iecerējis balsot par jaunāko taupības plānu kopumu.

Valsts nonākusi lielu grūtību priekšā, pastāvot bažām, vai starptautiskie aizdevēji valstij piešķirs nākamo aizdevuma daļu. Ja tas nenotiks - valsti būtībā gaida tikai viena iespēja, - bankrots. Jautājums par to, vai tiks piešķirta nākamā kopumā 77 miljardus latu lielā aizdevuma daļa, Grieķiju nomoka jau vairākus mēnešus.

Eiropas Savienības valstis Grieķiju apsūdz par vilcināšanos veikt efektīvas valsts pārvaldes reformas, lai maksimāli mazinātu izdevumus. Neskatoties uz katastrofālo ekonomisko situāciju, valsts iedzīvotāji nav gatavi samierināties ar taupību. Daudzi šodienas streiku dalībnieki skaidro, ka patlaban sasniegts punkts, tālāk par kuru viņi vairs nevarot piekāpties.

Milzīgā starptautiskā aizdevuma kontekstā jau tagad ir skaidrs, ka visu starptautisko aizdevēju valstī ieguldīto naudu atgūt neizdosies - daļu parāda šā vai tā nāksies norakstīt. Taču tas nemazina bažas par valsts nākotni un postošo iespaidu, kādu sasāpējušais Grieķijas krīzes jautājums atstāj uz visu eirozonu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu