Uz pirmo sēdi sanāks 11.Saeima

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Uz pirmo sēdi pirmdien, 17.oktobrī, sanāks jaunievēlētā 11.Saeima, kurā ievēlēti piecu politisko spēku pārstāvji.

Visvairāk jaunā sasaukuma parlamentā mandātu ir "Saskaņas centram" – 31, Zatlera Reformu partija, kas tika izveidota īsi pirms ārkārtas vēlēšanām, būs pārstāvēta ar 22 deputātiem, "Vienotība" – ar 20, Nacionālā apvienība ""Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK" būs pārstāvēta ar 14 deputātiem, bet Zaļo un Zemnieku savienībai būs 13 vietu.

63 no jaunās Saeimas deputātiem strādā vai ir strādājuši arī 10.Saeimā, savukārt 34 deputātiem šī būs pirmā pieredze Saeimas darbā. Vēl trim no 11.Saeimā ievēlētajiem deputātiem ir parlamentārā darba pieredze 7.Saeimas sasaukumā, iepriekš aģentūru BNS informēja Saeimas Preses centrā.

Taču šī statistika varētu mainīties, jo līdz ar valdības apstiprināšanu deputāta mandātu varētu iegūt tie kandidāti, kas vēlēšanās palikuši pirmie aiz svītras.

11.Saeima ir ievēlēta ārkārtas vēlēšanās, kad 23.jūlijā vēlētāji referendumā atbalstīja toreizējā Valsts prezidenta Valda Zatlera ierosinājumu atlaist 10.Saeimu, kas bija ievēlēta tikai pirms nepilna gada.

"Ar savu lēmumu gribu vienreiz par visām reizēm pielikt punktu šauru personu patvaļai," ierosinājumu pamatoja Zatlers. Par spīti tam, ka 10.Saeimā bija ievēlēti vairāk nekā 60% jaunu seju, galvenais uzdevums, viņaprāt nebija izpildīts – "atmest niķus un stiķus, kas veidoja plaisu starp sabiedrību un varu". Viens no pamatojumiem rosināt 10.Saeimas atlaišanu bija arī negatīvais balsojums Saeimā atļaut tiesībsargājošajām iestādēm veikt kratīšanu deputāta Aināra Šlesera (LPP/LC) dzīvesvietā.

Pirmajā 11.Saeimas sēdē parlamentāriešus uzrunās Valsts prezidents Andris Bērziņš. Sēdi atklās un līdz 11.Saeimas spīkera ievēlēšanai to vadīs 10.Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa ("Vienotība").

11.Saeimas pirmajā sēdē ievēlēs balsu skaitītājus, kā arī pagaidu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisiju, kurai būs jāsagatavo ziņojums Saeimai par deputātu pilnvaru apstiprināšanu. Pēc komisijas ziņojuma 100 personām, kas ievēlētas 11.Saeimā, latviešu valodā būs jādod svinīgs solījums.

Parasti jaunievēlētā Saeima pirmajā sēdē ievēlē Saeimas prezidiju – Saeimas priekšsēdētāju, divus viņa biedrus, sekretāru un viņa biedru. Par tiem balsos aizklāti ar vēlēšanu zīmēm.

Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas datiem no "Saskaņas centra" 11.Saeimā ievēlēti septiņi jauni deputāti – Irina Cvetkova, Andrejs Elksniņš, Marjana Ivanova-Jevsejeva, Jeļena Lazareva, Sergejs Potapkins, Vladimirs Reskājs un Ivars Zariņš.

No "Saskaņas centra" deputātu mandātus iegūst 24 10.Saeimas deputāti – Jānis Ādamsons, Valērijs Agešins, Boriss Cilevičs, Sergejs Dolgopolovs, Aleksandrs Jakimovs, Viktors Jakovļevs, Nikolajs Kabanovs, Andrejs Klementjevs, Ivans Klementjevs, Igors Meļņikovs, Sergejs Mirskis, Vladimirs Nikonovs, Ņikita Ņikiforovs, Vitālijs Orlovs, Igors Pimenovs, Ivans Ribakovs, Dmitrijs Rodionovs, Artūrs Rubiks, Raimonds Rubiks, Aleksandrs Sakovskis, Jānis Tutins, Jānis Urbanovičs, Mihails Zemļinskis un Igors Zujevs.

Zatlera Reformu partija jaunajā Saeimā būs pārstāvēta ar 22 deputātiem, no kuriem 20 pirmo reizi pildīs Saeimas deputāta pilnvaras – Guntars Bilsēns, Inita Bišofa, Inga Bite, Edmunds Demiters, Vjačeslavs Dombrovskis, Kārlis Eņģelis, Gunārs Igaunis, Jānis Junkurs, Zanda Kalniņa-Lukaševica, Valdis Liepiņš, Inese Lībiņa-Egnere, Jānis Ozoliņš, Gunārs Rusiņš, Elīna Siliņa, Edmunds Sprūdžs, Jānis Upenieks, Viktors Valainis, Inga Vanaga, Juris Viļums un Valdis Zatlers.

Savukārt Klāvs Olšteins ir strādājis 10.Saeimā, bet Romualds Ražuks ir bijis 7.Saeimas deputāts.

20 mandātus Saeimā ieguvusi partija "Vienotība". Šī būs pirmā parlamentārā darba pieredze Andrejam Judinam, savukārt Jānis Lāčplēsis ir strādājis 7.Saeimā. Jaunajā parlamentā būs pārstāvēti jau 10.Saeimā ievēlētie deputāti – Dzintars Ābiķis, Solvita Āboltiņa, Andris Buiķis, Ilma Čepāne, Valdis Dombrovskis, Ina Druviete, Ojārs Ēriks Kalniņš, Janīna Kursīte-Pakule, Ainars Latkovskis, Atis Lejiņš, Aleksejs Loskutovs, Artis Pabriks, Jānis Reirs, Inguna Rībena, Edvards Smiltēns, Andris Vilks, Ilze Viņķele un Dzintars Zaķis.

Nacionālā apvienība būs pārstāvēta ar 14 deputātiem. Seši no tiem nav bijuši Saeimas deputāti – Kārlis Krēsliņš, Ilmārs Latkovskis, Ināra Mūrniece, Romāns Naudiņš, Vineta Poriņa un Dāvis Stalts. Iepriekš 10.Saeimas deputāta mandātu ieguvuši Gaidis Bērziņš, Einārs Cilinskis, Jānis Dombrava, Raivis Dzintars, Inese Laizāne, Imants Parādnieks un Dzintars Rasnačs, bet Dzintars Kudums ir bijis 7.Saeimas deputāts.

Savukārt Zaļo un Zemnieku savienība ieguvusi 13 deputātu mandātus. Tos ieguvuši kandidāti ar iepriekšēju pieredzi parlamentārajā darbā–- Uldis Augulis, Aija Barča, Andris Bērziņš, Augusts Brigmanis, Jānis Dūklavs, Rihards Eigims, Iveta Grigule, Jānis Klaužs, Ingmārs Līdaka, Dana Reizniece-Ozola, Kārlis Seržants, Raimonds Vējonis un Jānis Vucāns.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu