Cilevičs: TV3 un LNT iziešana no bezmaksas apraides bija neizbēgama (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lēmums no 2014.gada 1.janvāra TV3 un LNT kanālus raidīt tikai maksas platformās bija neizbēgams - tādu vajadzēja gaidīt brīvā tirgus apstākļos. Daļēja atbildība par šādu situāciju ir jāuzņemas Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP), uzskata Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājas vietnieks Boriss Cilevičs (SC).

No vienas puses, šo situāciju ir radījuši objektīvi apstākļi, taču, no otras puses, sava atbildība ir jāuzņemas NEPLP, kura atbalstīja «Modern Times Group» (MTG) intereses, piemēram, ar attiecīgiem likuma grozījumiem saistībā ar kabeļtelevīziju darbību, skaidroja politiķis.

Cilevičs norādīja, ka tagad kaut kas būs jādara, lai nodrošinātu pienācīgu piedāvājumu skatītājiem, kurus skars šīs izmaiņas. Tomēr tas nebūs tiks vienkārši situācijā, kad MTG ir kļuvis par monopolistu ar sešiem kanāliem un, iespējams, ar 90% reklāmas tirgus kontroli.

Vaicāts, vai TV3 un LNT apvienošanās nosacījumos nebija paredzēta palikšana bezmaksas apraidē, deputāts atbildēja apstiprinoši, taču piebilda, ka jautājums ir par šā nosacījuma formulējumu. Noteikuma izvirzīšana ir laba tad, ja par tā pārkāpšanu ir gaidāmas sankcijas, taču šajā gadījumā tā tas nav.

Kā ziņots, MTG vadība pieņēmusi stratēģisku lēmumu - no 2014.gada 1.janvāra TV3 un LNT kanālus raidīt tikai maksas platformās. «Mēs uzskatām, ka šīs izmaiņas nāks par labu skatītājiem, jo mēs varēsim vairāk līdzekļu ieguldīt Latvijā ražota satura izveidē. Turklāt televīzijas darbību būtiski ietekmē skatītāju paradumi un jaunākās tehnoloģiju tendences, kas liek mums skeptiski raudzīties uz piecu gadu līguma slēgšanu par bezmaksas apraidi,» norāda MTG TV un radio vadītāja Latvijā Baiba Zūzena.

Juridiskā statusa maiņa ļaus nākamgad kanālos TV3 un LNT palielināt Latvijā veidoto oriģinālsaturu par aptuveni trešdaļu, kas kopā ar kvalitatīvu ārzemju saturu veido LNT un TV3 pievilcību. MTG uzskata, ka kompānijas jaunie Latvijā veidotie projekti kļūs tikpat populāri kā līdz šim piedāvātie, kā, piemēram, seriāls «Viņas melo labāk» un citi.

Šīs izmaiņas skars 6%-7% skatītāju, kuri pašlaik televīziju skatās tikai bezmaksas apraidē. Mēs aicinām visus, kurus skars šīs izmaiņas, jau šobrīd sākt izvērtēt un izvēlēties sev piemērotāko kabeļtelevīziju, satelīttelevīziju vai virszemes televīzijas maksas paketi, lai, sākot ar 2014.gada 1.janvāri, varētu turpināt skatīties iemīļotākās kanālu TV3 un LNT pārraides, raidījumus, seriālus un šovus.

«Mēs veicam šīs izmaiņas skatītāju labā, pieņemt lēmumu mūs pamudinājusi nestabilā situācija nozarē pēdējo gadu laikā. Lēnā reklāmas tirgus atgūšanās pēc ekonomiskās krīzes 2008.gadā, stingrāki noteikumi politiskās reklāmas jomā, sabiedrisko mediju finansēšana no valsts līdzekļiem un to dalība reklāmas tirgū ir daži no iemesliem. Mainot juridisko statusu kanāliem TV3 un LNT, mēs varēsim strādāt prognozējamākos apstākļos. Tas būs ieguvums gan mums, gan arī skatītājiem,» norāda Zūzena.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu