Faktomāts Krievijas propagandas prieki par "eksperta" pasakām, kas paredz NATO armiju sabrukumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas propagandas aģentūra “RIA Novosti” nesen publiskotā materiālā stāstīja par bijušā ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) analītiķa prognozēm par gaidāmo NATO galveno dalībvalstu armiju gaidāmo sabrukumu. TVNET faktu pārbaudes projekts “Faktomāts” šoreiz stāsta, kā Krievijas propaganda priecājas par pseidoeksperta un sazvērestības teoriju entuziasta meliem un dezinformāciju.

Propagandas aģentūras raksts saucās ”Viņu karaspēks izkūpējis. Bijušais CIP aģents stāsta, kas drīzumā sagaida NATO”.

“NATO var nepārdzīvot Krievijas uzvaru konfliktā ar Ukrainu,” “YouTube” kanālā “Judging Freedom” pavēstījis bijušais CIP analītiķis Lerijs Džonsons.

Kā norādīja Džonsons, galvenās NATO valstu armijas atrodas ne tajā labākajā stāvoklī. Analītiķis uzsver, ka Lielbritānijas armijā ir vien 75 000 cilvēku. Kad viņi 18. gadsimtā kontrolēja Ziemeļamerikas kolonijas, britu impērijas karaspēks tikai šajās teritorijās bija aptuveni 50 000 cilvēku.

“Viņi ir teju vai izkūpējuši gaisā, viņi vairs nepastāv kā militārs spēks. Lielbritānija šobrīd ir tikai mazs, dusmīgs un bezzobains šunelis,” ironiski izsakās bijušais CIP aģents,”

teikts “RIA Novosti” publikācijā.

75 000 kareivju Lielbritānijas armijā, ko min Džonsons, visticamāk, ir skaitlis, ko viņš atradis nesen publiskotajā Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas ziņojumā, tomēr tas neatspoguļo visu Lielbritānijas bruņoto spēku skaitlisko sastāvu.

Marta sākumā Lielbritānijas Aizsardzības ministrija publicēja jaunāko ceturkšņa ziņojumu par armijas skaitlisko sastāvu.

Saskaņā ar šo ziņojumu Lielbritānijas bruņoto spēku skaitliskais sastāvs šā gada 1.janvārī bija 183 130 cilvēku, tostarp 138 100 cilvēki regulāro bruņoto spēku daļās.

“Eksperts” Džonsons no šī ziņojuma atsaucas uz skaitli 75 170, kas ir Lielbritānijas regulārās jeb pastāvīgās armijas skaitliskais sastāvs. Šis skaitlis neietver kareivjus, kas dienē flotē un gaisa spēkos, nedz arī rezervē esošos.

Ziņojumā teikts, ka Lielbritānijas bruņoto spēku skaitliskais sastāvs gada laikā ir samazinājies par 3,7%.

Tas ir samazinājums, jā, tomēr to grūti nosaukt par karaspēka “izkūpēšanu gaisā” un armijas kļūšanu par “bezzobainu šuneli”, kā to apgalvo “eksperts”.

Nav saprotams, kā situācija tikai Lielbritānijā, par ko stāsta Džonsons, nozīmē arī vairāku citu NATO armiju nenovēršamo galu, kā to paredz Krievijas propagandas aģentūra.

Lerijs Džonsons strādāja par CIP analītiķi līdz 1993.gada. Pēc tam viņš darbojies privātajā sektorā, iepriekš rakstīja Krievijas neatkarīgais izdevums “The Insider”.

“RIA Novosti” savā publikācijā, protams, nenorāda, ka Džonsons iepriekš vairākas reizes pieķerts melos.

Piemēram, 2017.gadā Džonsons apgalvoja, ka Lielbritānijas izlūkdienesti priekšvēlēšanu kampaņas laikā esot noklausījusies Donalda Trampa telefona sarunas un informāciju par tām nodevuši toreizējam ASV prezidentam Barakam Obamam. Šos Džonsona apgalvojumus izplatīja arī ASV medijs “Fox News”, kam vēlāk nācās šo informāciju atsaukt.

Džonsons izplatījis dezinformāciju arī par Krievijas karu pret Ukrainu.

2023.gada maijā viņš apgalvoja, ka aptuveni 20 000 Krievijas algotņu grupējuma “Vagner” kaujinieki kaujās par Ukrainas pilsētu Bahmutu esot uzveikuši ukraiņu karaspēka grupējumu, kurā bija 100 000 kareivju. Nekādu pierādījumu šādam apgalvojumam nav. Pat nu jau mirušais kādreizējās “Vagner” vadonis Jevgeņijs Prigožins iepriekš apgalvoja, ka kaujās par Bahmutu abās pusēm bijuši skaitliskā sastāva ziņā līdzvērtīgi spēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu