Pang Da pārliecināts par ieguldījumu veikšanu Saab

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ķīnas automašīnu tirgotāja "Pang Da Automobile Trade Co. Ltd." priekšsēdētājs Pans Cjinhua trešdien pauda pārliecību, ka tā plānotās investīcijas Zviedrijas autobūves kompānijā "Saab Automobile" tiks īstenotas, noskaidrojot viņa iepriekš izteiktos komentārus par šī darījuma anulēšanu.

Pans gan norādīja, ka šī darījuma nosacījumus vēl nepieciešams apstiprināt "Saab" bankrota administratoram.

"Es biju domājis, ka restrukturizācijas laikā tiesa ir pilnvarota piemērot jebkādus restrukturizācijas plānus, tostarp aizliedzot iepriekšējas vienošanās," ziņu aģentūrai "Reuters" sacīja Pans. "Tas ir atkarīgs no reorganizācijas vadītājiem izlemt, vai iepriekšējie līgumi ir derīgi vai nav."

Taču viņš uzsvēra, ka "es saglabāju savu iepriekš pausto apņemšanos. Jā, es esmu par to pārliecināts."

Viņa komentāri, kas pauda skepticismu par šo darījumu, trešdien izraisīja "Saab" mātesuzņēmuma "Swedish Automobile" akciju kritumu par gandrīz 30%, taču pēc Pana apstiprinājuma, tās spēja atgūties.

"Swedish Automobile" gan uzsvēra, ka 245 miljonu eiro (172,2 miljonu latu) vērtais darījums ar "Pang Da" un "Zhejiang Youngman Lotus Automobile" joprojām ir derīgs.

Tikmēr laikraksts "Svenska Dagbladet" vēsta, ka bankrota administrators jebkurā brīdī varētu apturēt šo procesu, paverot ceļu autoražotāja bankrotam.

Jūnijā "Saab" īpašnieku puse parakstīja nesaistošu vienošanās memorandu, kas paredz "Zhejiang Youngman Lotus Automobile" iegūt 29,9% kompānijas akciju, bet "Pang Da" - 24% autoražotāja akcijas.

"Saab" gan joprojām nav saņēmis svarīgu aizdevumu no "Zhejiang Youngman Lotus Automobile" 70 miljonu eiro (49,2 miljonu latu) apmērā, kas nepieciešams, lai nodrošinātu kompānijas īstermiņa izdzīvošanu.

Šīs investīcijas atkarīgas no Ķīnas un Zviedrijas valdību, kā arī Eiropas Investīciju bankas un "Saab" akcionāra "General Motors" apstiprinājuma.

Kā ziņots, "Saab" 7.septembrī tiesā iesniedza pieteikumu brīvprātīgai reorganizācijai jeb tiesas aizsardzībai pret bankrotu, ņemot vērā uzņēmuma nespēju apmaksāt rēķinus.

Vēnešborjas apgabaltiesa dienu vēlāk paziņoja, ka "nav pietiekamu iemeslu uzskatīt, ka kompānijas reorganizācija būs veiksmīga, tāpēc uzņēmuma pieteikums ir noraidīts".

Taču 21.septembrī Zviedrijas apelāciju tiesa apstiprināja "Saab" pieteikumu.

2010.gada sākumā "Saab" pēdējā brīdī tika izglābts, jo uzņēmumu no ASV autoražošanas giganta "General Motors", kas bija stipri cietis globālās finanšu krīzes dēļ, atpirka nelielais nīderlandiešu uzņēmums "Spyker", kas tagad pazīstams kā "Swedish Automobile".

Kopš tā laika jaunajam īpašniekam nācies pārdzīvot vienu skaidras naudas krīzi pēc otras.

"Swedish Automobile" nesen piedzīvojusi bankrota draudus un jūlijā bija spiesta aizkavēt darbinieku algu izmaksu, apgalvojot, ka paredzētie investoru līdzekļi nav tikuši saņemti laikā.

Turklāt "Saab" ražošana ar dažādiem pārtraukumiem tikusi apturēta jau kopš aprīļa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu