Riga Fashion Mood: aizlīmētas mutes, jūgendstila kleitas, brīnumi mēteļos u.c. (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns, TVNET

Vakardien, 3. oktobrī, modes pazinēji un mīļotāji pulcējās modes skatēm visai neierastā vietā - Spilvas lidostas greznajā ēkā. Tieši šajā padomju laiku arhitektūras pērlē divas dienas notiks Latvijas modes palātas rīkotās «Riga Fashion Mood» modes skates. Aicinām arī jūs doties līdzi šajā modes lidojuma reisā

Divos vakaros tiks izrādītas 18 Latvijas vadošo un jauno dizaineru aktuālās un nākamās sezonas kolekcijas. Šoreiz īpaša uzmanība tiek pievērsta jaunajiem dizaineriem.

Festivāla pirmajā dienā savas kolekcijas demonstrēja jaunās un uzlecošās modes dizaina zvaigznes. Vispirms varējām vērot jauno modes dizaineru konkursa finālistus:

Modes skati atklāja jaunās dizaineres Zanes Porietes izveidotā kolekcija «Still Life». Modeles demonstrēja košus un detaļās akcentētus tērpus. Dominējošās krāsas - dzeltens, tirkīzs, oranžs, tumši zils. Interesanti vērot lietusmēteļa plēves auduma lietojumu neierastākos apģērbos - svārkos un blūzītēs. Arī pats kolekcijas pasniegšanas veids bija īpaši izteiksmīgs -

modeles tērpus demonstrēja aizlīmētām mutēm.

Nākamā savu kolekciju «Plankumainā zeme» atrādīja jaunā dizainere Eva Borherte. Kolekcija sastāvēja no septiņiem sieviešu apģērbu modeļiem, kurus iedvesmojusi Latvijas un Kirgizstānas etnogrāfija. Kolekcijas autore uzsver, ka idejas smeltas latviešu, it īpaši Kurzemes tautastērpa galvassegu tinumos. Bet īpatnējā daudzslāņainība rasta turku tērpos. Kolekcijas audumu printos atpazīstam latviešu tautastērpu rakstus. Kolekcijas apģērbi, domājams, ir arī ļoti ērti valkājami un uzturami, jo apģērbos izmantota trikotāža, vilna, kokvilna, viskoze un zīds.

Foto: Edgars Kalmēns, TVNET

Dizaineru duets Ērika Rudika un Elīna Gorjačkina modes skatē prezentēja savu kolekciju «Gismonda». Autores stāsta, ka skaistās un vijīgās formas un raksti aizgūti no jūgendstila aizsākumiem. Dizaineres savu asociāciju pamato ar to, ka apģērbu modeļos meklējams smalkums, izsmalcinātība, lokanība un dzīvās dabas motīvi, kas raksturīgi tik greznajam jūgendstilam. Kolekcijas pamatideja ir gūta no jūgendstila laikā radītiem sadzīves priekšmetiem: mēbelēm, traukiem, skulptūrām, juvelierizstrādājumiem un arhitektūras.

Katram tērpam piemīt individuāls raksts, kas ir smalks roku darbs.

Šī kolekcija viennozīmīgi ir viena no šo skašu favorītēm!

Ar Danas Jasinkevičas sapņu mētelīšiem jau reiz iepazināmies TVNET intervijā - nu laiks arī dzīvajā vērot šo kolekciju. Šā gada valkājamo mētelīšu kolekcijas «1/2 sweet» iedvesmas avots esot Luisa Kerola pasaka «Alise Brīnumzemē». Kolekcija ir stāsts par divām pilnīgi atšķirīgām realitātēm. Viena mēteļa puse ieturēta minimālisma noskaņās, otra puse - koša un atraktīva, apdrukāta ar speciāli šai kolekcijai zīmētām grafiskām ilustrācijām. Jāsaka, pavisam ērti: divi zaķi ar vienu šāvienu - ikdienas gaitās valkātājs var pats izvēlēties situācijai un noskaņojumam piemērotāko! Autore darinājusi arī izteiksmīgus aksesuārus - cepures un uzplečus.

Foto: Edgars Kalmēns, TVNET

Nākamais jaunais modes dizainers ir vienīgais puisis šajā bariņā - Arvils Linde. Arvils modes skatē piedāvāja savu kolekciju «MITAGO». Interesants kolekcijas nosaukums un aizraujošs tās izpildījums. Autors skaidro, ka kolekcijas koncepts simboliski atspoguļo cilvēces evolūciju, sākot no tās pirmatnēji dzīvnieciskā, smagnējā, dabā sakņotā pirmtēla, kas procesa gaitā tiek attīstīts, attīrīts un savā veidā ēterizēts, to pamazām padarot trauslu un caurgaismīgu. Taču vienlaikus tas tiek arī uniformizēts, tā simboliski attēlojot prāta un zinātnes mūžīgos centienus gūt uzvaru pār instinktiem un dabu.

Jauno modes dizaineru modes skati noslēdz zīmola «Halarah» kolekcija «Austrumu parfīms», kas domāta sievietei, kura ir jutekliska, izsmalcināta un ar pašpārliecinātu individualitāti. Viņa dzīvo pasaulē, kurā jaušams nedaudz fantāzijas un pasakas. Kolekcijā izmantots dabiskais zīds, tills un pērles. Tērpos dominējošās krāsas - karmīnsarkans, dzintara tonis un melns.

Novērtē arī pats šo jauno dizaineru idejas un to izpildījumu:

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu