Paziņo par līdz šim nezināmu ar CIP saistītu lidojumu uz Viļņu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/UnorthodoxY

Cilvēktiesību aizstāvības organizācija "Amnesty International" ceturtdien paziņoja, ka 2005.gadā noticis vēl viens ar ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldi (CIP) saistīts lidojums uz Viļņu un aicināja Lietuvas prokuratūru atsākt izmeklēšanu par aizdomās par terorismu ASV ieslodzīto iespējamo turēšanu Lietuvā.

Organizācija informē, ka guvusi apstiprinājumu par līdz šīm nezināmu lidojumu no Marokas galvaspilsētas Rabatas uz Viļņu 2005.gada sākumā. Ar CIP slepeno cietumu programmu saistītas kompānijas čārterreiss 2005.gada 17.februāra vakarā nolaidās Viļņā, paziņoja "Amnesty International". Lidmašīna ceļā no Marokas nolaidusies Jordānijā, bet no Viļņas ASV atgriezusies caur Islandi.

Organizācija uzskata, ka par saistību ar teroristu tīklu "Al Qaeda" aizdomās turētais palestīnietis Abu Zubaidahs kopš 2004.gada tika turēts apcietinājumā Rabatā. Cita nevalstiskā organizācija "Reprieve" janvārī vēstīja par viņa iespējamo turēšanu ieslodzījumā Viļņā, bet Lietuvas prokuratūra toreiz noliedza, ka būtu saņemti šo informāciju apstiprinoši dokumenti.

"Amnesty International" ceturtdien aicināja Lietuvas Ģenerālprokuratūru nekavējoties atsākt pirmstiesas izmeklēšanu un izvērtēt iespējamos pārkāpumus, ko izdarījuši ne tikai Lietuvas puses pārstāvji, bet arī ASV amatpersonas.

Jau vēstīts, ka Lietuvas Ģenerālprokuratūra ceturtdien paziņoja, ka izmeklēšana par iespējamu ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) cietuma pastāvēšanu Lietuvas teritorijā ir jāatsāk, jo ir saņemta jauna informācija. Ģenerālprokuratūras pārstāvji trešdien tikās ar cilvēktiesību aizstāvības organizācijas "Amnesty International" pārstāvjiem.

Lietuvas Ģenerālprokuratūra sāka pirmstiesas izmeklēšanu par iespējamo CIP cietuma pastāvēšanu Lietuvas teritorijā, jo iepriekš parlamentārās izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka toreizējie Lietuvas Valsts drošības departamenta vadītāji bijuši informēti par ASV slepenajiem projektiem, taču nav snieguši nepieciešamo informāciju valsts augstākajām amatpersonām. Janvārī Ģenerālprokuratūra izmeklēšanu pārtrauca.

Pirmo reizi ziņas par slepeno CIP cietumu Lietuvā izskanēja 2009.gada 20.augustā, kad ASV telekanāls "ABC News", atsaucoties uz anonīmiem "bijušajiem CIP darbiniekiem", informēja, ka Lietuva šīs iestādes vajadzībām atvēlējusi kādu ēku Viļņas apkārtnē, kurā aptuveni gadu līdz 2005.gada beigām turēti astoņi augsta ranga "Al Qaeda" kaujinieki.

Lietuvas parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komisija savā izmeklēšanā konstatēja, ka Lietuvā bijuši radīti visi nepieciešamie apstākļi slepena CIP cietuma pastāvēšanai un CIP aizturēto personu ievešanai un izvešanai, taču tie nav izmantoti.

Slepenajā parlamentārajā izmeklēšanā noskaidrots, ka ar CIP saistītas lidmašīnas no 2002.līdz 2005.gadam vairākkārt ieradās Lietuvas teritorijā, tomēr nav ziņu par iespējamajiem cietumniekiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu