Vairākums uzņēmēju sliecas uz SC, mākslinieki – nacionāļiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairākums uzņēmēju uzskata, ka valdībā jābūt "Saskaņas centram" (SC), bet mākslinieki - Nacionālajai apvienībai, ceturtdien raksta "Diena". Uzņēmēja Mairita Solima koalīcijā vēlētos redzēt SC ar pašreizējo Ministru prezidentu Valdi Dombrovski ("Vienotība") kā premjeru.

"Man ir iespaids, ka Dombrovskis man kā uzņēmējai garantētu stabilitāti. SC vēlētos redzēt valdībā, jo nomaļus stāvēšana ir jāizbeidz. Ja cilvēki raujas pie varas, tad jālaiž. Latviešu bāleliņu laikā izaugsme varēja būt straujāka, tāpēc ceru, ka SC, nākot pie varas, varētu to mainīt. Man nekas nav pret sadarbību ar Krieviju, priecātos, ja tūrisma jomā tā tiktu veicinātu," atzinusi Solima.

Grūtups: SC laiks pierādīt vārdus

Arī advokāts Andris Grūtups uzskata, ka tas būtu "Latvijas kā valsts interesēs paņemt SC. Lai viņi beidzot parāda, ko prot, lai parāda, kā strādā. Ja tas tā nebūs, tad nākamajās vēlēšanās lielāks skaits latviešu nobalsos par viņiem." Viņš atzinis, ka pats balsojis par Nacionālo apvienību, taču viņiem valdībā nevajadzētu būt, bet gan krāt spēkus un piestrādāt pie ekonomiskās programmas.

Šīns: radikāļi necels ekonomiku

Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācijas prezidents Edgars Šīns paudis viedokli, ka pašreiz valstij ir svarīgi, lai ekonomika un tautsaimniecība atgūst spēku. "Un arī politiķu lēmumiem par koalīciju jābūt tādiem, kas valsti veidotu konkurētspējīgu cīņā par ārvalstu investīcijām. Diez vai mūsu konkurētspēju palielina radikālu deputātu atrašanās valdībā [domāta Nacionālā apvienība]," teicis Šīns.

Šmidre: var piesaistīt tikai SC profesionāļus

Savukārt uzņēmējs Pēteris Šmidre uzskata, ka tas būtu politiski nepareizs gājiens ņemt SC valdībā, jo jebkura no latviešu partijām tādējādi izskatīsies slikti sava elektorāta priekšā.

"Taču, ja normālos apstākļos politiķi domātu par esošo situāciju, šādu sadarbību varētu veidot. Varētu profesionāļus piesaistīt no SC, neiesaistot SC valdībā, bet vienojoties par kopīgiem sadarbības principiem. Dzīvot ar opozīciju, kurai ir gandrīz 50 balsu, nav vienkārši. Bet lēmumi ekonomiskās krīzes situācijā jāpieņem ātri, un mums ir krīze," paudis Šmidre.

Daudzi atbalstītu SC valdībā

Arī uzņēmējs Uldis Pīlēns un Olafs Berķis, kā arī Rietumu bankas padomes pārstāvis Arkādijs Suhorenko atbalsta SC dalību valdībā.

Tikmēr Latvijas Hokeja federācijas prezidents Kirovs Lipmans paudis: "Ar sirdi un dvēseli esmu Latvijas cilvēks, kaut arī neesmu latvietis. Valstij ir jābūt nacionālai, bet tas nenozīmē, ka būtu jāpārmet citām nācijām. Man būtu sāpīgi, ja vienā brīdī es justos nedroši kā cilvēks. No politiskā viedokļa nav ko uztraukties – ja "Vienotība", ZRP pareizi strādās, neviens nevarēs neko mainīt un SC neko sliktu nevarēs izdarīt. No ekonomiskā viedokļa nedrīkstam pagriezt muguru Krievijai, mums jārēķinās ar lielu valsti."

Savukārt viedokli, ka koalīcijā jābūt gan SC, gan Nacionālajai apvienībai, paudis uzņēmējs Guntis Indriksons, modes māksliniece Elita Patmalniece, gleznotājs Jānis Anmanis, uzņēmējs Jānis Jenzis, RSU Juridiskās fakultātes dekāns, kriminologs Andrejs Vilks un basketbola kluba "VEF Rīga" dibinātājs Valdis Valters.

Radošie atbalsta nacionālos spēkus

Tikmēr par Nacionālās apvienības iesaisti valdībā ir gleznotāja Džemma Skulme, Helēna Heinrihsone, "Mārtiņa beķerejas" direktors Mārtiņš Kalniņš, fotogrāfs Uldis Briedis, "Lāču maizes ceptuves" īpašnieks Normunds Skauģis, lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" prezidente Asnāte Ziemele, publiciste Dace Rukšāne, "Zvaigznes ABC" vadītāja Vija Kilbloka.

"Man mājās ir SC saraksts, ko es papētīju. Es nepazīstu šos cilvēkus, tie ir sveši cilvēki, izņemot divus, kurus es varētu akceptēt. Atmoda sākās pārkrievošanas politikas dēļ, kas kļuva neizturama, kā arī lielā iebraucēju skaita dēļ. Tie ir paši galvenie motīvi, kuru dēļ mēs cīnījāmies. Latvieši joprojām šajā valstī nejūtas labi, lai gan komfortabli nejūtas arī krievvalodīgie," paudusi Skulme.

Savukārt Briedis uzskata, ka, SC esot valdībā, izveidosies "absurds ķīselis". "Mums ir jāatceras, ka krievs no Baltijas nekad neatlaidīsies. Tad, kad sanāks pieci krievi un viens latvietis un pāries uz latviešu valodu, mēs būsim pareizajā virzienā. Šobrīd tā nav," viņš teicis.

"Man datorā nav instalēta kirilica, un man nepatīk, ka, zvanot uz Rīgas domi, man atbild krievu valodā. Arguments, ka, nepaņemot valdībā SC, tiktu ignorēta kāda vēlētāju daļa, man neliekas loģisks, jo vienmēr kāds paliks ārpusē. Esmu par to, lai nebūtu divkopienu valsts un lai būtu tā, kā amerikāņiem, lai integrācija būtu notikusi labāk. Neesmu pret krieviem, bet esmu pret tiem, kas ir nelojāli pret mūsu valsti," teikusi Ziemele.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu