Dace Grimze: lauki ir mans restarts, pilsēta – mūžīgais dzinējs! (10)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TE! publicitātes foto

Dace Grimze ir ļoti enerģiska personība, kuru interesē viss neatklātais un jaunais! Tīk viņai piedzīvojumi un izaicinājumi. Iespējams, tāpēc viņa piebiedrojās atklāšanas raidījuma «TE!» komandai, kur viņas lauciņš ir latviešu tradīciju integrēšana mūsdienās. Kā saka Dace, ja nebūtu ziemas, rudens viennozīmīgi būtu viņas gadalaiks, tāpēc arī saruna ar viņu...

TVNET: Gaisā jau sāk smaržot pēc rudens - kā ir ar tevi un rudeni? Tas iedvesmo vai tomēr liek domāt par ierušināšanos siltā pledā ar piparmētru tējas krūzi klēpī?

Dace: Ja pēc rudens nesekotu ziema, kas ir pārāk auksta, gara un tumša, rudens būtu mans mīļākais gadalaiks! Tās krāsas, smarža gaisā, pamatīgums, rudens bagātības... Un no tā izrietošais miers mani fascinē katru gadu no jauna.

No tā, kas izaug dārzā, es vispār kļūstu kā apdullusi

– Latvijā rudens veltes ir tāds īsās vasaras siltuma koncentrāts! Vispār ar to ierušināšanās pledā ir tāpat kā ar gulēšanu vannā – izklausās super, bet pēc piecām minūtēm paliek garlaicīgi...

TVNET: Kāda tev bija šī vasara - ko jaunu atklāji, iemācījies vai izbaudīji?

Dace: Kā vēstures studente piedalījos arheoloģiskajos izrakumos profesora Andreja Vaska un doktorantes Aijas Vilkas vadībā – tā bija atklāšana, iemācīšanās un izbaudīšana vienlaicīgi! Tās bija fantastiskas trīs nedēļas intensīva darba – ceru, ka ne pēdējā reize, kad darbojos izrakumos.

Izrakumos Skrundas Krievkalnā
Izrakumos Skrundas Krievkalnā Foto: no personiskā arhīva

TVNET: Kādi radoši plāni tev šobrīd rosās galvā un kas tevi nodarbinās tuvākajā laikā?

Dace: Mācīties, mācīties un vēlreiz – mācīties! Nofilmēt kādu sižetu Latvijas jaunatklāšanas raidījumam «TE!», dīdžejot kādā ballītē un apģērbt kādu, jo strādāju arī par stilisti. Šoruden plānā ir doties izjādē ar zirgu!

TVNET: Kā aizsākās tava darbība raidījumā «TE!»? Kas tevi saista šajā projektā visvairāk?

Dace: Jau pirms kāda pusotra gada satikāmies ar Uģi (Uģis Olte – raidījuma TE! virsrežisors), lai papļāpātu par nākotnes vīzijām, projektu, kas lēnām formulējās galvā. Tas nebija «TE!», bet virziens tas pats. Un tad pēc kāda laika aizsākās šis projekts, arī mani uzaicināja darboties komandā. Lieliski ir tas, ka komanda vairāk vai mazāk bija pazīstama jau iepriekš, līdz ar to viss nāca ļoti viegli. Es šo darbu - raidījumu «TE!» - varu salīdzināt ar patīkamu ceļojumu.

SKATIES RAIDĪJUMA "TE!" SĒRIJAS

TVNET: Jums katram no raidījuma vadītājiem ir savs «lauciņš» - tavējais ir latviešu tradīcijas un to integrēšana mūsdienās. Kuras tradīcijas tev sagādāja vislielāko pārsteigumu? Kas ir vērtības, kuras tu vēlētos rosināt latviešiem atjaunot ikdienā?

Dace: Mans lauciņš, ko dalu ar Māri Olti - viņš apzina amatus, es savukārt kulināriju, saucas «TE! dara» – atslēgas vārds tad arī ir tā darīšana, kas ir tāda tipiska latviešu sievietes iezīme. Jā... Sievieti kā darītāju iedomājos tādu riktīgu lauku

saimnieci, kas iet kā vilciņš no rīta līdz vakaram pa sētu, līdz atkrīt uz sava paparžu cisu maisa.

Viņa nekad neiemācīsies atpūsties tā, kā to dara vīrietis! Bez darba nekas nenotiks – diemžēl vai par laimi... Es vēlētos, lai nepazūd kopīgo ēdienreižu paraža, visai ģimenei vienlaicīgi sēžoties pie galda. Mūsdienu dzīves ritmā tas ir tik grūti!

TVNET: Vai esi gadskārtu svētku svinētāja - Meteņi, Jurģi, Mārtiņi... Vai tikai četras reizes gadā tiek klāts svinību galds latviešu garā?

Dace: Kas tad īsti ir latviešu garā? Mums katram šķiet, ka mēs zinām, kā ir svinēt svētkus īsti latviski, bet patiesībā tā jau arī ir tāda ilūzija. Drīzāk es atļaušos apgalvot, ka katru dienu klāju galdu īstenā latviešu garā, kā latviete būdama!

Foto: TE! publicitātes foto

TVNET: Vai mūsdienu jaunieši, tavuprāt, zina pietiekoši par senču tradīcijām un gudrībām? Vai tas ir nepieciešams, vai nāk jauna paaudze un veidojas jauna kultūra?

Dace: Es neuzdrošinos spriest par mūsdienu jauniešiem – tie, ar kuriem es kontaktējos, ir mani kursabiedri. Ja visi Latvijas astoņpadsmitgadnieki ir tādi kā viņi, Latvija ir drošās rokās! Bet ārpus manas drošās un ideālās pasaulītes

esmu dzirdējusi, ka jaunā paaudze nezina, kas ir Tālavas taurētājs.

Tagad skolā to nemāca?

TVNET: Reiz kādā pasākumā tika atklāta bērnu zīmējumu izstāde, kuras tēma bija «Maize». Biju mazliet pārsteigta, kad ieraudzīju zīmējumos picas, hotdogus, hamburgerus... Par ko tas, tavuprāt, vēsta?

Dace: Par to, ka teiciens, ka iemīl to, ko iepazīst, ir patiesība. Un otrādi – lai iepazītu, ir jāiemīl! Un vēl to, ka,

zīmējot picu un burgeru, var izmantot vairāk krāsaino zīmuļu,

nekā tas nepieciešams rudzu maizes kukulīša uzzīmēšanai!

TVNET: Kas mums būtu jāiemāca saviem bērniem?

Dace: Nav ne jausmas, patiešām! Domāju, bērni mācās no piemēriem un darbiem. Vārdi viņus ietekmē daudz mazāk.

Kultūra, tradīcijas, labas manieres – tas ir tas, kas būs laba ceļamaize jebkuram,

bet to var iemācīt, kā piemēru rādot sevi.

TVNET: Dace ir pilsētas meitene vai tomēr lauki vilina sirdī vairāk?

Dace: Lauki ir mans restarts, pilsēta – mūžīgais dzinējs! Forši mums, Latvijā dzīvojošiem, tik viegli un ātri tikt pie abiem labumiem!

Foto: TE! publicitātes foto

Dace: Kāda vieta, kur uz brīdi esmu viena pati.

TVNET: Noteikti darba klejojumos esi atklājusi fantastiskas vietas, kuru nav nevienā tūrisma ceļvedī. Padalies - kur Latvijā ir interesanti saplānot ģimenes rudens braucienu, kur ir kāda dullāka vieta un kur bezgala romantiska...

Dace: Mana favorītā vieta netālu no galvaspilsētas ir Ķemeri un to tuvākā apkārtne. Jābrauc tagad, lapkritī! Romantiska ir Baltā kāpa pie Lielupes tuvākajā apkārtnē un Liepājas Karostas krasta līnija aiz mola. Allažu dabas takas netālu no Siguldas – starp citu, šo vietu man parādīja kāds draugs, kurš ir Latvijā dzīvojošs amerikānis. Viņš, cītīgi Latviju apceļojot, ir kļuvis par tādu kā staigājošu uzziņu krājumu. Ceļojot man patīk sagatavoties pirms došanās kaut kur, ar to es domāju informācijas savākšanu, uzzināšanu. Tad jebkuram ceļojumam, vietas apmeklējumam parādās vēl viena dimensija, dziļāka jēga.

Novēlam Dacei krāšņu un ceļojumiem bagātu rudeni!

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu