Prezidents un ZRP vienisprātis par koalīcijas lielumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts prezidenta Andra Bērziņa saruna ar Zatlera reformu partijas (ZRP) pārstāvjiem šodien ritēja krietni ilgāk nekā iepriekš notikusī saruna ar "Saskaņas centra" līderiem. Galvenās sarunu tēmas bija par ekonomikas attīstību un tās prioritātēm. Tāpat daudz tika runāts par reģionālo attīstību un izglītību, pēc tikšanās žurnālistus informēja Valdis Zatlers. Viņš uzsvēra, ka sarunas laikā netika runāts par konkrētiem amatiem.

Pēc stundas un desmit minūšu ilgās sarunas Zatlers norādīja, ka partija prezidentu iepazīstinājusi ar saviem mērķiem, programmu un prioritātēm. Kā arī informējusi par sarunu gaitu ar potenciālajiem koalīcijas partneriem.

Zatlers izvairījās atbildēt uz jautājumu, kurš politiskais spēks varētu būt koalīcijā, piebilstot, ka tuvāko dienu laikā ZRP pabeigs sarunas ar "Vienotību". Šajās sarunās dominējot ZRP un tās rīcības plāns.

"Līdz lēmumam nav tāls ceļš ejams," viņš uzsvēra.

Līdzīgi kā Bērziņš, ZRP uzskata, ka koalīcijai jābūt pēc iespējas plašākai un tajā jābūt profesionāļiem. Vienlaikus Zatlers lika noprast, ka neatbalsta "varavīksnes" koalīciju, kurā būtu visu politisko spēku pārstāvji.

Viņš uzsvēra arī vajadzību pēc pārnozaru pieejas - lai nav kā līdz šim, kad katrs ministrs atbild tikai par savu jomu.

Žurnālisti Zatleram jautāja, kā viņš pats rīkotos, ja būtu prezidenta vietā, uz ko Zatlers atbildēja, ka līdzīgā situācijā bijis trīs reizes un parasti ievērojis zināmas likumsakarības - vispirms sarunas ar partijām un tikai tad konkrēts lēmums.

Taujāts, vai tiesa, ka viņš pats labprāt ieņemtu Saeimas spīkera amatu, bet viņa partijas biedre Sandra Sondore-Kukule pretendējot uz tieslietu ministres amatu,

Zatlers apgalvoja, ka par amatiem neesot runāts.

Viņš izteicās, ka personāliju jautājumu šoreiz varēs atrisināt salīdzinoši īsā laika posmā. Iepriekšējo valdību veidošanas reizēs vispirms runāts par amatiem un tikai tad par darāmajiem darbiem. Šoreiz esot otrādi - vispirms politiķi vienojas par rīcības plānu un tikai pēc tam par portfeļiem.

Vispirms tiekas ar SC

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš šodien sāka sarunas ar partijām, lai runātu par jaunās koalīcijas veidošanas gaitu. Pirmos uz sarunu prezidents šodien aicināja apvienības "Saskaņas centrs" pārstāvjus Nilu Ušakovu un Jāni Urbanoviču. Pēc sarunas ar prezidentu Ušakovs apliecināja, ka visrīcībspējīgākā koalīcija, kas varētu realizēt nepieciešamās reformas, būtu no SC, ZRP un "Vienotības".

Jādomā par trešā partnera iesaisti

Kā ziņots, SC parlamenta ārkārtas vēlēšanās ieguva visvairāk jeb 31 mandātu. ZRP ieguvusi 22 mandātus, "Vienotība" - 20 mandātus, VL-TB/LNNK - 14 mandātus, bet ZZS - 13 mandātus.

Jau nākamajā dienā pēc vēlēšanām, 18.septembrī, sākās Saeimā iekļuvušo partiju pārstāvju sarunas par jaunās koalīcijas veidošanu. Līdz šodienai jau notikuši vairāki sarunu raundi un kā koalīcijas kodols iezīmējas ZRP un "Vienotība". Abiem politiskajiem spēkiem gan ir tikai 42 mandāti, kas nozīmē, ka jādomā par trešā iespējamā partnera piesaistīšanu - SC vai nacionālo apvienību. Pagaidām gan ne "Vienotība", ne ZRP nav norādījusi, kurš no šiem politiskajiem spēkiem būtu tīkamāks.

Bērziņš iepriekš kā kritērijus nākamās valdības vadītāja nominēšanai izvirzījis iespējami plašākas koalīcijas izveidošanu un pieredzējuša premjera kandidāta izvēlēšanos.

Rīt sarunas turpināsies

Rīt sarunas notiks ar nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvjiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu