Grieķijā sadursmes starp antifašistu demonstrantiem un policiju (3)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Atēnās un vairākās citās Grieķijas pilsētās trešdienas vakarā notika sadursmes starp policiju un antifašistu demonstrantiem, kas protestēja pret sava aktīvista nāvi, kuru nodūris galēji labējās partijas «Zelta rītausma» biedrs.

34 gadus vecais antifašistu aktīvists Pauls Fiss, kurš bija arī hiphopa dziedātājs ar skatuves vārdu «Kilah P», trešdienas rītā tika divreiz sadurts pie kafejnīcas Atēnu rietumu priekšpilsētā Keracini un nomira valsts slimnīcā.

Policija paziņoja, ka nozieguma vietā aizturēts 45 gadus vecs vīrietis atzinās, ka sadūris Fisu, un nosauca sevi par «Zelta rītausmas» biedru. Pie viņa automašīnas tika atrasts nazis ar asiņu pēdām.

Trešdien tika aizturēta arī aizdomās turētā vīrieša sieva par nepatiesu liecību sniegšanu policijai izmeklēšanas laikā.

Policija trešdienas vakarā Keracini raidīja asaru gāzi uz protestētājiem, kuri dedzināja atkritumus, uzbruka policijas iecirknim un apmētāja policistus ar koka mietiem un akmeņiem.

Satiksme pie ostas pilsētas Pirejas tika bloķēta, jo policija norobežoja ielas, lai neļautu demonstrantiem sasniegt šo rajonu.

Sadursmes starp demonstrantiem un policiju notika arī Salonikos, Patrās, Ksanti, Larisā un Krētas salā esošajā Hanjas pilsētā.

«Zelta rītausmas» līderis Nikolajs Mihaloliaks paziņoja, ka partija «atklāti nosoda 34 gadus vecā vīrieša slepkavību Keracini un noliedz, ka būtu tajā iesaistīta».

«Visām politiskajām partijām ir jāuzņemas sava atbildība un nav jārada pilsoņkara gaisotne, politizējot traģisku notikumu,» sacīja «Zelta rītausmas» līderis.

Policija paziņoja, ka aizdomās turētais vīrietis atbrauca uz vietu, kur notika strīds starp divām ļaužu grupām, izkāpa no automašīnas un sadūra Fisu.

Parlamenta deputāts no «Zelta rītausmas» Mihalis Avranitis apgalvoja, ka Fiss un viņa slepkavībā aizdomās turētais esot strīdējušies par futbola spēli.

«Jā, šis vīrietis, kā izrādās, ir nosaucis sevi par «Zelta rītausmas» biedru. Tomēr «Zelta rītausmai» ir miljons atbalstītāju. Ja divi iereibuši idioti restorānā sakaujas un kāds tiek sadurts, vai mums vajadzētu vainot viņu ideoloģiju?» parlamentā sacīja Avranitis.

Vicepremjers Evangels Venizels, kura Sociālistiskā partija ir valdošajā koalīcijā, paziņoja, ka «Zelta rītausmai» «vardarbība ir prioritāte, un pret šo partiju vajadzētu izturēties kā pret noziedzīgu organizāciju».

Eiropas Parlamenta Sociālistu un demokrātu grupas vadītājs Hanness Svoboda aicināja Grieķijas varas iestādes apsvērt «Zelta rītausmas» aizliegšanu.

Partijai «Zelta rītausma» ir 18 deputātu Grieķijas parlamentā, kura ir pavisam 300 deputātu.

«Zelta rītausmas» biedri un atbalstītāji ir turēti aizdomās par cilvēku, galvenokārt tumšādainu imigrantu, piekaušanas un saduršanas gadījumiem. Fisa slepkavība ir pirmā, kurā aizdomās turētais ir šīs partijas biedrs.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu